Γερμανία: Αίτημα κρατικής ενίσχυσης από την ενεργειακή Uniper

Γερμανία: Αίτημα κρατικής ενίσχυσης από την ενεργειακή Uniper

Ο ενεργειακός κολοσσός της Γερμανίας, η Uniper, υπέβαλε χθες αίτημα κρατικής ενίσχυσης στην κυβέρνηση, έχοντας κυριολεκτικά γονατίσει από τις υπερβολικές τιμές που κατέβαλε για αέριο από τη διεθνή αγορά

1' 45" χρόνος ανάγνωσης

Ο ενεργειακός κολοσσός της Γερμανίας, η Uniper, υπέβαλε χθες αίτημα κρατικής ενίσχυσης στην κυβέρνηση, έχοντας κυριολεκτικά γονατίσει από τις υπερβολικές τιμές που κατέβαλε για αέριο από τη διεθνή αγορά, μετά τη δραματική μείωση της προσφοράς του καυσίμου από τη Ρωσία. Είναι η πρώτη μεγάλη ενεργειακή εταιρεία της Γερμανίας που γίνεται θύμα της ενεργειακής κρίσης και της διελκυστίνδας ανάμεσα στη Ρωσία και την άλλοτε πελατεία της από την Ευρώπη. Στο αίτημα για ενίσχυση με χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων, η Uniper πρότεινε στην κυβέρνηση να αναλάβει πακέτο μετοχών, ενώ ζήτησε παράλληλα αναχρηματοδότηση του χρέους της με αύξηση στα κεφάλαια πιστωτικής γραμμής που έχουν την εγγύηση του γερμανικού κράτους. Οι συνομιλίες ανάμεσα στη διοίκηση της γερμανικής ενεργειακής και το Βερολίνο έχουν αρχίσει εδώ και εβδομάδες, οπότε η Uniper προσέφυγε στην αρωγή της κυβέρνησης ζητώντας ρευστότητα. Στελέχη της αγοράς και αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν εκτιμήσει από τις αρχές της εβδομάδας πως η εταιρεία χρειάζεται μια γενναιόδωρη ένεση κεφαλαίου ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο δηλαδή από τη χρηματιστηριακή της αξία. Οπως ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κλάους Ντίτερ Μάουμπαχ, η Uniper διατρέχει τον κίνδυνο να σημειώσει φέτος ζημίες ύψους 10 δισ. ευρώ.

Στελέχη της αγοράς και αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν εκτιμήσει πως η εταιρεία χρειάζεται ένεση κεφαλαίου ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ.

Μέχρι τη στιγμή που συντασσόταν το παρόν, η γερμανική κυβέρνηση δεν είχε απαντήσει στο αίτημα. Οι κινήσεις της προδίδουν, όμως, πως σχεδιάζει να αναλάβει μερίδιο στον ενεργειακό κολοσσό, καθώς στη διάρκεια της εβδομάδας προώθησε νομοσχέδιο που θα διευκολύνει το Βερολίνο να αναλαμβάνει πακέτο μετοχών σε χειμαζόμενες ενεργειακές της χώρας. Η στάση του Βερολίνου θα είναι καθοριστική για την επιβίωση της Uniper, καθώς ο μεγαλύτερος μέτοχός της, η φινλανδική Fortum Oyj, που ελέγχεται από την κυβέρνηση της Φινλανδίας, φαίνεται απρόθυμη να στηρίξει την εταιρεία χορηγώντας της νέα ένεση κεφαλαίου. Σε σχετική της ανακοίνωση τόνισε χθες πως «έχει ήδη προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στη Uniper με πίστωση ύψους 8 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει δάνειο των μετόχων και εγγυήσεις της μητρικής εταιρείας». Σημειωτέον ότι τα οικονομικά δεινά της γερμανικής ενεργειακής είχαν αρχίσει πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς χρειαζόταν δάνειο ύψους 10 δισ. ευρώ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT