Στην ουγγρική OTP πέρασε η Alpha Bank Αλβανίας

Στην ουγγρική OTP πέρασε η Alpha Bank Αλβανίας

Tην πώληση στην ουγγρική OTP Bank του συνόλου των μετοχών της Alpha Bank Αλβανίας ολοκλήρωσε ο όμιλος της Alpha Bank, έχοντας λάβει τις σχετικές εγκρίσεις από τις εποπτικές αρχές

2' 19" χρόνος ανάγνωσης

Tην πώληση στην ουγγρική OTP Bank του συνόλου των μετοχών της Alpha Bank Αλβανίας ολοκλήρωσε ο όμιλος της Alpha Bank, έχοντας λάβει τις σχετικές εγκρίσεις από τις εποπτικές αρχές. Οπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών (μητρικής εταιρείας του ομίλου Alpha Bank), η πώληση συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων του στρατηγικού σχεδίου του ομίλου (Project Tomorrow) και η συναλλαγή ολοκληρώθηκε επιτυγχάνοντας τίμημα σε όρους τιμής προς λογιστική αξία (P/BV) σημαντικά υψηλότερο συγκριτικά με προηγούμενες συναλλαγές στην Αλβανία. Συγκεκριμένα, το συμφωνηθέν τίμημα διαμορφώθηκε στα 55 εκατ. ευρώ έναντι 30 εκατ. ευρώ, που είχαν προϋπολογιστεί στο πλαίσιο του Project Tomorrow και όπως επισημαίνουν πηγές της τράπεζας «υπερέβη τις προσδοκίες όσον αφορά τα κέρδη από την έξοδο του ομίλου από τη συγκεκριμένη αγορά». Η συμφωνία ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη δέσμευση του ομίλου να επικεντρωθεί στις βασικές αγορές που δραστηριοποιείται και τα κεφάλαια που θα απελευθερωθούν από την Αλβανία θα διοχετευθούν στην Ελλάδα, στη Ρουμανία και στην Κύπρο, ενώ το όφελος από τη μείωση των στοιχείων σταθμισμένου ενεργητικού (RWA) υπολογίζεται στα 400 εκατ. ευρώ. Η ποιότητα του αντισυμβαλλόμενου ομίλου και η παρουσία του στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη θα υποστηρίξει τη μελλοντική συνεργασία μεταξύ Alpha Bank Group και OTP Group και την κάλυψη των αναγκών των πελατών της Alpha Bank σε αυτές τις περιοχές. Επιπλέον η συναλλαγή θα δημιουργήσει έναν ισχυρό τραπεζικό όμιλο με ηγετική θέση στην Αλβανία και μερίδιο αγοράς περί το 11% βάσει ενεργητικού, συνεχίζοντας έτσι την επιτυχή παρουσία της Alpha Bank στην αλβανική αγορά και διασφαλίζοντας τα συμφέροντα της πελατειακής βάσης του ομίλου που δραστηριοποιείται στην Αλβανία.

Το τίμημα ανήλθε στα 55 εκατ., έναντι 30 εκατ. που είχαν προϋπολογιστεί στο πλαίσιο του Project Tomorrow.

Επειτα από 23 χρόνια από το άνοιγμα του πρώτου καταστήματός της στα Τίρανα, η ΑΒΑ έχοντας διανύσει μακρά και επιτυχή πορεία στον αλβανικό τραπεζικό τομέα, θα αποτελέσει μέλος ενός από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Οπως τονίζεται από επενδυτικούς κύκλους, «ισχυρό πλεονέκτημα» της ABA είναι το υψηλό επίπεδο των στελεχών και του προσωπικού της. Η συναλλαγή θα διασφαλίσει τη συνέχιση της παροχής υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους πελάτες της ΑΒΑ, καθώς η ΟΤP, μία διεθνής τράπεζα με παρουσία σε 11 χώρες, παρουσίασε ένα εμπεριστατωμένο σχέδιο για τη μελλοντική ανάπτυξη και την ομαλή μετάβαση της ΑΒΑ και των εργαζομένων της στον νέο όμιλο. Η συναλλαγή επιτεύχθηκε ύστερα από μια υψηλών διεθνών προδιαγραφών, διαφανή και ανταγωνιστική διαδικασία, λαμβάνοντας ειδική μέριμνα ώστε η διαδικασία επιλογής να διασφαλίσει τα υψηλά επίπεδα της μέχρι σήμερα δραστηριότητας στην Αλβανία, την ομαλή συνέχεια για τους πελάτες και τους εργαζομένους, την πλήρη κάλυψη των εποπτικών απαιτήσεων και τη συνεπή υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου του ομίλου. «Η συμφωνία με την OTP διασφαλίζει όλα τα παραπάνω και επιτρέπει στους δύο ομίλους να διερευνήσουν νέα πεδία αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας στο μέλλον», αναφέρουν πηγές κοντά στη διαδικασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT