Ενοίκιο με αποταμίευση και ψηφιακός μεσολαβητής για επενδύσεις

Ενοίκιο με αποταμίευση και ψηφιακός μεσολαβητής για επενδύσεις

Σημαντικές πρωτοβουλίες για την εισαγωγή νέων μοντέλων αξιοποίησης ακινήτων σχεδιάζει η Prosperty, μια νεοφυής εταιρεία διαχείρισης ακινήτων μέσω χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών

3' 37" χρόνος ανάγνωσης

Σημαντικές πρωτοβουλίες για την εισαγωγή νέων μοντέλων αξιοποίησης ακινήτων σχεδιάζει η Prosperty, μια νεοφυής εταιρεία διαχείρισης ακινήτων μέσω χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών. Σύμφωνα με τον κ. Αντώνη Μαρκόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας και εκ των συνιδρυτών της, στο τέλος του έτους θα λανσαριστεί, μέσω της πλατφόρμας της Prosperty, μια νέα υπηρεσία, που θα στοχεύει στην παροχή της δυνατότητας στους ενοικιαστές να δημιουργούν ένα πρόσθετο κεφάλαιο αποταμίευσης, το οποίο θα αξιοποιείται μελλοντικά για την αγορά του ακινήτου στο οποίο μένουν.

«Με δεδομένο ότι η επιλογή της ενοικίασης αποτελεί πλέον τη βασική επιλογή για τα περισσότερα νέα νοικοκυριά, επιχειρούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τη μελλοντική μετάβασή τους και προς την ιδιοκτησία. Ουσιαστικά, μέρος του ενοικίου που θα καταβάλλει ο ενδιαφερόμενος, θα αποταμιεύεται προς την κατεύθυνση της μελλοντικής αγοράς του. Ας πούμε ότι αντί για 600 ευρώ, καταβάλλει 900 ευρώ ως ενοίκιο. Τα επιπλέον 300 ευρώ θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξαγορά του ακινήτου σε τρία, τέσσερα ή και πέντε χρόνια, ανάλογα με τη συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ ενοικιαστή και ιδιοκτήτη. Σε πέντε χρόνια θα έχουν αποταμιευτεί 18.000 ευρώ, τα οποία θα αποτελούν ουσιαστικά την προκαταβολή για την αγορά του ακινήτου, ή για να μειώσουν το κεφάλαιο που θα πρέπει να αποπληρωθεί», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Μαρκόπουλος.

Το όφελος για τον ενοικιαστή, μέσω της λύσης αυτής, είναι ότι έχει ένα χρονικό περιθώριο, προκειμένου να «δοκιμάσει» το ακίνητο και την περιοχή πριν τελικά προχωρήσει σε μια αγορά. Παράλληλα, έχει μια ταμειακή διευκόλυνση, άτοκα, διατηρώντας το δικαίωμα στο τέλος του μισθωτηρίου συμβολαίου να αγοράσει ή να συνεχίσει να νοικιάζει το ακίνητο. Σε περίπτωση που επιλέξει να μην αποκτήσει το ακίνητο, του επιστρέφεται το σύνολο του ποσού που έχει συγκεντρωθεί. Σημειωτέον ότι ιδιοκτήτης και ενοικιαστής συμφωνούν στην αρχή της περιόδου της ενοικίασης το ποσό εξαγοράς του ακινήτου στη λήξη της σύμβασης. Ετσι, επιχειρείται να συγκεντρωθεί το ποσό της προκαταβολής, που ενδεχομένως να μη διαθέτει σήμερα ο ενοικιαστής.

Παράλληλα, η Prosperty ετοιμάζεται να εισέλθει στον τομέα της μεσολάβησης για την προέγκριση στεγαστικού δανείου, σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας. Η σχετική υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη εντός των επόμενων εβδομάδων, πλαισιώνοντας την υφιστάμενη «βεντάλια» υπηρεσιών, που εστιάζουν στη διευκόλυνση των συναλλαγών. Για παράδειγμα, η πλατφόρμα προχωράει στην εκ των προτέρων «τακτοποίηση» των ακινήτων, πριν δηλαδή αυτά αναρτηθούν προς πώληση ή ενοικίαση. Ετσι, ο χρόνος που απαιτείται για να ολοκληρωθεί μια αγοραπωλησία είναι τέσσερις φορές μικρότερος.

Νέα υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα σε ενοικιαστές να γίνουν ιδιοκτήτες.

Ο μεσολαβητής

Μια νέα πλατφόρμα διαχείρισης ακινήτων είναι και η Protio. Πρόκειται για μια νεοφυή εταιρεία, η οποία απευθύνεται σε ιδιοκτήτες που ενδιαφέρονται να πωλήσουν το ακίνητό τους και σε επενδυτές/αγοραστές που ενδιαφέρονται για τη μακροχρόνια εκμετάλλευσή του, μέσω της εκμίσθωσης. Στο πλαίσιο αυτό, λειτουργεί ως μεσολαβητής, παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, από την εκτίμηση της αξίας του ακινήτου και του πιθανού προσδοκώμενου ενοικίου μέχρι την ενεργειακή του αναβάθμιση και τη διαμόρφωση των εσωτερικών του χώρων, ώστε να είναι πιο λειτουργικοί και αξιοποιήσιμοι για τους μελλοντικούς του χρήστες.

Σύμφωνα με τον ιδρυτή της Protio, κ. Αντώνη Φιοράκη, η εταιρεία φιλοδοξεί να διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο 1.000 ακινήτων μέχρι το καλοκαίρι του 2023, έχοντας όμως ως βασικό της προσανατολισμό κυρίως ακίνητα μεγάλης ηλικίας, ώστε να είναι προσιτά σε κόστος και ταυτόχρονα να προσφέρουν την προοπτική υψηλότερου ενοικίου, μέσω μιας ενεργειακής αναβάθμισης. Η Protio αξιοποιεί την πλατφόρμα της για να φέρει σε επαφή τον πωλητή και τον επενδυτή. Μόλις ολοκληρωθεί η συναλλαγή, η εταιρεία αναλαμβάνει την ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου, σε συνεννόηση με τον νέο ιδιοκτήτη, ενώ αναλαμβάνει και την ενοικίασή του. Ο πωλητής καταβάλλει στην εταιρεία ένα εφάπαξ τίμημα 1.500 ευρώ για την αποκλειστική διάθεση του ακινήτου του (εφόσον ολοκληρωθεί η πώλησή του), ενώ ο επενδυτής καταβάλλει ένα ελάχιστο ποσό 5.000 ευρώ, ή το 8,7% της τιμής αγοράς του εκάστοτε ακινήτου, όταν αυτή ξεπερνάει τις 58.000 ευρώ. Η εξασφάλιση των ακινήτων, των ενοικιαστών, αλλά και των επενδυτών, γίνεται και μέσω των 316 μεσιτικών γραφείων με τα οποία συνεργάζεται η εταιρεία.

Στόχος της πλατφόρμας είναι να αυξήσει σημαντικά το απόθεμα των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων υψηλής ενεργειακής απόδοσης, ώστε να βελτιωθεί και η ποιότητα ζωής των κατοίκων της Αθήνας. Η ομάδα της Protio αποτελείται από στελέχη που προέρχονται από τον χώρο της τεχνολογίας, των επενδύσεων και των ακινήτων, από εταιρείες όπως Deliveroo, Blueground και PSP Investments. Ο κ. Φιοράκης ήταν ο ιδρυτής και της Incrediblue, η οποία δραστηριοποιείται στην ενοικίαση σκαφών και εξαγοράστηκε το 2018 από την ισπανική Nautal.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT