Μειώνουν δαπάνες και διάρκεια των διακοπών τα νοικοκυριά

Μειώνουν δαπάνες και διάρκεια των διακοπών τα νοικοκυριά

Οι αυξήσεις σε ενέργεια και τρόφιμα αποτελούν τη μεγαλύτερη ανησυχία

3' 0" χρόνος ανάγνωσης

«Μαχαίρι» στις δαπάνες για ρούχα, ηλεκτρικές συσκευές, ενέργεια, ακόμη και για τρόφιμα βάζει πλέον ένα μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών στην Ελλάδα, ενώ τελευταίο «θύμα» των περικοπών είναι και οι καλοκαιρινές διακοπές. Παρά το γεγονός ότι αρκετοί ήταν εκείνοι που δεν έκαναν διακοπές τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια λόγω της μεγάλης διασποράς του κορωνοϊού, φέτος επίσης δεν θα κάνουν ή θα κάνουν πολύ λίγες ημέρες, καθώς δεν επαρκεί το διαθέσιμο εισόδημα για την κάλυψη του εξαιρετικά αυξημένου κόστους διαμονής και μετακίνησης. Η έρευνα της Pulse για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), από την οποία προέρχονται τα παραπάνω ευρήματα, δείχνει επίσης ότι η απαισιοδοξία ιδιωτών και επιχειρηματιών δεν αφορά μόνο τη δική τους οικονομική κατάσταση, αλλά το αίσθημα αυτό είναι ισχυρό και σε ό,τι αφορά την πορεία της εθνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, η αύξηση των τιμών της ενέργειας αποτελεί πλέον τον χειρότερο «πονοκέφαλο» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και δεν είναι λίγοι αυτοί που μειώνουν την κατανάλωση σε μια προσπάθεια συγκράτησης των δαπανών.

Η κατηγορία εξόδων που προβληματίζει το 57% των ερωτηθέντων είναι η ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, θέρμανση), ενώ για το 30% είναι τα τρόφιμα – όχι τυχαία, καθώς εκεί καταγράφονται συνεχώς ανατιμήσεις, που πλήττουν πολύ περισσότερο τα οικονομικώς ευάλωτα νοικοκυριά. Ακριβώς για να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες δαπάνες για ενέργεια και τρόφιμα, οι καταναλωτές σε ποσοστό 26% επιλέγουν να περικόψουν κατ’ αρχάς τα έξοδα για είδη ένδυσης και υπόδησης και ηλεκτρικές συσκευές, ενώ ένα 25% κάνει περικοπές στα έξοδα για ενέργεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας στους πέντε έχει μειώσει τις δαπάνες για αγορά τροφίμων και γενικών ειδών σούπερ μάρκετ, κάτι άλλωστε που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία για τις πωλήσεις του κλάδου. Το 13% επίσης κόβει τις δαπάνες για διασκέδαση και ψυχαγωγία.

Μειώνουν δαπάνες και διάρκεια των διακοπών τα νοικοκυριά-1

Οι καλοκαιρινές διακοπές για έναν στους τέσσερις θα είναι όνειρο θερινής νυκτός, καθώς δεν θα μπορέσει να πάει καθόλου. Το 36% θα πάει περίπου τις ίδιες ημέρες με πέρυσι, ενώ το 29% θα κάνει φέτος λιγότερες διακοπές. Μόλις ένα 4% θα πάει φέτος διακοπές περισσότερες ημέρες σε σχέση με πέρυσι, ποσοστό στο οποίο ανήκουν και εκείνοι που δεν πήγαν το 2020 και το 2021 καθόλου διακοπές λόγω COVID-19.

Η κατηγορία εξόδων που προβληματίζει το 57% των ερωτηθέντων είναι η ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, θέρμανση), ενώ για το 30% είναι τα τρόφιμα.

Το παρατεταμένο κύμα ανατιμήσεων που ροκανίζει το εισόδημα και η αβεβαιότητα για την ένταση και τη διάρκεια αυτής της νέας κρίσης προβληματίζει τους καταναλωτές, αλλά και τις επιχειρήσεις. Το 48% των ιδιωτών ανησυχεί για το μέλλον του τους επόμενους έξι μήνες και για τη βιωσιμότητα της εργασίας του. Το αντίστοιχο ποσοστό τον Οκτώβριο του 2021 ήταν 51%. Οι επιχειρηματίες φαίνεται να ανησυχούν περισσότερο για το επόμενο διάστημα – το 60% αυτών έναντι 53% τον περασμένο Οκτώβριο.

Επιπλέον, σχεδόν επτά στους δέκα –στο γενικό σύνολο– είναι απαισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό πριν από μερικούς μήνες ήταν 58%.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν και για το εάν θεωρούν αποτελεσματικά τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις ανατιμήσεις. Το 42% θεωρεί ότι κινούνται προς λάθος κατεύθυνση, το 41% ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν επαρκούν και το 9% θεωρεί ότι είναι και σωστά και επαρκή.

«Ολα τα παραπάνω σημαίνουν για εμάς στο ΕΕΑ ότι πρέπει να δούμε εφαρμογή άλλων πολιτικών και από τα επιδόματα να περάσουμε σε μειώσεις φόρων, όπως στον ΕΦΚ για τα καύσιμα και στον ΦΠΑ για συγκράτηση των τιμών σε βασικά αγαθά», δήλωσε με αφορμή την έρευνα ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από 22 έως 24 Ιουνίου στην Περιφέρεια Αττικής σε δείγμα 1.315 ατόμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT