Στη σκιά Nord Stream 1 το ευρωπαϊκό νόμισμα

Στη σκιά Nord Stream 1 το ευρωπαϊκό νόμισμα

Η επαναλειτουργία ή μη του αγωγού ενδεχομένως να επηρεάσει περισσότερο το ευρώ από την αύξηση των επιτοκίων

1' 58" χρόνος ανάγνωσης

Η σχεδιαζόμενη επαναλειτουργία του κομβικού ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 την επόμενη εβδομάδα ενδεχομένως να συνιστά έναν σοβαρότερο παράγοντα που θα επηρεάσει το ευρώ απ’ ό,τι η πρώτη κίνηση για αύξηση των επιτοκίων σε μία δεκαετία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αμφότερα τα συμβάντα τοποθετούνται την 21η Ιουλίου κι ενώ τα σχέδια της ΕΚΤ να ξεκινήσει την αύξηση του κόστους δανεισμού έχουν από καιρό ανακοινωθεί και υπήρξε χρόνος να απορροφηθεί από τις αγορές, εκφράζονται αμφιβολίες κυρίως για το εάν η Ρωσία τελικώς θα αποκαταστήσει τη ροή καυσίμου στην Ευρώπη, αφότου η συντήρηση του αγωγού Nord Stream 1 ολοκληρωθεί. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν πλέον ανοιχτά θέσει το θέμα για τον κίνδυνο παντελούς διακοπής. Και αυτό το σενάριο θα οδηγήσει σε ένα σπιράλ αυξήσεων στην τιμή του φυσικού αερίου και πιθανώς να οδηγήσει και σε ύφεση. Με τη σειρά τους όλα αυτά θα δημιουργήσουν προβλήματα στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, το οποίο, σημειωτέον, ήδη παραπαίει και προσεγγίζει την ισοτιμία 1/1 έναντι του δολαρίου. «Η 21η Ιουλίου αναμένουμε πως θα είναι μια καίριας σημασίας ημέρα κυρίως για τις προοπτικές των προμηθειών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο παρά για την ΕΚΤ», παρατηρεί ο Κασπάρ Χενς, προϊστάμενος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην BlueBay Asset Management.

Η τροφοδοσία από τη Ρωσία σε φυσικό αέριο φθάνει ήδη μόνο το 40% των συνηθισμένων επιπέδων, αφότου η Μόσχα περιέστειλε τις ροές λίγο καιρό πριν. Μια περαιτέρω αναστάτωση θα αυξήσει τις πιθανότητες να ακολουθηθεί δελτίο διανομής καυσίμων τον χειμώνα, εποχή κατά την οποία η ζήτηση ενισχύεται. Συν τοις άλλοις θα διακυβευθούν οι διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ. Μέχρι στιγμής τα σχέδια αυτά δεν κατόρθωσαν να τονώσουν το ευρώ, δεδομένου ότι άλλες μεγάλες τράπεζες κινήθηκαν πολύ γρηγορότερα για να συσφίξουν τη νομισματική πολιτική τους και να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό. Οι παράγοντες των αγορών στοιχηματίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκιά της. Ολα τα ανωτέρω έχουν βυθίσει το ευρώ στα χαμηλότερα επίπεδα 20ετίας εν συγκρίσει με το δολάριο.

Το κοινό νόμισμα σήμερα παρακολουθεί στενά τις κινήσεις των τιμών του αερίου. Ολοένα και περισσότεροι παράγοντες των αγορών τονίζουν ότι οι τιμές στην προθεσμιακή αγορά της Ολλανδίας για το καύσιμο είναι και ο βασικός μοχλός του ευρώ τις τελευταίες εβδομάδες. «Η χειρότερη έκβαση, ήτοι η πλήρης διακοπή τροφοδοσίας, θα επιφέρει ύφεση και ίσως και περαιτέρω πτώση 10% του ευρώ από τα σημερινά επίπεδα», τονίζει ο Κιτ Τζιουκς, διευθυντής στρατηγικής νομισμάτων της Societe Generale.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT