Μεγάλη πτώση κατά 3,21% στο Χ.Α., στο 9% οι απώλειες για τις τράπεζες

Μεγάλη πτώση κατά 3,21% στο Χ.Α., στο 9% οι απώλειες για τις τράπεζες

Το Χρηματιστήριο δεν μπόρεσε να αντισταθεί στις πιέσεις από τις ξένες αγορές 

2' 24" χρόνος ανάγνωσης

Ισχυροί κλυδωνισμοί σημειώθηκαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι οποίοι εντάθηκαν έπειτα από τη «βουτιά» στο άνοιγμα της Wall Street, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει έτσι απότομα και το πολύ σημαντικό επίπεδο στήριξης των 780 μονάδων, μην μπορώντας να απορροφήσει τις αυξημένες πιέσεις των πωλητών. Στο επίκεντρο βρέθηκαν κυρίως οι τραπεζικές μετοχές –με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί κατά 9% και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2021– καθώς και πολλά blue chips, με αποτέλεσμα κανένας τίτλος της υψηλής κεφαλαιοποίησης να μην κλείνει με κέρδη, όπως και η πλειονότητα των Mid-caps.

Το Χ.Α. ακολούθησε το γενικότερα πολύ αρνητικό κλίμα που επικράτησε στις διεθνείς αγορές, καθώς οι ανησυχίες για ύφεση της οικονομίας ενισχύονται ολοένα και περισσότερο, ειδικά μετά και το νέο ράλι που κατέγραψαν οι τιμές του φυσικού αερίου.

Η ελληνική αγορά διορθώνει όλη την κίνηση του 2020-2022 χωρίς να βλέπει αποτελέσματα και deals, όπως παρατηρεί η Fast Finance, με τον πόλεμο και τον πληθωρισμό να οδηγούν σε σημαντική αναταραχή τις αγορές. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το τοπίο θα συνεχίσει να είναι πολύ δύσκολο, καθώς η ενεργειακή εικόνα επιδεινώνεται και οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη αυξάνονται σημαντικά. Παράλληλα, οι ανησυχίες για το πώς θα αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιδεινώνουν επίσης την επενδυτική ψυχολογία, αφού ο επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank τέθηκε κατά των σχεδίων της ΕΚΤ να προσπαθήσει να προστατεύσει τις υπερχρεωμένες χώρες από τις απότομες αυξήσεις των επιτοκίων δανεισμού.

Ετσι, σε ό,τι αφορά τα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 3,21% και έκλεισε στις 779,68 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 82,40 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 779,68 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 82,40 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 3,83% στις 1.854,32 μονάδες, ενώ με πτώση 2,82% στις 1.251,86 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, απώλειες άνω του 4% σημείωσαν οι Lamda Development, ΔΕΗ και ΕΛΒΑΛΧαλκόρ, πτώση άνω του 3% σημείωσαν οι Jumbo, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ και Mytilineos, ενώ άνω του 2% ήταν οι απώλειες σε ΟΠΑΠ και ΟΛΠ.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε «βουτιά» 9% στις 443,16 μονάδες, με τη Eurobank να υποχωρεί κατά 11,63%, την Τράπεζα Πειραιώς κατά 10,89%, την Alpha Bank να κλείνει στο -9,35% και την Εθνική στο -4,48%.

Δεν διαφαίνεται ότι οι αγορές έχουν ακόμη βρει το σημείο καμπής, το σημείο δηλαδή όπου θα συνθηκολογήσουν (capitulation) θεωρώντας ότι εφεξής θα αρχίσει η σταδιακή αναρρίχηση των δεικτών, με τον Economist να υπενθυμίζει ότι η χρηματοοικονομική κρίση του 2007-09 χρειάστηκε 17 μήνες για να ξεπεραστεί, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή. Ετσι, το ελληνικό Χρηματιστήριο κινείται πλαγιοκαθοδικά, με τις συναλλαγές δύσκολα να ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ ημερησίως και τον τραπεζικό κλάδο να αποτελεί τον αδύναμο κρίκο, παρά το γεγονός ότι δρομολογούν αυξημένη πιστωτική επέκταση με ολοένα και υψηλότερα επιτόκια, καθώς η δυσμενής συγκυρία είναι πιθανό να προκαλέσει νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT