«Πράσινο» για την εξυγίανση της «Καλλιμάνης»

«Πράσινο» για την εξυγίανση της «Καλλιμάνης»

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αιγίου επικύρωσε τη μεταβίβασή της στην τουρκική Dardanel

2' 33" χρόνος ανάγνωσης

Τι κοινό έχουν το Αίγιο και το Τσανάκαλε; Αμφότερες είναι παραθαλάσσιες πόλεις. Πλέον έχουν και κάτι άλλο κοινό: στο Τσανάκαλε ξεκίνησε το 1984 την πορεία της η τουρκική εταιρεία Dardanel, ιδιοκτήτρια πλέον και με τη βούλα του Πρωτοδικείου του Αιγίου, της ελληνικής εταιρείας κατεψυγμένων αλιευμάτων «Γ. Καλλιμάνης». Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αιγίου επικύρωσε τη συμφωνία εξυγίανσης της «Καλλιμάνης» και μεταβίβασής της στην τουρκική Dardanel, βάζοντας έτσι τέλος σε μια περιπέτεια πολλών ετών, με την κάποτε κραταιά εταιρεία να βρίσκεται σε διαρκή παρακμή και στο χείλος της οριστικής πτώχευσης.

Βεβαίως, όπως και σε αρκετές ακόμη περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια, η σωτηρία της «Καλλιμάνης», και στην ουσία η εξεύρεση επενδυτή έτσι ώστε να έχει συνέχεια η εταιρεία, έγινε έπειτα από γενναίο «κούρεμα» χρεών της τόσο προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο, όσο κυρίως προς τους προμηθευτές.

Οι υποχρεώσεις της «Καλλιμάνης» ανέρχονταν συνολικά έως τις 31 Αυγούστου 2021 (ημερομηνία αναφοράς κατάρτισης του ισοζυγίου) σε 88,35 εκατ. ευρώ και η συμφωνία εξυγίανσης προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

• Διαγραφή των δανειακών οφειλών 69,10 εκατ. ευρώ.

• Διαγραφή κατά 87,46% των οφειλών προς το ελληνικό Δημόσιο, οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε 5,53 εκατ. ευρώ.

• Διαγραφή κατά 87,46% των οφειλών προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε 4,038 εκατ. ευρώ.

• Οι υποχρεώσεις προς τους ανέγγυους πιστωτές ανέρχονται συνολικά σε 7.019 εκατ. ευρώ. Από αυτές τα 5,9 εκατ. ευρώ είναι προς τους λεγόμενους μη ουσιώδεις πιστωτές, σε αυτούς δηλαδή που δεν θεωρούνται κρίσιμοι για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης. Το «κούρεμα» των οφειλών προς αυτούς είναι 97% και αξίζει να σημειωθεί ότι ο μεγαλύτερος πιστωτής της εν λόγω κατηγορίας είναι η ΔΕΗ με την απαίτησή της να ανέρχεται σε 913.272 ευρώ. Το ποσό που θα καταβληθεί στους μη ουσιώδεις πιστωτές ανέρχεται συνολικά σε μόλις 169.798 ευρώ.

• Στις οφειλές προς τους ανέγγυους ουσιώδεις πιστωτές γίνεται «κούρεμα» 75% και θα μοιραστούν το ποσό των 277.412 ευρώ.

• Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της «Καλλιμάνης» προς τους εργαζομένους ύψους 2,46 εκατ. ευρώ θα αποπληρωθούν ως εξής: σε ποσοστό 100% των δεδουλευμένων αποδοχών και σε ποσοστό 100% των αποζημιώσεων απόλυσης, εντός 10 ημερών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής (δηλαδή αφού έχει εκδοθεί η δικαστική απόφαση και έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση). Επίσης, η συμφωνία προβλέπει ότι ο νέος επενδυτής θα δώσει και 191.837 ευρώ για αποζημιώσεις προσωπικού (προφανώς για τις ενδεχόμενες απολύσεις που θα γίνουν στο μεσοδιάστημα).

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τις 4 Αυγούστου 2021 είχε υπογραφεί ανάμεσα στην τουρκική εταιρεία και στις πιστώτριες τράπεζες συμφωνία πώλησης των απαιτήσεών τους. Βάσει της συμφωνίας αυτής η Dardanel αγόρασε τα δάνεια της «Καλλιμάνης» στο 10% περίπου της αξίας τους, κατέβαλε δηλαδή περί τα 6,05 εκατ. ευρώ. Συνολικά τα κεφάλαια που βάζει η τουρκική εταιρεία βάσει της συμφωνίας είναι περί τα 9 εκατ. ευρώ, καθώς πέραν των προαναφερθέντων 6,06 εκατ. ευρώ, βάζει άλλα 2,8 εκατ. ευρώ για την πληρωμή άλλων πιστωτών πλην τραπεζών.

Η «Καλλιμάνης» ιδρύθηκε το 1956 στο Αίγιο από τους αδερφούς Γεώργιο και Θεόδωρο Καλλιμάνη και πριν από την κατάρρευσή της κατείχε ηγετικό μερίδιο 25% στην ελληνική αγορά κατεψυγμένων αλιευμάτων, ενώ πραγματοποιούσε εξαγωγές στην Κύπρο και σε βαλκανικές χώρες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT