Τιμολόγια ρεύματος: Παραμένουν δυσνόητα για τους καταναλωτές

Τιμολόγια ρεύματος: Παραμένουν δυσνόητα για τους καταναλωτές

Οι μισοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν εάν έχουν το φθηνότερο τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας, με το ποσοστό να είναι υψηλό (45%) ακόμη και μεταξύ αυτών που έχουν αλλάξει τιμολόγιο εντός του ίδιου προμηθευτή στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας.

1' 41" χρόνος ανάγνωσης

Οι μισοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν εάν έχουν το φθηνότερο τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας, με το ποσοστό να είναι υψηλό (45%) ακόμη και μεταξύ αυτών που έχουν αλλάξει τιμολόγιο εντός του ίδιου προμηθευτή στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας.

Την ίδια ώρα, πάνω από τις μισές επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται στη χαμηλή τάση (56%) δηλώνουν ότι η αλλαγή προμηθευτή δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα στην εξοικονόμηση χρημάτων. Αυτά αποτελούν μερικά μόνο από τα ευρήματα της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε η εταιρεία Prorata για λογαριασμό της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης έρευνας που διενεργεί η Ε.Α. στην αγορά της λιανικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες χαμηλής τάσης.

Στόχος της δημοσκόπησης είναι να διερευνηθεί κατά πόσον εκδηλώνονται πρακτικές εμπορίας και τιμολόγησης που ευνοούν τη δημιουργία σύγχυσης στους καταναλωτές (confusopoly), οι οποίες ενδεχομένως να δυσχεραίνουν την ικανότητα των καταναλωτών να επιλέξουν τη βέλτιστη προσφορά.

Αυτό, πάντως, που προκύπτει από την έρευνα είναι ότι οι καταναλωτές δεν θεωρούν ότι η λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας λειτουργεί ανταγωνιστικά έτσι ώστε να μπορούν να επωφεληθούν.

Το 50% δεν γνωρίζει εάν έχει το φθηνότερο, ενώ το 29% δυσκολεύεται να το κατανοήσει.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 55% των ερωτηθέντων έχει αλλάξει προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το υπόλοιπο 45% παρέμεινε στον ίδιο προμηθευτή και από αυτό το ποσοστό, το ένα τρίτο περίπου έχει αλλάξει συμβόλαιο – τιμολόγιο. Σημειώνεται εδώ ότι βάσει πρόσφατης ρύθμισης, από την 1η Αυγούστου θα επιτρέπεται η αλλαγή προμηθευτή χωρίς ο καταναλωτής να επιβαρύνεται με κάποιο ποσό για πρόωρη καταγγελία της σύμβασης.

Για το 88% των ερωτηθέντων που έχουν αλλάξει προμηθευτή εντός της τελευταίας πενταετίας, βασικός λόγος είναι η αναζήτηση χαμηλότερης τιμής.

Στο ερώτημα γιατί δεν έχουν αλλάξει προμηθευτή, μεγάλο ποσοστό (50%) τόσο όσων έχουν σκεφτεί να αλλάξουν όσο και αυτών που δεν το έχουν σκεφτεί, απαντά ότι δεν υπάρχει μεγάλο οικονομικό όφελος από την αλλαγή. Πρόβλημα επίσης υπάρχει στην κατανόηση των λογαριασμών. Συγκεκριμένα, το 29% δηλώνει ότι δυσκολεύεται να τους κατανοήσει.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT