ΑΔΜΗΕ: Κατεβάζει τους τόνους στην κόντρα με τη ΡΑΕ για το Wacc

ΑΔΜΗΕ: Κατεβάζει τους τόνους στην κόντρα με τη ΡΑΕ για το Wacc

Με διάθεση συνεννόησης εμφανίζεται ο ΑΔΜΗΕ στο ενημερωτικό σημείωμα για τον τρόπο υπολογισμού του Wacc (απόδοση επενδεδυμένων κεφαλαίων), που έδωσε χθες στη δημοσιότητα σε συνέχεια των δηλώσεων του προέδρου της ΡΑΕ, Αθανάσιου Δαγούμα

2' 10" χρόνος ανάγνωσης

Με διάθεση συνεννόησης εμφανίζεται ο ΑΔΜΗΕ στο ενημερωτικό σημείωμα για τον τρόπο υπολογισμού του Wacc (απόδοση επενδεδυμένων κεφαλαίων), που έδωσε χθες στη δημοσιότητα σε συνέχεια των δηλώσεων του προέδρου της ΡΑΕ, Αθανάσιου Δαγούμα. Ο ΑΔΜΗΕ απευθύνει μάλιστα έκκληση στη Ρυθμιστική Αρχή να λάβει υπόψη τα νέα δεδομένα σχετικά με το κόστος δανεισμού και να διορθώσει τα λάθη. Ενημερώνει, δε, ότι απέστειλε ήδη αίτηση αναθεώρησης του Wacc, συνοδευόμενη από την απαραίτητη τεκμηρίωση, συμπεριλαμβανομένης της αλληλογραφίας με τις τράπεζες που αποδεικνύει το τρέχον κόστος δανεισμού. Η αρχική εισήγηση του ΑΔΜΗΕ προς τη ΡΑΕ ήταν αύξηση του Wacc κατά 7,5% την περίοδο 2022-2026. Η ΡΑΕ με απόφασή της ενέκρινε αύξηση 6,1% και ο Διαχειριστής επανήλθε με αίτημα για αύξηση 8,16% συνυπολογίζοντας την επιδείνωση του χρηματοοικονομικού κόστους για την εταιρεία.

Στον μαθηματικό τύπο του Wacc, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, έχουν χρησιμοποιηθεί οι εξής παραδοχές:

1. Τρέχουσα απόδοση 10ετούς γερμανικού ομολόγου: Χρησιμοποιείται η απόδοση 0,5%, αν και η πραγματική απόδοση στις 24.06.2022 ήταν 1,44%, ενώ ήδη εντός Ιουνίου έχει ξεπεράσει το 1,7% και είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο στο πλαίσιο των αυξήσεων των επιτοκίων.

Απευθύνει έκκληση στη Ρυθμιστική Αρχή να λάβει υπόψη τα νέα δεδομένα σχετικά με το κόστος δανεισμού.

2. Συντελεστής συστηματικού κινδύνου beta: Χρησιμοποιείται ο συντελεστής 0,80 (που είχε δοθεί στην αντίστοιχη απόφαση του ΔΕΔΔΗΕ), ενώ ο πραγματικός συντελεστής σήμερα είναι 0,926 με βάση τη μεθοδολογία που έχει ορίσει η ίδια η ΡΑΕ.

3. Κόστος δανεισμού του Διαχειριστή για την τετραετία: Χρησιμοποιείται συντελεστής 2,8% ενώ το πραγματικό μέσο επιτόκιο δανεισμού στις εμπορικές τράπεζες διαμορφώνεται στο 5%. Η μεγάλη διαφορά έγκειται στο ότι η ΡΑΕ όρισε το κόστος δανεισμού της επόμενης τετραετίας λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά και μόνο το κόστος δανεισμού της εταιρείας για το έτος 2021, μη λαμβάνοντας υπόψη ούτε την αύξηση των επιτοκίων που έχει ήδη συντελεστεί για τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, αλλά ούτε και συγκρίσιμες εταιρείες, όπως η ίδια η μεθοδολογία ορίζει. Οι νέες συνθήκες της αγοράς υποχρεώνουν τον ΑΔΜΗΕ να προχωρήσει σε συμφωνίες μετατροπής του κυμαινόμενου επιτοκίου σε σταθερό με ένα επιπλέον χρηματοδοτικό κόστος της τάξης του 2,3% για τα υπάρχοντα δάνεια. Το επιπλέον χρηματοδοτικό κόστος αναμένεται να ξεπεράσει το 2,6%, ενόψει της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, διαμορφώνοντας το μέσο επιτόκιο δανεισμού στις εμπορικές τράπεζες στο 5%. Τα νέα δάνεια με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αναμένεται να ανέλθουν τουλάχιστον στο 3,8%, συμπεριλαμβανομένης της εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου.

Ο ΑΔΜΗΕ επισημαίνει, τέλος, ότι έχει αξιοποιήσει και συνεχίζει να αξιοποιεί τους ευρωπαϊκούς πόρους συγχρηματοδότησης για τα έργα διασύνδεσης των νησιών.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT