Ενέργεια: «Γκάζι» για απεξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα

Ενέργεια: «Γκάζι» για απεξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα

Η στροφή στο LNG, η μεγάλη αύξηση των εισαγωγών άνθρακα και οι δεύτερες σκέψεις για την πυρηνική ενέργεια

2' 5" χρόνος ανάγνωσης

Εν μέσω μιας ενεργειακής κρίσης που θυμίζει την πετρελαϊκή της δεκαετίας του 1970 και με τον πόλεμο στην Ουκρανία να απομακρύνει από την παγκόσμια αγορά τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, ένας ολόκληρος κόσμος διψασμένος για ενέργεια αναζητεί εναλλακτικούς ενεργειακούς πόρους.

Στρέφεται αναπόφευκτα στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG, που αναδεικνύεται ως η κάλλιστη εναλλακτική για το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, αλλά την ίδια στιγμή η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με την ανεπάρκεια του καυσίμου. Αποτέλεσμα, να έχουν αποδυθεί οι χώρες της Ασίας και της Ευρώπης σε αγώνα δρόμου για να διασφαλίσουν το καύσιμο που απαιτεί υγροποίηση, μεταφορά με πλοία και επαναεξαέρωση και ως εκ τούτου συνεπάγεται υψηλό κόστος. Βρίσκεται έτσι σε εξέλιξη ένας πυρετός έργων υποδομής για τις εξαγωγές και τις εισαγωγές LNG, με το G7 να υπόσχεται στήριξη στις αναγκαίες επενδύσεις.

Την ίδια στιγμή η Ευρώπη επιχειρεί την ανέγερση τερματικών σταθμών με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και προς το παρόν αυξάνει θεαματικά τις εισαγωγές που μεταφέρονται με πλοία.

Παράλληλα, μοιάζουν πλέον με περιττή πολυτέλεια τα φιλόδοξα σχέδια για στροφή στην πράσινη ενέργεια και την οικονομία με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, καθώς η οικονομική καταστροφή από την έλλειψη ενέργειας φαίνεται πιο άμεση από την κλιματική αλλαγή.

Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη χθες σημείωσε τα υψηλότερα επίπεδα των τελευ-ταίων 4 μηνών.

Ευρώπη και Αμερική ξεχνούν τις εξαγγελίες τους και επιστρέφουν στα ρυπογόνα καύσιμα, με την Ευρώπη να εισάγει δυσθεώρητες ποσότητες άνθρακα από όλα τα μέρη του κόσμου, από τις ΗΠΑ μέχρι και την Ινδονησία, και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να μιλάει για «μια πικρή αλλά αναγκαία στροφή». Και βέβαια την Κίνα και την Ινδία να αυξάνουν τις αγορές και την κατανάλωση άνθρακα, που ουσιαστικά δεν περιόρισαν ποτέ.

Αποκαλυπτική η δήλωση του Αλεξ Μσίμανγκ, στελέχους της νομικής εταιρείας Vinson & Elkins LLP, που σχολιάζοντας την αύξηση χρήσης άνθρακα στις ΗΠΑ μιλώντας στη Wall Street Journal τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή επικρατεί η αίσθηση πως είναι καλύτερα με περισσότερο άνθρακα παρά με περισσότερη Ρωσία».

Και βέβαια, η πυρηνική ενέργεια φαίνεται και στις ΗΠΑ μια εναλλακτική που μπορεί να προσφέρει καθαρή ενέργεια, παρά τους κινδύνους. Στο μεταξύ, η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που έχει σημειώσει διαστημική εκτόξευση 700% τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, συνεχίζει απρόσκοπτα την ανοδική της πορεία και την Τρίτη σημείωσε τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 4 μηνών.

Ετσι τα προθεσμιακά συμβόλαια στην αγορά της Ολλανδίας σημείωσαν άνοδο 2,6% στα 166,29 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ανάμεσα στους παράγοντες που της έδωσαν νέα ώθηση και οι απεργίες των εργαζομένων σε τρεις μονάδες παραγωγής υδρογονανθράκων στη Νορβηγία, που απειλούν να μειώσουν την παραγωγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT