Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 800 μονάδες με άνοδο 1,09%

Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 800 μονάδες με άνοδο 1,09%

Εκλεισε κάτω από τα υψηλά ημέρας λόγω ανακοίνωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

2' 44" χρόνος ανάγνωσης

Πλήρη αποστασιοποίηση από την ισχυρή πτώση που σημείωναν ο ευρωπαϊκές αγορές πραγματοποίησε το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά το πτωτικό του άνοιγμα, με τον Γενικό Δείκτη να επιστρέφει πάνω από τις 800 μονάδες, κλείνοντας ωστόσο κάτω από τα υψηλά ημέρας και τις 808 μονάδες, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ τον Ιούνιο, ο οποίος διαμορφώθηκε σε νέα υψηλά 40 ετών και σηματοδοτεί πιο επιθετική σύσφιγξη από τη Fed.

Αν και οι αναλυτές εκτιμούν ότι το σενάριο της αυτονόμησης του Χ.Α. το οποίο και βίωσε η αγορά στις αρχές του έτους είναι δύσκολο να επαναληφθεί, σίγουρα οι… ανοδικές εκπλήξεις είναι ευπρόσδεκτες, αρκεί να στηρίξουν την επιστροφή στο ανοδικό μομέντουμ και όχι να προκαλέσουν απλά μεταβλητότητα και να δώσουν αφορμή σε πιέσεις.

Πάντως, παρά τα κέρδη στον Γενικό Δείκτη, η συνεδρίαση ήταν και πάλι συναλλακτικά υποτονική, κάτι που δεν βοηθάει στην επαναφορά του σε ένα διατηρήσιμο ανοδικό κανάλι. «Μοχλοί» της υπεραπόδοσης του Χ.Α. ήταν επιλεγμένα blue chips, καθώς οι τράπεζες δεν προσέφεραν ιδιαίτερη στήριξη.

Ετσι, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,09% στις 803,28 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 42,68 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Merit Securities, η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική με τα σημεία στήριξης να εντοπίζονται στις 779 και 770 μονάδες και τα σημεία αντίστασης στις 840 και 867 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,27% στις 1.922,67 μονάδες, ενώ στο +0,51% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης και στις 1.307,00 μονάδες.

Η συνεδρίαση ήταν και πάλι συναλλακτικά υποτονική, κάτι που δεν βοηθάει στην επαναφορά του σε ένα διατηρήσιμο ανοδικό κανάλι.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε η Quest στο +6,66% και ακολούθησε ο ΑΔΜΗΕ στο +4,091%, η Jumbo στο +3,67% και η Motor Oil στο +2,36%. Στον αντίποδα, ήπιες απώλειες κάτω του 1% σημείωσαν οι ΕΛΒΑΛΧαλκόρ, Σαράντης, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,46% στις 467,11 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +0,10%, την Εθνική Τράπεζα στο +0,34% και τη Eurobank στο +1,92%, ενώ με απώλειες 3,23% έκλεισε η Τράπεζα Πειραιώς.

Μέχρι στιγμής, η αγορά επιβεβαίωσε την πρόσφατη διάσπαση αγγίζοντας χθες ενδοσυνεδριακά τις 808 μονάδες, σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. «Μια κατοχύρωση το πιο πιθανό είναι να βγάλει νέους αγοραστές με πρώτο στόχο τις 830 μονάδες», όπως προσθέτει.

Σε κάθε περίπτωση, το Χ.Α. δεν μπορεί να αποφύγει τη συσχέτιση με τις διεθνείς αγορές, όπου οι φόβοι για ύφεση στην Ευρώπη ενόψει και των ενισχυμένων ανησυχιών ότι οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου δεν θα αποκατασταθούν μετά την ολοκλήρωση των έργων συντήρησης του Nord Stream 1, κρατάει τους επενδυτές αρκετά επιφυλακτικούς. Σε αυτές τις ανησυχίες οφείλεται εξάλλου σε μεγάλο βαθμό η αποδυνάμωση του ευρώ, το οποίο αγγίζει πλέον την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο, με τους αναλυτές να επισημαίνουν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Εάν λάβει αποφασιστικά μέτρα κατά του πληθωρισμού και του αδύναμου ευρώ και αυξήσει σημαντικά το βασικό επιτόκιο, θα μπορούσε να ρίξει την Ευρωζώνη σε μια βαθύτερη ύφεση. Αν πάλι επικεντρωθεί στην οικονομική ανάπτυξη, θα χάσει οριστικά τον έλεγχο των τιμών. «Το πρόγραμμα σύσφιγξης των κεντρικών τραπεζών, η νέα έξαρση κρουσμάτων COVID στην Κίνα και οι ελλείψεις ενέργειας στην Ευρώπη δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς η εγχώρια ειδησεογραφία δεν μπορεί να αντισταθμίσει την αρνητική τάση από το εξωτερικό», τονίζει η Beta Securities.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT