Χρηματιστήριο: Κέρδη 0,64% με ώθηση από τράπεζες, blue chips

Χρηματιστήριο: Κέρδη 0,64% με ώθηση από τράπεζες, blue chips

Ο Γ.Δ. έκλεισε στις 794,60 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 48,96 εκατ. ευρώ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης

Σε θετικό έδαφος έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μiα συνεδρίαση με αρκετή μεταβλητότητα και χαμηλό τζίρο, χάρη στην ξαφνική «επίθεση» των αγοραστών περίπου μία ώρα πριν από το «καμπανάκι» της λήξης.

Η «αφύπνιση» των επενδυτών λίγο μετά τις 16.00 με κινήσεις στις τραπεζικές μετοχές και σε αρκετά blue chips βοήθησε τον Γενικό Δείκτη να αποστασιοποιηθεί ελαφρώς από τις απώλειες που σημείωναν οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές έπειτα από την περαιτέρω αποδυνάμωση του ευρώ, προς την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο ΗΠΑ για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2002.

Πάντως, το περιβάλλον παραμένει δύσκολο και «εύθραυστο», και για να ανακτήσει το ανοδικό μομέντουμ το Χ.Α. χρειάζεται να επιστρέψει στις 840 μονάδες – επίπεδο που θα επιβεβαιώσει την αλλαγή τάσης, με ενίσχυση του τζίρου. Η ενεργειακή κρίση στην Ευρωζώνη, οι ανησυχίες για ύφεση εντός του 2022 σε συνδυασμό με τις διαμάχες που υπάρχουν στην ΕΚΤ σχετικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων καθώς και την τελική μορφή (ειδικά του conditionality) του εργαλείου κατά του κατακερματισμού κρατούν τους επενδυτές επιφυλακτικούς, διατηρώντας τη risk-off στάση.

Επιπλέον, η απουσία εγχώριων καταλυτών ενισχύει τις πιθανότητες το Χ.Α. να ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τις διεθνείς αγορές παρά να αυτονομείται – κάτι που το έκανε σε μεγάλο βαθμό στις αρχές του έτους.

Η απουσία εγχώριων καταλυτών ενισχύει τις πιθανότητες το Χ.Α. να ευθυγραμμίζεται απολύτως με τις διεθνείς αγορές.

Ετσι, στα στατιστικά της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,64% στις 794,60 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 48,96 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Merit Securities, η μακροπρόθεσμη τάση είναι πτωτική, με τα σημεία στήριξης να εντοπίζονται στις 779 και 770 μονάδες και τα σημεία αντίστασης στις 840 και 867 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,58% στις 1.898,58 μονάδες, ενώ στο +0,21% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης και στις 1.300,37 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε η Lamda Development στο +4,02% και ακολούθησε η Jumbo με άνοδο 3,21%, ενώ κέρδη άνω του 2% κατέγραψαν οι Coca-Cola, Quest, ΕΛΠΕ και Motor Oil. Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 1% κατέγραψε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ακολούθησαν με ήπιες απώλειες οι ΟΤΕ, Mytilineos, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Aegean.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,60% στις 464,98 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +1,87%, την Εθνική Τράπεζα στο +1,72% και την Πειραιώς στο +0,81%, ενώ με απώλειες 1,47% έκλεισε η Eurobank.

Το σκηνικό τέλειας καταιγίδας λόγω του ενεργειακού διαμορφώνει αναταράξεις σε όλες τις αγορές του πλανήτη και ιδιαίτερα στις ευρωπαϊκές, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή. Ενόσω, δε, το σκηνικό χαμηλής ορατότητας συνεχίζεται, δικαιώνονται οι αναλυτές που βλέπουν τα χειρότερα, με τους διαχειριστές να κορυφώνουν τον βαθμό αποστροφής προς τον μετοχικό κίνδυνο θεωρώντας ότι οι αγορές τίτλων στα χαμηλά (bottom fishing) συνιστούν ακόμη κίνηση υψηλού επενδυτικού κινδύνου, όπως προσθέτει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT