Μειώθηκαν οι αποταμιεύσεις στις ΗΠΑ λόγω πληθωρισμού

Μειώθηκαν οι αποταμιεύσεις στις ΗΠΑ λόγω πληθωρισμού

Τον Μάιο υποχώρησαν στα 2,5 τρισ. δολ. από 2,7 τρισ. που είχαν φτάσει τον Δεκέμβριο του 2021

2' 0" χρόνος ανάγνωσης

Οι Αμερικανοί καταφεύγουν στις αποταμιεύσεις που συγκέντρωσαν στη διάρκεια των σκληρών lockdowns και αρχίζουν να τις δαπανούν προκειμένου να αντεπεξέλθουν στον πληθωρισμό και στο διαρκώς αυξανόμενο κόστος των τροφίμων, της στέγασης και γενικότερα των ειδών πρώτης ανάγκης. Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal, στη διάρκεια της πανδημίας και των σκληρών περιοριστικών μέτρων οι Αμερικανοί όχι μόνον έκοψαν δραστικά τα ταξίδια και τις βραδινές εξόδους, αλλά παράλληλα επωφελήθηκαν από τρεις γύρους επιταγών που τους προσέφερε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με στοιχεία της Moody’s Analytics, τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, οι αποταμιεύσεις των Αμερικανών έφταναν τα 2,7 τρισ. δολάρια. Ιδιαιτέρως τα νοικοκυριά υψηλού εισοδήματος εξοικονόμησαν πολλά χρήματα καθώς υπό κανονικές συνθήκες έκαναν μεγάλες δαπάνες. Μεσολάβησε όμως η εκτόξευση του πληθωρισμού στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών, και η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων έχει συμπιέσει ασφυκτικά τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών. Ετσι, τον Μάιο οι αποταμιεύσεις τους είχαν ήδη μειωθεί στα 2,5 τρισ. δολ., ποσό που πάντως παραμένει υψηλό δεδομένου ότι αντιπροσωπεύει πάνω από το 10% του αμερικανικού ΑΕΠ. Οπως επισημαίνει η Moody’s, μοναδική κοινωνική κατηγορία που δεν έχει έως τώρα καταφύγει στις αποταμιεύσεις της πανδημίας είναι το φτωχότερο 20% των αμερικανικών νοικοκυριών. Η επιμέρους ανάλυση των δεδομένων καταδεικνύει πως οι εργαζόμενοι σε κλάδους με χαμηλούς μισθούς δεν έχουν κάνει αφαίμαξη από τις αποταμιεύσεις τους, καθώς είναι εκείνοι που είδαν τους μισθούς τους να αυξάνονται ταχύτερα από τον πληθωρισμό. Ανάμεσά τους οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία των ξενοδοχείων, στο λιανικό εμπόριο αλλά και στη φροντίδα της υγείας. Σύμφωνα με τον Μαρκ Ζάντι, κορυφαίο οικονομολόγο της Moody’s Analytics, αν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμείνει στα υφιστάμενα επίπεδα, δηλαδή στο 8,6%, τότε τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος θα έχουν ακόμη μπροστά τους ένα διάστημα περίπου έξι μηνών που δεν θα χρειαστεί να καταφύγουν στις αποταμιεύσεις τους.

Οπως τονίζει, όμως, εκείνοι που αντιθέτως έχουν δει τους μισθούς τους να διαβρώνονται από τον πληθωρισμό είναι οι εργαζόμενοι μεσαίου και υψηλού εισοδήματος, καθώς οι μισθοί τους δεν έχουν αυξηθεί τόσο ώστε να προσαρμοσθούν στον πληθωρισμό. Ο εν λόγω οικονομολόγος τονίζει πως έως τώρα οι αποταμιεύσεις υπήρξαν ένα πολύ σημαντικό οικονομικό «μαξιλάρι» για τα περισσότερα νοικοκυριά της υπερδύναμης, «γι’ αυτό και οι καταναλωτές εξακολούθησαν να προσφέρουν τη συνεισφορά τους στην αμερικανική οικονομία». Δεν κρύβει, πάντως, την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να επιταχυνθεί περαιτέρω ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ καθώς στην περίπτωση αυτή οι αποταμιεύσεις θα εξαντληθούν και τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος θα χάσουν την αγοραστική τους δύναμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT