Οι τράπεζες δρομολογούν τη διανομή μερίσματος

Οι τράπεζες δρομολογούν τη διανομή μερίσματος

Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για το ξεκαθάρισμα των ισολογισμών τους και την οριστική επιστροφή στην κερδοφορία

3' 15" χρόνος ανάγνωσης

Τις ουσιαστικές, αλλά και τις τεχνικές προϋποθέσεις για τη διανομή μερίσματος για την τρέχουσα (Eurobank, Eθνική) ή την επόμενη (Alpha Bank, Περαιώς) οικονομική χρήση δρομολογούν οι τράπεζες, ολοκληρώνοντας τις διαδικασίες για το ξεκαθάρισμα των ισολογισμών τους και την οριστική επιστροφή στην κερδοφορία.

Σε τεχνικό επίπεδο ο δρόμος για τη διανομή μερίσματος ανοίγει με τις αποφάσεις που δρομολογούνται στο πλαίσιο των γενικών συνελεύσεων για απευθείας συμψηφισμό συσσωρευμένων ζημιών, καθαρίζοντας έτσι τους ισολογισμούς τους από ζημίες παρελθουσών χρήσεων, συνολικού ύψους 49,9 δισ. ευρώ και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Την πρόβλεψη αυτή δρομολογούν όλες οι τράπεζες στις γενικές συνελεύσεις του Ιουλίου, σε μια προσπάθεια να κλείσουν τις τεχνικές εκκρεμότητες και να ανοίξουν τη συζήτηση για τη διανομή μερίσματος, με διαφορετική ταχύτητα η κάθε μία και έπειτα από συνεννόηση με τις εποπτικές αρχές.

Η προοπτική διανομής μερίσματος περνάει μέσα από την επίτευξη μονοψήφιου δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures – NPEs), στόχο τον οποίο έχουν πετύχει ήδη δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες –η Eurobank και η Εθνική μετά και το κλείσιμο της τιτλοποίησης Frontier II–, ενώ Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να έχουν επιτύχει ανάλογη μείωση του δείκτη NPE έως τα τέλη του 2022.

Συγκεκριμένα, ο στόχος είναι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων να έχει μειωθεί:

• στο 7% από 45% το 2019 για την Alpha Bank,

• στο 6,5% από 31% το 2019 για την Εθνική Τράπεζα,

• στο 5,8% από 33,5% το 2019 για τη Eurobank και

• στο 9% από 49% το 2019 για την Τράπεζα Πειραιώς.

Η επίτευξη των στόχων προϋποθέτει ότι η ενεργειακή κρίση και το πληθωριστικό κύμα που έχει πυροδοτήσει δεν θα οδηγήσει σε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων που θα απομακρύνει τον στόχο του μονοψήφιου δείκτη NPE, επιβαρύνοντας τις τράπεζες με πρόσθετες προβλέψεις που θα επιβαρύνουν την κερδοφορία και θα πλήξουν τα κεφάλαια. Για αυτό προϋποθέτει τη συμφωνία του SSM, με τον οποίο οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει, με την αρχή να κάνει η Eurobank που έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει στη διανομή μερίσματος από το 2023 –δηλαδή για την τρέχουσα οικονομική χρήση– και η Εθνική, που έχει θέσει ανάλογο στόχο. Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς έχουν θέσει ανάλογους στόχους για το 2024, δηλαδή για την οικονομική χρήση του 2023.

Στο πλαίσιο της τεχνικής προετοιμασίας, η Eurobank κατά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση που έχει οριστεί για τις 21 Ιουλίου δρομολογεί τον συμψηφισμό συσσωρευμένων ζημιών προηγούμενων χρήσεων ύψους 13,8 δισ. ευρώ, με ποσά από το υπέρ το άρτιο και τους λογαριασμούς αποθεματικών εταιρικού νόμου, συμψηφισμός που όπως αναφέρεται στην πρόσκληση της Γ.Σ. «δεν επηρεάζει τα ίδια και εποπτικά κεφάλαια της εταιρείας συμμετοχών».

Η Alpha έχει προγραμματίσει την ετήσια τακτική γενική συνέλευση για τις 22 Ιουλίου, η οποία καλείται μεταξύ άλλων να εγκρίνει τον συμψηφισμό του λογαριασμού Αποτελέσματα εις νέον κατά το ποσό των 6,2 δισ. ευρώ με λογαριασμούς αποθεματικών. Οπως αναφέρει η τράπεζα στην πρόσκληση των μετόχων, η κίνηση «διευκολύνει την πιθανή μελλοντική διανομή μερίσματος σύμφωνα με το πιο πρόσφατο στρατηγικό της σχέδιο».

Την ίδια μέρα, δηλαδή στις 22 Ιουλίου, είναι προγραμματισμένη και η γενική συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία με τη σειρά της καλείται να εγκρίνει τον συμψηφισμό ποσού ύψους 14,5 δισ. από τον λογαριασμό «υπέρ το άρτιο» με ισόποση διαγραφή ζημιών από τον πρωτοβάθμιο λογαριασμό «υπόλοιπο ζημιών χρήσεων εις νέο», ο οποίος περιλαμβάνει συσσωρευμένες ζημιές παρελθουσών χρήσεων ύψους 14,9 δισ. ευρώ.

Την αυλαία των γενικών συνελεύσεων κλείνει η Εθνική Τράπεζα στις 28 Ιουλίου προτείνοντας τον συμψηφισμό συσσωρευμένων ζημιών 15,3 δισ. ευρώ με το ειδικό αποθεματικό 5 δισ. ευρώ και του λογαριασμού από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο, ποσού 10,3 δισ. ευρώ.

Η δυνατότητα του απευθείας συμψηφισμού συσσωρευμένων ζημιών με το υπέρ το άρτιο κεφάλαιο δόθηκε με διάταξη νόμου που πέρασε το υπουργείο Οικονομικών τον περασμένο Μάρτιο και με τον τρόπο αυτό όσες εταιρείες κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας, απαλλάσσονται από την υποχρέωση πρώτα να κεφαλαιοποιήσουν τα σχετικά ποσά, καταβάλλοντας φόρο συγκέντρωσης ύψους 5% και εν συνεχεία να τα συμψηφίσουν με ζημίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT