Εντείνονται οι φόβοι επιβράδυνσης της ανάπτυξης, απώλειες στο Χ.Α.

Εντείνονται οι φόβοι επιβράδυνσης της ανάπτυξης, απώλειες στο Χ.Α.

Με πτώση 0,06% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α., στις 779,20 μονάδες

2' 47" χρόνος ανάγνωσης

Εντονη μεταβλητότητα βίωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών το οποίο, αν και κατάφερε ενδοσυνεδριακά να επιστρέψει σε ανοδική τροχιά, δεν μπόρεσε να κλείσει τελικά στα θετικά λόγω των απότομων πιέσεων που έκαναν την εμφάνισή τους στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης, ωθώντας τον Γενικό Δείκτη πίσω στις 779 μονάδες. Το ριμπάουντ των τραπεζικών μετοχών μετά το ισχυρό sell-off καθώς και το άλμα που σημείωναν οι ευρωπαϊκές αγορές πρόσφεραν πάντως στήριξη έναντι μιας ισχυρότερης πτώσης στο Χ.Α.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, μια θετική ετυμηγορία της Fitch για το ελληνικό αξιόχρεο την προσεχή Παρασκευή αποτελεί ενδεχομένως τον μόνο θετικό καταλύτη που θα μπορούσε να συμβάλει στην αναβάθμιση της επενδυτικής ψυχολογίας στο ελληνικό Χρηματιστήριο σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Πιο αναλυτικά στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακή πτώση 0,06% στις 779,20 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 77,27 εκατ. ευρώ. Κατά τη Merit Securities, η μεσοπρόθεσμη τάση είναι πτωτική, σημεία στήριξης αποτελούν οι 770 και 740 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 810 και 820 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,18% στις 1.857,60 μονάδες, ενώ στο +0,53% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 1.258,48 μονάδες.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι ο κίνδυνος να εισέλθει η οικονομία σε ύφεση είναι στο 30% στις ΗΠΑ και στο 40% στην Ευρωζώνη.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο ΟΠΑΠ στο +2,14% και ακολούθησαν με άνοδο άνω του 1% οι Lamda Development, ΔΕΗ και Mytilineos. Στον αντίποδα, απώλειες 3,3% κατέγραψε η «Σαράντης» και 3,22% η Motor Oil και ακολούθησε η Aegean στο -2,23%. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,86% στις 446,95 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +0,79%, την Εθνική Τράπεζα στο +0,48%, την Τράπεζα Πειραιώς στο +0,05% και τη Eurobank στο +1,47%.

Οι αγορές ομολόγων φαίνεται πως «βλέπουν» ότι έρχεται ύφεση, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για τις μετοχές. Η ανησυχία ότι οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη, παράλληλα με μια νέα άνοδο στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, έχει προκαλέσει ράλι στις αγορές ομολόγων, οι οποίες και χτυπήθηκαν έντονα το πρώτο εξάμηνο από την εκτίναξη του πληθωρισμού και την αύξηση των επίσημων επιτοκίων.

Το κόστος δανεισμού της Γερμανίας μειώθηκε σε χαμηλό πέντε εβδομάδων την Τετάρτη, καθώς η αυξανόμενη ανησυχία για τις σκοτεινές οικονομικές προοπτικές οδήγησε τους επενδυτές σε ασφαλές χρέος. Παράλληλα, και καθώς η ΕΚΤ έχει ήδη ενεργοποιήσει τις ευέλικτες επανεπενδύσεις του PEPP, οι αποδόσεις και στα ομόλογα της περιφέρειας έχουν υποχωρήσει αισθητά, με το ελληνικό 10ετές να κινείται στο 3,27% (από 4,7% πριν από τρεις εβδομάδες) και το spread στις 220 μονάδες βάσης.

Η Goldman Sachs επανέλαβε σε νέα έκθεσή της ότι ο κίνδυνος να εισέλθει η οικονομία σε ύφεση τους επόμενους 12 μήνες είναι στο 30% στις ΗΠΑ, στο 40% στη Ζώνη του Ευρώ και στο 45% στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οπως σημείωσε, επί του παρόντος, στις ανεπτυγμένες οικονομίες, η αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, ο πληθωρισμός και η αναμενόμενη συνολική αύξηση των επιτοκίων κυμαίνονται γενικά σε επίπεδα παρόμοια με την περίοδο που ιστορικά οδήγησε σε ύφεση.

Από την πλευρά της η HSBC, αν και τόνισε ότι η ύφεση δεν αποτελεί το βασικό της σενάριο για την Ευρωζώνη καθώς εκτιμά ότι η ανάπτυξη φέτος θα διαμορφωθεί στο 2,6%, προειδοποιεί πως εάν υπάρξει διακοπή των εισροών ρωσικού φυσικού αερίου, κάτι που θα οδηγήσει στην επιβολή δελτίου ενέργειας, η ύφεση θα είναι αναπόφευκτη και βαθιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT