Οριακή πτώση στο Χρηματιστήριο, πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές

Οριακή πτώση στο Χρηματιστήριο, πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές

Στις 805,55 μονάδες η αγορά – Πλησιάζει το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων

2' 24" χρόνος ανάγνωσης

Παρά το ανοδικό ξεκίνημα, το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν κατάφερε να διατηρήσει τη θετική τάση, κυρίως λόγω της ενίσχυσης των απωλειών στον τραπεζικό κλάδο, κινούμενο πλέον λίγες μόνο μονάδες πάνω από το ψυχολογικό όριο των 800, ενώ η κλειστή λόγω αργίας Γουόλ Στριτ κράτησε τη συναλλακτική δραστηριότητα σε χαμηλά επίπεδα.

Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε για άλλη μια φορά από έντονη μεταβλητότητα, με τον Γενικό Δείκτη να «παλεύει» με το πρόσημο στο μεγαλύτερο μέρος της και με τις στηρίξεις από επιλεγμένα blue chips να μην αρκούν για να τον απεγκλωβίσουν από τα χαμηλά σχεδόν τεσσάρων μηνών που έχει υποχωρήσει το τελευταίο διάστημα. Και όλα αυτά κόντρα στο θετικό ξεκίνημα της εβδομάδας για τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, παρά το γεγονός ότι οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την πιθανότητα παγκόσμιας ύφεσης αναμένεται να κυριαρχήσουν και στο β΄ εξάμηνο. Πιο αναλυτικά στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακή πτώση 0,03% στις 805,55 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 40,55 εκατ. ευρώ. Κατά τη Merit Securities, η μεσοπρόθεσμη τάση είναι πτωτική και σημεία στήριξης αποτελούν οι 800 και 790 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 820 και 830 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,07% στις 1.928,16 μονάδες, ενώ στο +0,28% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης και στις 1.288,255 μονάδες.

Η κλειστή λόγω αργίας Γουόλ Στριτ κράτησε τη συναλλακτική δραστηριότητα σε χαμηλά επίπεδα.

Στα μη τραπεζικά blue chips η εικόνα ήταν μεικτή, με τα μεγαλύτερα κέρδη να σημειώνουν οι ΟΤΕ και Jumbo στο +2,92% και +2,12%, αντιστοίχως. Ακολούθησαν με κέρδη άνω του 1% οι Aegean, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ. Στον αντίποδα, απώλειες 3,56% κατέγραψε η Mytilineos, ενώ πτώση άνω του 1% σημείωσαν οι Titan, Lamda Development και Βιοχάλκο.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 1,72% στις 486,99 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -3,31%, την Τράπεζα Πειραιώς στο -2,49%, τη Eurobank στο -1,31% και την Εθνική Τράπεζα στο -0,17%.

«Μπορεί η εικόνα της αγοράς να είναι άσχημη και να ακολουθεί τα ξένα χρηματιστήρια, παρ’ όλα αυτά όχι μόνο δεν έχει να φοβάται το μέλλον αλλά πιθανότατα θα πρωταγωνιστήσει και πάλι σε απόδοση μετά την “τρικυμία”», εκτιμά ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Ο μήνας Ιούλιος, όπως προσθέτει, φαίνεται να είναι και ο πρώτος μήνας που θα έχουμε αυξημένα επιτόκια από την ΕΚΤ, με την αγορά ομολόγων να έχει προεξοφλήσει πολύ περισσότερα. Ο πληθωρισμός συνεχίζει και ταλανίζει τις οικονομίες, με τα βασικά μέταλλα από τη μία να έχουν ξεκινήσει μια σημαντική διόρθωση, χωρίς όμως να βλέπουμε την ίδια εικόνα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Σε αυτό το πλαίσιο και όσον αφορά το Χ.Α., «τεχνικά συνεχίζουμε να ιχνηλατούμε τη ζώνη των 800 μονάδων, θυμίζοντας τα χαμηλά έτους στις 788 μονάδες και έχοντας πολύ σημαντικά τεχνικά δεδομένα σε αυτά τα επίπεδα», αναφέρει ο κ. Ζαχαράκης. Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιωμένο αγοραστικό σήμα δίνεται πάνω από τις 845 μονάδες σε κλείσιμο, ενώ χρειάζεται μια καλή ανοδική συνεδρίαση για να ανακοπεί η τάση των τελευταίων ημερών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT