Εθνικοποιείται πλήρως ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός EDF

Εθνικοποιείται πλήρως ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός EDF

Το σχέδιο επιβεβαίωσε η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν

2' 34" χρόνος ανάγνωσης

Η γαλλική κυβέρνηση θα αναλάβει τον έλεγχο του ενεργειακού (πυρηνικού) κολοσσού της Electricite de France (EDF), που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, προκειμένου να μπορέσει να αντεπεξέλθει στη χειρότερη κρίση του κλάδου στη Γηραιά Ηπειρο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. «Η έκτακτη συνθήκη με την κλιματική αλλαγή υπαγορεύει δυναμικές και ριζοσπαστικές αποφάσεις. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να έχουμε τον πλήρη έλεγχο της παραγωγής και του ενεργειακού μας μέλλοντος. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε την κυριαρχία μας έναντι των συνεπειών του πολέμου και των σοβαρότατων προβλημάτων που θα ανακύψουν», δήλωσε στο κοινοβούλιο χθες η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν. «Γι’ αυτό επιβεβαιώνω την πρόθεση του κράτους να κατέχει το 100% του κεφαλαίου της EDF». Η κ. Μπορν δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο εθνικοποίησης της εταιρείας, που ανήκει αυτή τη στιγμή κατά 84% στο κράτος. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής εκστρατείας του ότι τμήμα του ενεργειακού ομίλου θα πρέπει να περάσει στα χέρια του δημοσίου, ούτως ώστε να στηριχθούν η γαλλική ενεργειακή αυτονομία και το σχέδιο για μηδενικές εκπομπές άνθρακα, με την κατασκευή νέων ατομικών σταθμών.

Την Τρίτη η Γερμανία προχώρησε στη διάσωση της Uniper και ενέκρινε νομοσχέδιο για παρεμβάσεις του κράτους στον ενεργειακό κλάδο.

Η EDF αντιμετωπίζει ποικίλα προβλήματα τα τελευταία χρόνια, όπως ο γηρασμένος στόλος των αντιδραστήρων της, καθώς και η υπέρβαση κόστους κατά την κατασκευή νέων. Τα προβλήματα επιδεινώνονται από το κρατικό πλαφόν στις τιμές και την παράλληλη αύξηση των διεθνών τιμών λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Κατά το δημοσίευμα του Bloomberg, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενδέχεται να βρίσκονται ολοένα και περισσότερο στη θέση να θωρακίζουν τις ενεργειακές επιχειρήσεις τους από τους σοβαρούς κραδασμούς που προξενεί ο πόλεμος. Η εθνικοποίηση της EDF θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή συναινετικά από τα πολιτικά κόμματα. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη στη Γερμανία με αφορμή τη διάσωση της Uniper, της μεγαλύτερης αγοράστριας ρωσικού φυσικού αερίου, η κυβέρνηση ενέκρινε νομοσχέδιο για παρεμβάσεις του κράτους στον ενεργειακό κλάδο. Στην περίπτωση της Γαλλίας ο πρόεδρος Μακρόν είχε προσφάτως επισημάνει ότι η EDF θα χρειαστεί ευρεία αναδιοργάνωση και δημόσια χρηματοδότηση δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, ούτως ώστε να δύναται να κατασκευάσει από έξι έως και δεκατέσσερις νέους πυρηνικούς σταθμούς μέχρι το 2050. Οι νέοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής μαζί με μια σειρά έργων αιολικής και ηλιακής ενέργειας αποτελούν μέρος του φιλόδοξου σχεδίου της Γαλλίας να καταστεί ουδέτερη από εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.

Συν τοις άλλοις, η κρατικοποίηση του ενεργειακού ομίλου της EDF μπορεί να καθησυχάσει τους πιστωτές της, επειδή το καθαρό χρέος της, που ανερχόταν σε 43 δισ. ευρώ στη λήξη του 2021, πρόκειται να εκτοξευθεί, παρά την αύξηση κεφαλαίου κατά 3,2 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο αναμόρφωσης της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να καταστεί λιγότερο εξαρτημένη από την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου. «Η Γαλλία πρέπει επίσης να προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια σχετικά με την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου, ακόμη και τα πιο δύσκολα», τόνισε, εν κατακλείδι, η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν. «Μπορούμε να αντέξουμε, αλλά όλοι θα πρέπει να αναλάβουν δράση προς αυτή την κατεύθυνση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT