Μονόδρομος για την Ευρώπη η μείωση κατανάλωσης

Μονόδρομος για την Ευρώπη η μείωση κατανάλωσης

O επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (ΙΕΑ) δήλωσε πως η Ευρώπη πρέπει να μειώσει δραστικά την κατανάλωση φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες, για να προετοιμαστεί για αυτό που είναι πιθανό να έρθει: «ένας μακρύς, σκληρός χειμώνας»

2' 38" χρόνος ανάγνωσης

O επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (ΙΕΑ) δήλωσε πως η Ευρώπη πρέπει να μειώσει δραστικά την κατανάλωση φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες, για να προετοιμαστεί για αυτό που είναι πιθανό να έρθει: «ένας μακρύς, σκληρός χειμώνας».

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει σημειώσει κάποια πρόοδο διαφοροποιώντας τον βασικό προμηθευτή της, τη Ρωσία, τυχόν αποστολές από τη χώρα παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες, χωρίς να αποκλείεται η πλήρης διακοπή, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ.

Η προειδοποίηση του Μπιρόλ έρχεται, καθώς ένα σοβαρό κύμα καύσωνα επιδεινώνει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες, ανεβάζοντας στα ύψη τη ζήτηση για παραγωγή φυσικού αερίου, ώστε να διατηρηθούν δροσερά τα σπίτια και οι επιχειρήσεις.

Η πίεση στο σύστημα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας είναι ισχυρή, καθώς οι άνεμοι υποχωρούν και μειώνουν την παραγωγή αιολικής ενέργειας, η άνοδος της θερμοκρασίας του νερού εμποδίζει την παραγωγή στους πυρηνικούς σταθμούς και η πτώση της στάθμης των ποταμών διακόπτει τη μεταφορά λιγνίτη στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το να βασίζεσαι σε εναλλακτικούς προμηθευτές φυσικού αερίου δεν θα είναι αρκετό. Ακόμη και αν η Νορβηγία και το Αζερμπαϊτζάν αποστέλλουν ό,τι μπορούν, οι παραδόσεις από τη Βόρεια Αφρική είναι κοντά στα επίπεδα του περασμένου έτους και οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου βρίσκονται ήδη σε επίπεδα – ρεκόρ, είπε ο Μπιρόλ.

Για έναν μακρύ και σκληρό χειμώνα προειδοποιεί η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας.

Πρέπει να εξοικονομηθούν επιπλέον 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τους επόμενους τρεις μήνες, ή το ισοδύναμο περίπου 130 δεξαμενοπλοίων LNG, σύμφωνα με την IEA.

Μια διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ε.Ε. θα μπορούσε να μειώσει το ΑΕΠ της κατά 1,5% στο χειρότερο σενάριο, εάν ο επόμενος χειμώνας αποδειχθεί πολύ ψυχρός και η περιοχή δεν καταφέρει να λάβει προληπτικά μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας, σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται προσχέδιο της Ε.Ε.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ε.Ε. τον επικείμενο χειμώνα είναι να εξασφαλίσει αρκετά αποθέματα φυσικού αερίου, ώστε να αντιμετωπίσει την κορύφωση της ζήτησης για θέρμανση και ηλεκτρική ενέργεια. Ενώ τα επίπεδα αποθήκευσης πέρυσι ήταν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από ό,τι την περίοδο 2016-2018, επί του παρόντος είναι, σύμφωνα με τον ιστορικό μέσο όρο, πάνω από το 63% ή αντίστοιχα με 46 ημέρες χειμερινής κατανάλωσης, σύμφωνα με το έγγραφο της Κομισιόν, το οποίο μπορεί ακόμη να τροποποιηθεί πριν από τη δημοσίευση που έχει οριστεί για την Τετάρτη.

Οι προσομοιώσεις της Κομισιόν και των διαχειριστών συστημάτων φυσικού αερίου δείχνουν ότι η διακοπή των ρωσικών εισαγωγών τον Ιούλιο θα σήμαινε ότι τα αποθέματα της Ε.Ε. θα ήταν στο 65% έως 71% στις αρχές Νοεμβρίου, κάτω από τον στόχο του 80%. Αυτό υποδηλώνει ένα κενό 30 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα υπό κανονικές καιρικές συνθήκες και με συνεχώς υψηλή προσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Κάτι τέτοιο συνεπάγεται πολύ υψηλό κίνδυνο να αδειάσουν οι αποθήκες σε πολλά κράτη-μέλη τον Απρίλιο του 2023, όπως προκύπτει σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο.

«Αν υποθέσουμε ότι οι διεθνείς αγορές φυσικού αερίου θα παραμείνουν σφιχτές, η αναπλήρωση των αποθηκών το καλοκαίρι του 2023 θα είναι πολύ δύσκολη και αυτό με τη σειρά του θα επιβαρύνει τις προετοιμασίες για την επόμενη χειμερινή περίοδο. Τα επίπεδα πλήρωσης των αποθηκών τον Οκτώβριο του 2023 θα ήταν μόλις στο 41%».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT