Μέσα στις επόμενες μέρες η λύση για πρόωρη συνταξιοδότηση στο Δημόσιο

Μέσα στις επόμενες μέρες η λύση για πρόωρη συνταξιοδότηση στο Δημόσιο

Για το θέμα επικρατεί σύγχυση και αγωνία, παρότι στην ουσία αφορά κάποιες λίγες εκατοντάδες υπαλλήλους

1' 46" χρόνος ανάγνωσης

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να δοθεί λύση στο πρόβλημα που προέκυψε όσον αφορά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο και το αν και ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένα όρια, και 25ετία, εντός του 2022. Ηδη για το θέμα επικρατεί σύγχυση και αγωνία, παρότι στην ουσία αφορά κάποιες λίγες εκατοντάδες δημοσίους υπαλλήλους. Αρκετοί από αυτούς υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης εντός του τρέχοντος έτους κάνοντας χρήση μιας διάταξης του ασφαλιστικού νόμου Κουτρουμάνη που ψηφίστηκε το 2010.

Βέβαια, το καλοκαίρι του 2015 ψηφίστηκε ο νόμος που συνόδευε το τρίτο μνημόνιο και έκλεινε την πόρτα, σταδιακά, σε όλες τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Δεν αναφερόταν όμως στη δυνατότητα συνταξιοδότησης με 25ετία στο Δημόσιο… Ετσι, θεωρήθηκε ότι ισχύει η διάταξη του νόμου 3865/10 που προέβλεπε ότι όσοι είχαν συμπληρώσει 25ετία το 2010 συνταξιοδοτούνται στο 60ό έτος (άνδρες) και στο 55ο (γυναίκες). Με τις ίδιες προϋποθέσεις το 2011 (25ετία και με τη χρήση πλασματικών ετών), άνδρες και γυναίκες συνταξιοδοτούνται στο 56ο έτος, ενώ με 25ετία το 2012 στο 58ο.

Οταν μάλιστα ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου διαβεβαίωνε το 2021 ότι κανένα θεμελιωμένο δικαίωμα δεν θίγεται και να μη βιαστούν οι ασφαλισμένοι να υποβάλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης (μαζικά) τον περασμένο χρόνο, που ήταν και χρόνος κατά τον οποίο ολοκληρωνόταν η μεταβατικότητα που προέβλεπε ο νόμος του 2015, θεωρήθηκε ότι η διαβεβαίωση αφορούσε και τη συγκεκριμένη ομάδα ασφαλισμένων.

Κάποιοι από αυτούς –κυρίως εκπαιδευτικοί– έσπευσαν να υποβάλουν αιτήσεις εντός του έτους, όμως οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ τις μπλόκαραν, θεωρώντας ότι δεν έχουν δικαίωμα. Το υπουργείο υπέβαλε ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο συμφώνησε στην πράξη με τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, σημειώνοντας ότι οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι δεν έχουν πλέον δικαίωμα συνταξιοδότησης με τα μειωμένα όρια ηλικίας.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζεται στο υπουργείο Εργασίας, όσοι έχουν υποβάλει αίτηση, ή επιθυμούν να υποβάλουν εντός του τρέχοντος έτους, θα συνταξιοδοτηθούν στα 56 ή 58 κατά περίπτωση. Από το 2023 και εφεξής, όμως, δεν θα υπάρχει τέτοιο δικαίωμα.

Να σημειωθεί εδώ ότι το θέμα αφορά μόνο την πρόωρη συνταξιοδότηση με 25ετία στο 56ο ή 58ο έτος και δεν επηρεάζει την «έξοδο» με 35ετία, συμπληρωμένη μέχρι 31/12/21, προ του 62ου έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT