Πάνω από 1,7 τρισ. ευρώ τα χρέη των ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας

Πάνω από 1,7 τρισ. ευρώ τα χρέη των ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας

Δυσβάσταχτο χρέος συγκεντρώνουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας και κοινής ωφελείας στην προσπάθειά τους να αντεπεξέλθουν στο υψηλό κόστος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

Δυσβάσταχτο χρέος συγκεντρώνουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας και κοινής ωφελείας στην προσπάθειά τους να αντεπεξέλθουν στο υψηλό κόστος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Το συνολικό χρέος τους, που άρχισε να συσσωρεύεται από την αρχή της πανδημίας, διογκώθηκε περαιτέρω στη διάρκεια του τρέχοντος έτους ακολουθώντας την κλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.

Υπερέβη, έτσι, το 1,7 τρισ. ευρώ, που σημαίνει ότι έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 50% σε σύγκριση με τα προ του 2020 επίπεδα. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, στο σύνολό τους οι ενεργειακές της Ευρώπης άντλησαν 45 δισ. ευρώ από ομολογιακές εκδόσεις και 72 δισ. ευρώ από δάνεια, όλα στη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών του έτους.

Η είδηση τείνει να δικαιώσει τη δυσοίωνη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, που προ ημερών προειδοποίησε ότι η ενεργειακή κρίση απειλεί να γίνει η Lehman Brothers της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ενεργειακών εταιρειών και να οδηγήσει τις εταιρείες του κλάδου σε μαζικές πτωχεύσεις, ακριβώς λόγω των υψηλών τιμών που αναγκάζονται να καταβάλουν για την αγορά ενέργειας. Η δήλωση έγινε ενώ ήταν σε εξέλιξη το αίτημα της Uniper προς τη γερμανική κυβέρνηση για οικονομική στήριξη και ειδικότερα για κρατική ενίσχυση ύψους 9 δισ. ευρώ. Η εν λόγω ενεργειακή έτεινε προς τη χρεοκοπία εξαιτίας των δυσθεώρητων ποσών που είχε καταβάλει για να αγοράζει φυσικό αέριο από τη διεθνή αγορά εν μέσω των προσπαθειών που καταβάλλει η Ε.Ε. για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και το ρωσικό πετρέλαιο.

Μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2022 άντλησαν 45 δισ. ευρώ από ομολογιακές εκδόσεις και 72 δισ. ευρώ από δάνεια.

Εως τώρα η Uniper κάλυπτε με εισαγωγές από τη Ρωσία περισσότερο από το 50% των αναγκών της σε φυσικό αέριο μέσω μακροπρόθεσμων συμβολαίων. Είναι από τις πρώτες στην Ευρώπη σε εισαγωγές φυσικού αερίου, ενώ προμηθεύει σημαντικό αριθμό βιομηχανιών και τοπικών εταιρειών κοινής ωφελείας.

Χθες ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός ενέτεινε το κλίμα του κατεπείγοντος στο αίτημά του για κρατική ενίσχυση, καθώς ζήτησε να επεκτείνει την πιστωτική γραμμή ύψους 2 δισ. ευρώ που του έχει διαθέσει η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW. Οι σχετικές συνομιλίες με το Βερολίνο βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Και βέβαια η Uniper δεν είναι η μοναδική που προσέφυγε στην αρωγή του κράτους. Τα βήματά της έχει ακολουθήσει η τσεχική ενεργειακή CEZ CP, που ζήτησε από την κυβέρνηση της Τσεχίας ένεση κεφαλαίου ύψους 3 δισ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπίσει την κλιμακούμενη ενεργειακή κρίση.

Πηγή: Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT