Ελκυστικός επενδυτικός προορισμός η Ελλάδα παρά την αβεβαιότητα

Ελκυστικός επενδυτικός προορισμός η Ελλάδα παρά την αβεβαιότητα

Αυξάνεται η διάθεση των εταιρειών για επενδύσεις σε σχέση με προηγούμενα χρόνια

2' 41" χρόνος ανάγνωσης

Αυξάνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων που σχεδιάζουν να επενδύσουν στη χώρα μας, καθώς αισιοδοξούν πως η ελκυστικότητά της ως επενδυτικού προορισμού θα βελτιωθεί μακροπρόθεσμα. Την ίδια στιγμή, μετά τον αριθμό-ρεκόρ των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα το 2020, ακολούθησε μια επιβράδυνση το 2021, παρότι ο περυσινός αριθμός των ΑΞΕ θεωρείται ο δεύτερος υψηλότερος των τελευταίων 22 χρόνων. Η βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος και των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, η μείωση της φορολογίας, η υποστήριξη του κλάδου υψηλής τεχνολογίας και η ενίσχυση των ΜμΕ αποτελούν προκλήσεις που θα πρέπει η χώρα να αντιμετωπίσει για να βελτιώσει την ελκυστικότητά της.

Αθροιστικά οι επενδύσεις της τελευταίας διετίας αντιπροσωπεύουν το 24% του συνόλου όσων πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 22 χρόνια.

Ελκυστικός επενδυτικός προορισμός η Ελλάδα παρά την αβεβαιότητα-1

Οσον αφορά τη διάθεση των επιχειρήσεων για επενδύσεις στη χώρα μας, αυτή δείχνει να αυξάνεται σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές. Ετσι, παρά τον πόλεμο και την αβεβαιότητα λόγω των γεωπολιτικών συνθηκών, το ποσοστό των εταιρειών που σχεδιάζουν να επενδύσουν ή να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους τον επόμενο χρόνο αυξάνεται φθάνοντας το 37% το 2022 από 34% πέρυσι και το 28% το 2020. Ωστόσο, ο πόλεμος επηρεάζει τις επιλογές των επενδυτών, με αποτέλεσμα μία στις τρεις επιχειρήσεις (32%) να δηλώνει πως έχει αναβάλει τις προγραμματισμένες επενδύσεις μέχρι το 2023 ή αργότερα. Παρά τη σκιά του πολέμου, καταφατικά απαντούν οι περισσότερες συμμετέχουσες εταιρείες όσον αφορά την ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Τρεις στους τέσσερις επενδυτές (75%) παραμένουν αισιόδοξοι εκτιμώντας πως η ελκυστικότητά της θα βελτιωθεί τα επόμενα τρία χρόνια. Το ποσοστό αυτό κινείται σε σταθερά επίπεδα και κατατάσσει την Ελλάδα στην πρώτη θέση συγκριτικά με το σύνολο της Ευρώπης (64%). Τέλος, το 58% των επιχειρήσεων –από 62% πέρυσι– εκτιμά ότι κατά τον τελευταίο χρόνο η εικόνα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού έχει βελτιωθεί, μείωση που συνδέεται με την αρνητική ψυχολογία λόγω του πολέμου αλλά και των σοβαρών οικονομικών του επιπτώσεων.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT