Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Πράσινες οι επενδύσεις σε πυρηνική ενέργεια και φυσικό αέριο

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Πράσινες οι επενδύσεις σε πυρηνική ενέργεια και φυσικό αέριο

Ενέκρινε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την αμφιλεγόμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμπεριλάβει, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο στην πράσινη κατηγορία στο πλαίσιο της Ταξινομίας της Ε.Ε.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ενέκρινε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την αμφιλεγόμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμπεριλάβει, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο στην πράσινη κατηγορία στο πλαίσιο της Ταξινομίας της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, το Κοινοβούλιο απέρριψε την ένσταση κατά της απόφασης της Επιτροπής, με 328 ευρωβουλευτές κατά, 278 υπέρ και 33 αποχές. Αυτό σημαίνει ότι –εκτός συγκλονιστικού απροόπτου– συγκεκριμένες επενδύσεις που περιλαμβάνουν τη χρήση πυρηνικής ενέργειας ή φυσικού αερίου θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε φθηνότερη τραπεζική χρηματοδότηση, αλλά ενδεχομένως και σε κρατικές επιδοτήσεις. Η Κομισιόν με την κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, την αρχική εκδοχή της οποίας δημοσίευσε για πρώτη φορά την Πρωτοχρονιά, πρότεινε να χαρακτηριστούν ορισμένα έργα πυρηνικής ενέργειας και φυσικού αερίου μεταβατικές δραστηριότητες που συμβάλλουν στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Ο χαρακτηρισμός αυτός θα ισχύει για περιορισμένο χρονικό διάστημα και θα υπόκειται σε ειδικούς όρους και απαιτήσεις διαφάνειας. Για παράδειγμα, τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού με την καύση φυσικού αερίου κρίνονται πράσινα στο πλαίσιο της Ταξινομίας μόνο αν αντικαθιστούν εργοστάσια που κάνουν χρήση άνθρακα και πληρούν αυστηρές προδιαγραφές όσον αφορά τις εκπομπές τους.

Η έκβαση της ψηφοφορίας έγινε δεκτή με αποδοκιμασίες τόσο εντός της αίθουσας της ολομέλειας στο Στρασβούργο όσο και μεταξύ των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί έξω από αυτήν. Οι επικριτές της συμπερίληψης της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου στην Πράσινη Ταξινομία ισχυρίζονται ότι αποτελεί μορφή greenwashing (πράσινο «ξέπλυμα» μη οικολογικών δραστηριοτήτων) και ότι θα δυσχεράνει την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων απανθρακοποίησης που έχει θέσει η Ε.Ε. (μείωση εκπομπών κατά 55% το 2030 έναντι των επιπέδων του 1990 και μηδενικές καθαρές εκπομπές έως το 2050).

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την απόφαση της Κομισιόν.

Τουλάχιστον πέντε χώρες (Γερμανία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Δανία) πήραν ανοιχτά θέση τους προηγούμενους μήνες ειδικά κατά της κατηγοριοποίησης της πυρηνικής ενέργειας ως πράσινης. Η Αυστρία και το Λουξεμβούργο έχουν διαμηνύσει ότι προτίθενται να προσφύγουν νομικά κατά της Κομισιόν, τόσο για την πυρηνική ενέργεια όσο και για το φυσικό αέριο. Η Λενόρ Γκεβέσλερ, υπουργός Ενέργειας της Αυστρίας, επιβεβαίωσε αυτή την πρόθεση χθες. Η εκδίκαση μιας τέτοιας υπόθεσης, ωστόσο, θα απαιτούσε πολλά χρόνια.

Αν μέχρι τις 11 Ιουλίου δεν αντιταχθεί στην πρόταση ούτε το Συμβούλιο (με ειδική πλειοψηφία τουλάχιστον 20 κρατών-μελών, τα οποία να αποτελούν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της Ενωσης), η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη για την Ταξινομία της Ε.Ε. θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2023. Για την απόρριψη της απόφασης της Επιτροπής από το Κοινοβούλιο απαιτείτο η απόλυτη πλειοψηφία του σώματος (353 ευρωβουλευτές).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT