Χρηματιστήριο: Επιστροφή στην πτώση, με χαμηλό τζίρο

Χρηματιστήριο: Επιστροφή στην πτώση, με χαμηλό τζίρο

Σε πτωτική τροχιά επέστρεψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά τη διάσπαση των 800 μονάδων της περασμένης εβδομάδας, με τους επενδυτές να ασκούν και πάλι έντονες πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές και σε πολλά δεικτοβαρή blue chips

2' 47" χρόνος ανάγνωσης

Σε πτωτική τροχιά επέστρεψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά τη διάσπαση των 800 μονάδων της περασμένης εβδομάδας, με τους επενδυτές να ασκούν και πάλι έντονες πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές και σε πολλά δεικτοβαρή blue chips. Οπως αποδεικνύεται, η μεταβλητότητα αποτελεί το κυρίαρχο συστατικό του Χ.Α. και τους καλοκαιρινούς μήνες, με το ανοδικό μομέντουμ να είναι πολύ δύσκολο να ανακτηθεί δεδομένου ότι η συναλλακτική δραστηριότητα παραμένει χαμηλή, ενώ δεν υπάρχουν οι απαραίτητες άμυνες και οι αναγκαίοι καταλύτες ώστε να απορροφηθούν οι κραδασμοί, τη στιγμή που το διεθνές σκηνικό είναι αρνητικό.

Στο επίκεντρο βρίσκονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό καθώς και τα σενάρια για τις ροές και τις τιμές του φυσικού αερίου όταν τα έργα συντήρησης του Nord Stream 1 ολοκληρωθούν σε περίπου 10 ημέρες από σήμερα. Οι διεθνείς οίκοι πάντως προειδοποιούν ότι σε περίπτωση πλήρους διακοπής η ύφεση στην Ευρωζώνη είναι βέβαιη στα τέλη του έτους, όπως βέβαιη είναι και η εφαρμογή δελτίου ενέργειας στις χώρες με υψηλή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Σε αυτό το περιβάλλον οι επενδυτές δεν αναμένεται να αναλάβουν περισσότερο ρίσκο στα χαρτοφυλάκιά τους, διατηρώντας τις αγορές σε μόνιμη νευρικότητα.

Ετσι, σε ό,τι αφορά τα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 1,57% και έκλεισε στις 789,58 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 40,72 εκατ. ευρώ.

Η ανοδική αντίδραση των αγορών την περασμένη εβδομάδα ήταν περισσότερο ένα ράλι ανακούφισης στην πτώση.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,74% στις 1.887,69 μονάδες, ενώ με πτώση 0,54% στις 1.297,69 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, απώλειες 4,06% σημείωσε η ΔΕΗ και στο -3,11% έκλεισε ο ΑΔΜΗΕ, ενώ πτώση άνω του 2% κατέγραψαν οι Βιοχάλκο, ΕΛΠΕ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Motor Oil. Με κέρδη έκλεισαν μόνο τρεις τίτλοι, οι Σαράντης (+1,06%), ΟΠΑΠ (+1,01%), Titan (+0,18%) και OTE (+0,12%).

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε ισχυρή πτώση 4,54% στις 462,21 μονάδες με την Πειραιώς να υποχωρεί κατά 6,86%, την Alpha Bank να κλείνει στο -5%, την Εθνική στο -4,16% και τη Eurobank στο -3,8%. «Τα μάτια είναι στραμμένα τόσο στην ανακοίνωση του πληθωρισμού της Τετάρτης στις ΗΠΑ όσο και στο τι μέλλει γενέσθαι με τον Nord Stream και την προσωρινή διακοπή για συντήρηση εκ μέρους της Μόσχας. Το παίγνιο δεν είναι απλό και το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό», σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Σε αυτό το πλαίσιο, η ανοδική αντίδραση των αγορών την περασμένη εβδομάδα ήταν περισσότερο ένα ράλι ανακούφισης στην πτώση παρά μία ομαλή ανοδική κίνηση με υποστηρίξεις από τα θεμελιώδη μεγέθη, επισημαίνει η αναλυτής.

Από την πλευρά του ο Πέτρος Στεριώτης, ανώτατο στέλεχος ΚΕΠΕΥ, σημειώνει πως ο Γενικός Δείκτης διατηρείται σε risk-off κλίμα, τη στιγμή που ο τραπεζικός κλάδος αποτελεί τον «μεγάλο ασθενή» του Χ.Α., καθώς ο κίνδυνος πανευρωπαϊκής ύφεσης, τα μηδενικά επιτόκια και η κατρακύλα των ομολογιακών χαρτοφυλακίων πλήττουν τις προοπτικές της κλαδικής κερδοφορίας.

Το γεγονός ότι πολλές μετοχές διαπραγματεύονται σε τεχνικώς «υπερπωλημένα» επίπεδα δεν δικαιολογεί την αγοραστική βιασύνη. Η νέα χρηματιστηριακή πραγματικότητα απαιτεί έναν συνδυασμό από γοργά αντανακλαστικά εισόδου-εξόδου, συνδυασμένα με υπομονή και «στήσιμο» εντολών σε επίπεδα που θα αποτελούν ευκαιρίες από θεμελιώδη και μακροχρόνια άποψη. Το «bottom fishing», δηλαδή η προσπάθεια των επενδυτών να ανακαλύψουν πρόωρα το τέλος της πτώσης αποτελεί ρίσκο. Αντιθέτως, συνιστάται η γνώση του ποιοι είναι οι υπεραποδίδοντες και ποιοι οι υποαποδίδοντες κλάδοι του Χ.Α., για ποιο λόγο κάποιες μετοχές βρίσκονται σε ρόλο οδηγού, ενώ άλλες σε ρόλο ουραγού κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT