Βοηθάει την αναβάθμιση της Ελλάδας η στήριξη της ΕΚΤ, εκτιμά η Scope

Βοηθάει την αναβάθμιση της Ελλάδας η στήριξη της ΕΚΤ, εκτιμά η Scope

H εφαρμογή ενός μέσου κατά του κατακερματισμού από την ΕKT αναμένεται να υποστηρίξει την ανοδική τροχιά των πιστοληπτικών αξιολογήσεων της Ελλάδας, όπως σημειώνει η Scope Ratings σε νέα της έκθεση για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, ενώ τονίζει ότι αναμένει σημαντική μείωση του δείκτη ελληνικού χρέους/ΑΕΠ φέτος κάτω από τα προ COVID επίπεδα

1' 52" χρόνος ανάγνωσης

H εφαρμογή ενός μέσου κατά του κατακερματισμού από την ΕKT αναμένεται να υποστηρίξει την ανοδική τροχιά των πιστοληπτικών αξιολογήσεων της Ελλάδας, όπως σημειώνει η Scope Ratings σε νέα της έκθεση για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, ενώ τονίζει ότι αναμένει σημαντική μείωση του δείκτη ελληνικού χρέους/ΑΕΠ φέτος κάτω από τα προ COVID επίπεδα.

Οπως σημειώνει η Scope, τον Σεπτέμβριο του 2021 έγινε ο πρώτος οίκος που αναβάθμισε την Ελλάδα σε BB+, ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Εκτοτε, έχει αναθεωρήσει τις προσδοκίες για την ανάπτυξη το 2022 στο 4,9% (από 4,6% στις αρχές του έτους), ενώ το 2023 εκτιμά πως θα διαμορφωθεί στο 2,1%. Ο οίκος αναμένει δημοσιονομικό έλλειμμα 3,8% του ΑΕΠ (και πρωτογενές έλλειμμα 1% ) φέτος, χαμηλότερο από τους κυβερνητικούς στόχους για 4,4% (και 2%) αντίστοιχα. Ο δείκτης χρέους εκτιμάται ότι θα μειωθεί πολύ ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, υποστηριζόμενος από τον αυξημένο πληθωρισμό ο οποίος θα κινηθεί πολύ πάνω από την ανάπτυξη, από 206,3% του ΑΕΠ το 2020 σε 171,6% έως το τέλος του 2022 και κάτω από τα προ COVIC επίπεδα του 180,7% το 2019, πριν υποχωρήσει περαιτέρω στο 147,7% έως το 2027.

H επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση της Ελλάδας από τον οίκο είναι στις 2 Δεκεμβρίου.

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έφτασε το 12,1% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο και οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν στο 4,7% στα μέσα Ιουνίου, πριν υποχωρήσουν στο 3,4% σήμερα, όπως σημειώνει η Scope, αν και παραμένουν αυξημένες σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από τότε που κορυφώθηκε η κρίση της COVID-19.

Ωστόσο, όπως προσθέτει ο οίκος, έχουν ενεργοποιηθεί μέτρα από την ΕΚΤ για τη στήριξη της Ελλάδας. Οι ενέργειες της ΕΚΤ από το ξέσπασμα της πανδημίας έχουν σηματοδοτήσει μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν, όταν η Ελλάδα ήταν αποκλεισμένη από τις νομισματικές πράξεις της ΕΚΤ λόγω της χαμηλής της αξιολόγησης. Eνα νέο πρόγραμμα κατά του κατακερματισμού θα μπορούσε να εδραιώσει περαιτέρω τη βεβαιότητα ότι η σημαντική υποστήριξη της ΕΚΤ προς την Ελλάδα είναι πιο μόνιμη και όχι ειδική για πρόσφατες κρίσεις, επισημαίνει η Scope. Eνα τέτοιο μόνιμο backstop του ευρωσυστήματος για τα ελληνικά ομόλογα αναμένεται να στηρίξει την ανοδική τροχιά των αξιολογήσεων της χώρας, όπως προσθέτει. Σημειώνεται πως η επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση της Ελλάδας από τον οίκο είναι στις 2 Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT