Ο ισχυρός τουρισμός, ασπίδα στον πληθωρισμό

Ο ισχυρός τουρισμός, ασπίδα στον πληθωρισμό

Ο ισχυρός τουρισμός θα βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την «καταιγίδα» που προκαλεί η εκτόξευση του πληθωρισμού, εκτιμά η ING, προβλέποντας ανάπτυξη 4,2% φέτος

1' 19" χρόνος ανάγνωσης

Ο ισχυρός τουρισμός θα βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την «καταιγίδα» που προκαλεί η εκτόξευση του πληθωρισμού, εκτιμά η ING, προβλέποντας ανάπτυξη 4,2% φέτος.

Οπως σημειώνει, ο διψήφιος πληθωρισμός που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες θα «χτυπήσει» την εγχώρια κατανάλωση, ωστόσο οι ισχυρές τουριστικές εισροές το καλοκαίρι θα βοηθήσουν να μην εκτροχιαστεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ηδη οι πρώτες ενδείξεις προκαλούν αισιοδοξία για τις εξελίξεις κατά τη θερινή περίοδο, καθώς τα στοιχεία των διεθνών ταξιδιωτικών υπηρεσιών για τον Απρίλιο έδειξαν ότι κινήθηκαν πάνω από τα προ COVID επίπεδα (2019), με τη μέση δαπάνη ανά ταξίδι και τις εισερχόμενες τουριστικές ροές να αυξάνονται.

Επιπλέον, η υλοποίηση έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελούν μία πρόσθετη ισχυρή πηγή στήριξης στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα δράσει μέσω των επενδύσεων, και κυρίως στους τομείς της ενέργειας και των κατασκευών.

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, η ING επισημαίνει πως έχουν επωφεληθεί από την επίδραση της αύξησης του ΑΕΠ και του πληθωρισμού στα φορολογικά έσοδα. Παράλληλα, εκτιμά πως παρά την πρόσφατη διεύρυνση των spreads το ελληνικό χρέος παραμένει βιώσιμο, καθώς με μέση διάρκεια λήξης άνω των 18 ετών τα σοκ των επιτοκίων μπορούν να αντιμετωπιστούν. Οπως προβλέπει, ο δείκτης χρέους/ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 183,7% φέτος από 193,3% το 2021, το 2023 στο 178,7% και το 2024 στο 173,6%.

Τέλος, στοχεύοντας σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023, η ελληνική κυβέρνηση στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα αξιοπιστίας σε μια προεκλογική χρονιά, όπως τονίζει, καθώς για να παραμείνει βιώσιμο το χρέος σε ένα περιβάλλον αύξησης του πληθωρισμού, απαιτείται η επιστροφή σε έναν βιώσιμο συνδυασμό πρωτογενών πλεονασμάτων και αξιοπρεπούς αύξησης του ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT