Τα επενδυτικά σχέδια «Ελλάκτωρ» μετά την πώληση του τομέα ΑΠΕ

Τα επενδυτικά σχέδια «Ελλάκτωρ» μετά την πώληση του τομέα ΑΠΕ

Στα σκαριά τριετές πλάνο για έργα παραχώρησης, ενέργεια, ΣΔΙΤ και ακίνητα

2' 31" χρόνος ανάγνωσης

Την επόμενη μέρα του ομίλου Ελλάκτωρ, μετά την ολοκλήρωση της πώλησης του τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στον όμιλο της Motor Oil και την αποπληρωμή του διεθνούς ομολόγου των 660 εκατ. ευρώ, σχεδιάζει ήδη η διοίκηση της εισηγμένης. Ειδικότερα, κατά το τελευταίο τρίμηνο αναμένεται να παρουσιαστεί αναλυτικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του ομίλου, τριετούς διάρκειας, καθώς με την ολοκλήρωση των παραπάνω διαδικασιών, κάτι που αναμένεται να γίνει προς το τέλος του έτους, ο όμιλος Ελλάκτωρ θα έχει πλέον σχεδόν μηδενικό δανεισμό (πέραν των δανείων που σχετίζονται με επιμέρους έργα παραχώρησης, από τα έσοδα των οποίων αποπληρώνονται και οι σχετικές οφειλές).

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το πλεονέκτημα αυτό θα επιτρέψει τη δυναμικότερη επανατοποθέτηση του ομίλου τόσο στα έργα παραχώρησης όσο και στον τομέα της ενέργειας. Οπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ο στόχος στην ενέργεια θα είναι διττός: αφενός μεν η εξασφάλιση νέων αδειοδοτημένων έργων ΑΠΕ, είτε προς κατασκευή είτε εν λειτουργία, αφετέρου δε η είσοδος στους πολλά υποσχόμενους τομείς των υπεράκτιων αιολικών πάρκων και της αποθήκευσης ενέργειας. Η «Ελλάκτωρ», όπως άλλωστε και οι περισσότερες κατασκευαστικές εταιρείες, εκτιμά ότι τα θαλάσσια αιολικά θα αποτελέσουν τον νέο υποκλάδο ανάπτυξης της αγοράς των ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια και επιθυμεί να βρεθεί στο σημείο εκκίνησης με τις καλύτερες δυνατές προοπτικές.

Στον τομέα της ενέργειας, στόχος είναι η εξασφάλιση νέων αδειοδοτημένων έργων ΑΠΕ και η είσοδος του ομίλου στα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Στο πλαίσιο αυτό, η δυνατότητα σημαντικής μόχλευσης κεφαλαίων θα λειτουργήσει υπέρ του ομίλου, ώστε να δημιουργήσει ένα νέο και σημαντικό χαρτοφυλάκιο, το οποίο θα παράγει επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη και ταυτόχρονα έσοδα από την κατασκευή. Η «Ελλάκτωρ» έχει αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία κατασκευής ενεργειακών έργων, την οποία φιλοδοξεί να αξιοποιήσει μετά την πώληση του κλάδου των ΑΠΕ, για την υλοποίηση έργων τόσο για λογαριασμό του ίδιου του ομίλου όσο και για τρίτους. Παράλληλα, πηγές που πρόσκεινται στη διοίκηση του ομίλου σημειώνουν ότι θα πρέπει να θεωρείται πιθανή και η συνεργασία με επενδυτικούς ομίλους που έχουν εξασφαλίσει και ωριμάζουν αδειοδοτικά μια σειρά έργων ΑΠΕ σε διάφορες περιοχές της χώρας. Οι εταιρείες αυτές θα αναζητήσουν συνεργάτες από τον κατασκευαστικό κλάδο για την υλοποίηση των σχετικών έργων, με την «Ελλάκτωρ» να επιχειρεί να αποτελέσει μία από τις βασικές επιλογές τους.

Εκτός από τον τομέα των έργων παραχώρησης, τα έργα ΣΔΙΤ και την ενέργεια, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η πιο ενεργή εμπλοκή του ομίλου Ελλάκτωρ στην αγορά ακινήτων, έναν κλάδο στον οποίο η μητρική Reggeborgh Invest διαθέτει σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία λόγω και της σύνδεσής της με την κατασκευαστική VolkerWessels. Η τελευταία έχει τεράστια εμπειρία σε έργα ακινήτων, τόσο οικιστικού όσο κι επαγγελματικού χαρακτήρα, σε διάφορες χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Σημειωτέον ότι ήδη η θυγατρική REDS έχει αναλάβει δύο ιδιαίτερα σύνθετα και υψηλής κλίμακας έργα, όπως η αξιοποίηση του Cambas Project και της έκτασης των Γουρνών στο Ηράκλειο της Κρήτης, με το συνολικό ύψος των εν λόγω επενδύσεων να υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει τα 500 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προχωρούν και οι αδειοδοτικές διαδικασίες για την έναρξη των έργων στη μαρίνα Αλίμου, ένα ακόμα έργο παραχώρησης που «τρέχει» η REDS αυτή την περίοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT