Ελλειψη ποιοτικών ακινήτων σε χώρους γραφείων και κατοικίες

Ελλειψη ποιοτικών ακινήτων σε χώρους γραφείων και κατοικίες

Περιθώρια για νέες αναπτύξεις βλέπει ο επικεφαλής της Dimand Δ. Ανδριόπουλος

2' 27" χρόνος ανάγνωσης

Εξασφαλισμένο αντικείμενο και ροή νέων έργων τουλάχιστον μέχρι το 2025 διαθέτει σήμερα η Dimand Real Estate, ενώ παράλληλα εξετάζει μια σειρά από νέες επενδυτικές κινήσεις, στο πλαίσιο της μελλοντικής της ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων, η εταιρεία συζητάει με τη Lamda Development για την απόκτηση και ανάπτυξη τμήματος στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, χωρίς όμως προς το παρόν να υπάρχει κάποια σχετική συμφωνία.

Πάντως, όπως ανέφερε χθες σε σχετική εκδήλωση ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Dimand, «δεν μας ενδιαφέρει ο τζίρος, δηλαδή το να έχουμε πολλά νέα έργα ταυτόχρονα, αλλά η κερδοφορία». Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτή την περίοδο υπάρχει πολύ υψηλή ζήτηση για σύγχρονα κτίρια γραφείων, πιστοποιημένα κατά Leed για την υψηλή ενεργειακή τους απόδοση, κοντά στο μετρό, όπως και για κατοικίες με συγκεκριμένα όμως χαρακτηριστικά. Πρόκειται για ζήτηση, η οποία σήμερα δεν ικανοποιείται από την προσφορά».

Αύριο ξεκινάει η δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή της Dimand στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Πάντως, η αυξημένη αυτή ζήτηση από θεσμικούς επενδυτές και χρήστες έχει επιτρέψει στην Dimand να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των ανατιμήσεων του κόστους κατασκευής. Για παράδειγμα, κατά τον κ. Ανδριόπουλο, «οι τιμές ενοικίασης π.χ. για ένα σύγχρονο κτίριο γραφείων στο Μαρούσι ήταν 17-18 ευρώ/τ.μ. πριν από δύο χρόνια και σήμερα κινούνται μεταξύ 25-27 ευρώ/τ.μ. Αντίστοιχα, αυξημένες είναι και οι τιμές πώλησης σύγχρονων κτιρίων γραφείων». Η εξέλιξη αυτή έχει παράσχει στην εταιρεία τη δυνατότητα να αντιπαρέλθει της εκτίναξης του κόστους κατασκευής κατά 25%-40% που, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδριόπουλος, «μας ήρθε σαν τσουνάμι μέσα σε μόλις 45-60 μέρες, πριν από περίπου 12-14 μήνες, δηλαδή πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία». Μεταξύ άλλων, η αύξηση αυτή του κατασκευαστικού κόστους οφείλεται στη μείωση της εξόρυξης υλικών (λόγω της πανδημίας), στον πενταπλασιασμό του μεταφορικού κόστους, αλλά και την άνοδο του εργατικού κόστους λόγω έλλειψης τεχνιτών.

Ο κ. Ανδριόπουλος εμφανίζεται αισιόδοξος για τις προοπτικές της αγοράς, όπως επίσης και για τη δυνατότητα διαχείρισης της τρέχουσας συγκυρίας του υψηλού πληθωρισμού και των υψηλών επιτοκίων. «Εχουμε διαχειριστεί αρκετές κρίσεις στην πορεία μας μέχρι σήμερα, την ύφεση του 2012, τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων το 2015, την πανδημική κρίση και τώρα τον πόλεμο». Κατά τον ίδιο, η απόφαση για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών δεν ήταν δύσκολη, καθώς «ήδη από το 2017 λειτουργούσαμε ως εισηγμένη εταιρεία, λόγω της στρατηγικής μας συνεργασίας αρχικά με την EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) και στη συνέχεια με τον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο HIG. Απλώς πλέον θα έχουμε κι έναν τρίτο επόπτη, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς».

Σήμερα αναμένεται να οριστικοποιηθεί το κατώτατο όριο για την τιμή εισαγωγής των μετοχών (πιθανό εύρος από 10,7 έως 15 ευρώ) της Dimand στο Χ.Α., η δημόσια εγγραφή θα ξεκινήσει και τυπικά αύριο, ενώ θα διαρκέσει μέχρι την 1η Ιουλίου. Εφόσον στεφθεί με επιτυχία, θα αντληθούν συνολικά κεφάλαια 98,1 εκατ. ευρώ (92,7 εκατ. ευρώ καθαρά έσοδα). Σημειωτέον ότι, στο πλαίσιο της δημόσιας εγγραφής, η Latsco, το οικογενειακό επενδυτικό fund της Μαρ. Λάτση και η Orasis Fund έχουν δεσμευθεί να επενδύσουν 15 εκατ. ευρώ και 10 εκατ. ευρώ αντιστοίχως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT