Σημάδια περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων από Fed

Σημάδια περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων από Fed

2' 1" χρόνος ανάγνωσης

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ συνεχίζει να αιφνιδιάζει ανοδικά, με τον κύριο δείκτη τιμών καταναλωτή να αυξάνεται τον Ιούνιο με μηνιαίο ρυθμό 1,3%, τον μεγαλύτερο από τον Σεπτέμβριο του 2005, και 9,1% σε ετήσια βάση, που σηματοδοτεί νέο υψηλό για τα τελευταία περίπου 40 χρόνια κυρίως λόγω νέας ταχείας αύξησης των τιμών ενέργειας και τροφίμων. Ανοδικά κινήθηκε και ο δομικός πληθωρισμός ο οποίος αυξήθηκε 0,7% σε μηνιαία βάση, ο υψηλότερος ρυθμός για διάστημα περίπου ενός έτους, με τον ετήσιο δείκτη να ανέρχεται στο 5,9% εν μέσω νέας αύξησης των τιμών στα βιομηχανικά προϊόντα και στις υπηρεσίες. Τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία πληθωρισμού ενισχύουν τις εκτιμήσεις για περαιτέρω σημαντική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) προκειμένου να αποφευχθούν δευτερογενείς επιπτώσεις και αποδέσμευση των πληθωριστικών προσδοκιών, με την προθεσμιακή αγορά να μην αποκλείει το ενδεχόμενο η Fed να προχωρήσει στην επόμενη συνεδρίαση (26-27 Ιουλίου) σε αύξηση 100 μ.β. στο εύρος διακύμανσης του βασικού επιτοκίου fed funds rate, αύξηση μεγαλύτερη από αυτήν των 75 μ.β. τον Ιούνιο, που ήταν η μεγαλύτερη από το 1994.

Η προοπτική όμως γρήγορης και σημαντικής σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της Fed αυξάνει τις ανησυχίες για ενδεχόμενη σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας ή ακόμα και ύφεση. Οι ανησυχίες αυτές ενισχύονται από τη σημαντική σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών λόγω της πολιτικής της Fed, τον περιορισμό της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών λόγω του υψηλού πληθωρισμού και τη σταθερή μείωση του ποσοστού αποταμίευσης, καθώς τα μέτρα στήριξης που εφαρμόστηκαν την περίοδο του κορωνοϊού αποσύρονται. Η προθεσμιακή αγορά αναμένει τώρα επιπλέον συνολική αύξηση στα επιτόκια της Fed 190 μ.β. περίπου μέχρι το τέλος του έτους –με τερματικό επιτόκιο στο 3,55%–, προτού η κεντρική τράπεζα ξεκινήσει στη συνέχεια μείωση των επιτοκίων, με την αγορά να προεξοφλεί πλήρως μείωση 25 μ.β. μέχρι τον Ιούλιο του 2023.

Στις αγορές συναλλάγματος, το ενδεχόμενο σημαντικής επιπλέον αύξησης στα επιτόκια της Fed συνέβαλε στην περαιτέρω άνοδο του δολαρίου την εβδομάδα που διανύσαμε. Σε αυτό το περιβάλλον, και επηρεασμένο επίσης αρνητικά από το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη μετά την ολοκλήρωση στις 21 Ιουλίου των προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης στον αγωγό Nord Stream 1, το ευρώ υποχώρησε προσωρινά κάτω από το όριο του ενός δολαρίου για πρώτη φορά από τα τέλη του 2002, και παρά την προσπάθεια να κερδίσει κάποιο από το χαμένο έδαφος, η ισοτιμία παρέμεινε περίπου 1,6% ασθενέστερη σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT