Πιέσεις στους ιδιώτες μετόχους της Attica από ΤΧΣ

Πιέσεις στους ιδιώτες μετόχους της Attica από ΤΧΣ

Ζητεί την έγγραφη τοποθέτησή τους ενόψει της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, που ξεπερνάει τα 365 εκατ. ευρώ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης

Την έγγραφη τοποθέτηση των ιδιωτών μετόχων έχει ζητήσει έως τα μέσα αυτής της εβδομάδας το ΤΧΣ, προκειμένου το επενδυτικό κεφάλαιο Ellington από κοινού με το ΤΜΕΔΕ να αποσαφηνίσουν την πρότασή τους σε σχέση με το επιχειρησιακό και κεφαλαιακό πλάνο της Attica Bank.

Αυτό αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», με βάση τις οποίες η προσπάθεια για νέα δέσμευση των μετόχων τίθεται υπό την πίεση που δημιουργεί για την Attica Bank η εκτίμηση ότι η απαιτούμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου υπερβαίνει την αρχική εκτίμηση των 365 εκατ. ευρώ, την οποία έχουν δεσμευθεί ότι θα καλύψουν οι τρεις βασικοί μέτοχοι, δηλαδή ΤΧΣ, Ellington και ΤΜΕΔΕ στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου. Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Δεκεμβρίου, Ellington και ΤΜΕΔΕ έχουν δεσμευτεί ότι θα επενδύσουν επιπλέον περί τα 125 εκατ. ευρώ –άλλα 55 εκατ. ευρώ έχει επενδύσει στο πλαίσιο της πρώτης ΑΜΚ–, ποσό ωστόσο που εκτιμάται ότι αφενός υπολείπεται των πραγματικών αναγκών της τράπεζας και αφετέρου δεν επαρκεί για να αντιστραφεί η μετοχική σχέση ΤΧΣ – ιδιωτών και η τράπεζα να ιδιωτικοποιηθεί.

Η πίεση που επιχειρεί να ασκήσει το ΤΧΣ στους ιδιώτες μετόχους της Attica Bank γίνεται υπό το βάρος της προθεσμίας που έχει θέσει η ΤτΕ για τα τέλη Ιουλίου, έτσι ώστε να αποσαφηνιστούν τα παραπάνω θέματα. Η προθεσμία τρέχει αντίστροφα, καθώς έχει ήδη δοθεί μια παράταση.

Η «νέα συμφωνία» των μετόχων επιδιώκεται βάσει των εκτιμήσεων που ανεβάζουν τις κεφαλαιακές ανάγκες της Attica Bank κοντά στα 600 εκατ. ευρώ σύμφωνα το δυσμενές σενάριο για το τελικό ύψος των ζημιών που θα προκύψουν από τις τιτλοποιήσεις που προγραμματίζει η τράπεζα, συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ. Το ενδιάμεσο σενάριο κάνει λόγο για κεφαλαιακές ανάγκες περίπου 420 εκατ. ευρώ, υψηλότερα και πάλι από το αρχικό σχέδιο των 365 εκατ. ευρώ. Το τελικό ύψος της ζημιάς από τις τιτλοποιήσεις θα οριστικοποιηθεί μετά την αξιολόγηση που έχει αναλάβει να κάνει ο διεθνής οίκος DBRS στα υπό τιτλοποίηση χαρτοφυλάκια και η οποία αναμένεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και σε συνδυασμό με τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για την ανάπτυξη της τράπεζας, θα κρίνει και το ύψος της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Στις αυξημένες κεφαλαιακές ανάγκες της Attica Bank αποδίδονται και τα σενάρια περί εξεύρεσης συνεπενδυτών, τα οποία ωστόσο διαψεύδονται κατηγορηματικά με βάση δήλωση στην «Κ» του προέδρου της τράπεζας και προέδρου του ΤΜΕΔΕ Κώστα Μακέδου.

Χθες, πάντως, η γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank έδωσε το πράσινο φως στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας να αποφασίσει για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ ενέκρινε και την ενεργοποίηση του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογία (DTC) και τον σχηματισμό ειδικού αποθεματικού, που αντιστοιχεί στο 100% της φορολογικής απαίτησης, που έχει προσδιοριστεί στα 22,8 εκατ. ευρώ.

Το ποσό προορίζεται αποκλειστικά για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, τη δωρεάν έκδοση των παραστατικών τίτλων δικαιωμάτων κτήσεως (warrants) προς το ελληνικό Δημόσιο. Η γενική συνέλευση ενέκρινε επίσης τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας κατά το ποσό των 159,1 εκατ. ευρώ μέσω μείωσης της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής από 0,20 σε 0,07 ευρώ, με σκοπό τον σχηματισμό ισόποσου ειδικού αποθεματικού. Μετά την απόφαση αυτή το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας ανέρχεται σε 85,7 εκατ. ευρώ και διαιρείται σε 1.224.229.445 κοινές, ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,07 ανά μετοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT