Σε λειτουργία η εταιρεία αποδοχής καρτών των Alpha Bank και Nexi

Σε λειτουργία η εταιρεία αποδοχής καρτών των Alpha Bank και Nexi

O ιταλικός όμιλος σχεδιάζει επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία

2' 44" χρόνος ανάγνωσης

Επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ σχεδιάζει ο ιταλικός όμιλος Nexi την προσεχή πενταετία στην Ελλάδα, στο πλαίσιο και της συνεργασίας με τον όμιλο της Alpha Bank για τη δημιουργία κοινής εταιρείας στον τομέα αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής μεταξύ Alpha Bank και Nexi, που σηματοδότησε την έναρξη λειτουργίας της Nexi Payments Greece, πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου και στο πλαίσιο της συνεργασίας η Alpha Bank έχει μεταβιβάσει τον τομέα αποδοχής πληρωμών στη νέα εταιρεία, η οποία έλαβε άδεια ιδρύματος πληρωμών. Στη νέα εταιρεία η Nexi κατέχει ποσοστό 51%, ενώ η Alpha Bank, μέσω της υπογραφής μακροπρόθεσμης σύμβασης προώθησης και διανομής, αποτελεί τον αποκλειστικό διανομέα των προϊόντων και υπηρεσιών της νέας εταιρείας στην ελληνική αγορά, μέσω του εκτεταμένου δικτύου καταστημάτων της σε όλη την Ελλάδα.

Τους στόχους της Nexi Payments Greece παρουσίασαν χθες οι διοικήσεις της Alpha Bank και του ιταλικού ομίλου σε συνέντευξη Τύπου παρουσία του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου, οποίος χαρακτήρισε την συνεργασία «σύμπραξη δύο εθνικών πρωταθλητών που στοχεύει στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας».

Ο όμιλος Nexi, μέσω της Nexi Payments Greece, απασχολεί ήδη πάνω από 1.000 άτομα στην ελληνική αγορά.

Αναφερόμενος στη συνεργασία ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, σημείωσε ότι «αποτελεί μέρος της στρατηγικής του ομίλου για δημιουργία συμμαχιών με ομίλους-ηγέτες στην παγκόσμια αγορά, με στόχο την παροχή λύσεων κορυφαίας ποιότητας προς τους πελάτες της τράπεζας». Ο κ. Ψάλτης έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα των υψηλών επενδύσεων που προϋποθέτει ο τομέας των συναλλαγών, με οικονομίες κλίμακας και διεθνείς συνεργασίες και στις δυνατότητες που ανοίγονται για τον εμπορικό κόσμο, ώστε να μεγαλώσουν τη δραστηριότητά τους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο κλάδος των ηλεκτρονικών πληρωμών θα σημειώσει περαιτέρω ανάπτυξη κατά 11% το 2022, από 45 δισ. ευρώ το 2021. Ο κ. Ψάλτης αναφέρθηκε στην ισχυρή θέση της Alpha Bank στον τομέα του acquring με μερίδιο αγοράς 25%, ενώ το δίκτυο των συνεργαζόμενων εμπόρων αριθμεί 130.000, με το 90% να αποτελούν μικρές επιχειρήσεις, ενώ στα 4,3 εκατ. ανέρχονται οι ενεργές κάρτες της τράπεζας.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Νexi, Πάολο Μπερτολούτζο, σημείωσε ότι «η συνεργασία αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της δέσμευσης του ομίλου μας στην Ελλάδα, όπου απασχολεί ήδη περισσότερα από 1.000 άτομα». Ο διευθύνων σύμβουλος της Nexi Payments Greece, Δ. Γρηγοράτος, σχολίασε ότι «η συνεργασία θα επιταχύνει τη μετάβαση σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά». Τις επόμενες ημέρες θα διατεθούν στους εμπόρους δύο νέες καινοτόμες λύσεις της αγοράς, το Nexi SoftPOS για μικρούς και μεγάλους εμπόρους, που τους επιτρέπει να μετατρέψουν το smartphone τους σε τερματικό POS που δέχεται όλες τις ανέπαφες μεθόδους πληρωμής και τo SmartPOS Terminal, για μεγαλύτερους εμπόρους, που τους επιτρέπει την καλύτερη διαχείριση των λογαριασμών τους μέσω νέων λειτουργιών.

Η Nexi θα ενοποιήσει τη νέα εταιρεία, εξέλιξη που αναμένεται να συνεισφέρει πάνω από 196.000 τερματικά POS και 12 δισ. ευρώ όγκου πληρωμών. Η Nexi Payments Greece αναμένεται να έχει περίπου 94 εκατ. ευρώ έσοδα το 2022 από ακαθάριστες προμήθειες σε pro-forma βάση και προ συνεργειών. Η Nexi χρηματοδότησε πλήρως την ολοκλήρωση της συναλλαγής, αξιοποιώντας τα ταμειακά της διαθέσιμα.

Η αποτίμηση του τομέα αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών της Alpha ορίστηκε στα 307 εκατ. για το 100% της δραστηριότητας, ενώ στο πλαίσιο της συμφωνίας προβλέπεται πρόσθετο τίμημα ποσού έως 60 εκατ. ευρώ (για το 100%) με τη μορφή πρόσθετων αποδόσεων πληρωτέων έως το τέταρτο έτος λειτουργίας της νέας εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT