ΗΠΑ: Δυναμική επιστροφή της πυρηνικής ενέργειας

ΗΠΑ: Δυναμική επιστροφή της πυρηνικής ενέργειας

Αμερικανοί πολιτικοί προτείνουν τόσο την παράταση ζωής των υφιστάμενων αντιδραστήρων όσο και την ανέγερση νέων

2' 3" χρόνος ανάγνωσης

Καθώς αποδεικνύεται δύσκολο να επιτευχθούν οι στόχοι της καθαρής ενέργειας, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνεται η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, η πυρηνική ενέργεια κάνει δυναμική επιστροφή στις ΗΠΑ με την υποστήριξη πολλών Αμερικανών πολιτικών. Παράλληλα, το αυξανόμενο κόστος άλλων πηγών ενέργειας καθιστά την πυρηνική ενέργεια πιο ανταγωνιστική σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, που έχουν τον μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο σε πυρηνικές μονάδες. Παράγουν περίπου το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η υπερδύναμη και το 50% της καθαρής ενέργειας. Οι ΗΠΑ έχουν 92 πυρηνικούς αντιδραστήρες, αν και την τελευταία δεκαετία έκλεισαν οι 12.

Πολλοί Αμερικανοί πολιτικοί προτείνουν τόσο την παράταση ζωής των υφιστάμενων αντιδραστήρων όσο και την ανέγερση νέων. Ακόμη και οι πλέον επιφυλακτικοί αρχίζουν να υποστηρίζουν την ιδέα κυρίως στην Καλιφόρνια, της οποίας ο μοναδικός πυρηνικός αντιδραστήρας, ο Ντιάμπλο Κάνιον, πρέπει θεωρητικά να κλείσει το 2025. Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Στάνφορντ και του ΜΙΤ κατέληξε στο συμπέρασμα πως αν παραμείνει σε λειτουργία ο εν λόγω αντιδραστήρας για 10 χρόνια ακόμη, μπορεί να μειώσει τις εκπομπές καυσαερίων στην Καλιφόρνια κατά τουλάχιστον 10% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2017 και να περιορίσει την εξάρτηση της πολιτείας από το φυσικό αέριο. Επίσης μπορεί να εξοικονομήσει 2,6 δισ. δολάρια από το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Το κυνήγι της καθαρής ενέργειας έχει δώσει νέα διάσταση στην πυρηνική ενέργεια. Ετσι, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει θεσπίσει ταμείο με κεφάλαια ύψους 6 δισ. δολ. με τα οποία θα ενισχυθούν οικονομικά οι εταιρείες διαχείρισης όσων πυρηνικών αντιδραστήρων αντιμετωπίζουν πρόβλημα οικονομικής βιωσιμότητας. Η προθεσμία για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων έληγε χθες αλλά μάλλον θα παραταθεί, ενώ θα χαλαρώσουν και τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Παράλληλα με το ταμείο των 6 δισ. δολαρίων, η κυβέρνηση έχει διαθέσει 2,5 δισ. δολ. για τη χρηματοδότηση δύο σχεδίων που στοχεύουν στην επίδειξη και παρουσίαση των νέων τεχνολογιών πυρηνικής ενέργειας στις πολιτείες της Ουάσιγκτον και του Ουαϊόμινγκ. Επίσης, πρωτοβουλία που ανέλαβαν προ μηνών μέλη των δύο κομμάτων του Κογκρέσου προβλέπει οικονομική βοήθεια για τη στήριξη της πυρηνικής ενέργειας στις ΗΠΑ με διάφορα μέτρα, όπως π.χ. φοροαπαλλαγές. Ανάμεσα στους πολιτικούς που ανέλαβαν την πρωτοβουλία ήταν και η γερουσιαστής της Δυτικής Βιρτζίνιας, Σέλεϊ Μουρ Καπίτο, που υποστήριξε προσφάτως πως για την ανέγερση πυρηνικών αντιδραστήρων θα μπορούσαν να διατεθούν οι μονάδες που λειτουργούν με ενέργεια από άνθρακα και έχουν κλείσει ή αναμένεται να κλείσουν στο πλαίσιο της εγκατάλειψης των ορυκτών καυσίμων.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT