Nέα άνοδος στο Χρηματιστήριο με αναιμικό όγκο συναλλαγών

Nέα άνοδος στο Χρηματιστήριο με αναιμικό όγκο συναλλαγών

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 1,21%, στις 804,24 μονάδες, με τζίρο 29,24 εκατ.

2' 20" χρόνος ανάγνωσης

Σταθερά ανοδικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, διατηρώντας τα κέρδη του σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες συνέχισαν το ριμπάουντ της Παρασκευής, παρά τις ανησυχίες και τις αβεβαιότητες που κυριαρχούν γύρω από τις προοπτικές της οικονομίας και την ενεργειακή κρίση. Οι νέες εκτιμήσεις ότι η Fed θα κινηθεί λιγότερο επιθετικά του αναμενομένου στην επικείμενη συνεδρίαση και θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μ.β., και όχι κατά 100 μ.β. που προέβλεπαν ορισμένοι αναλυτές, έχουν δώσει ανάσες ανακούφισης στις αγορές διεθνώς.

Σε αυτό το σκηνικό το Χ.Α. θα συνεχίσει να ευθυγραμμίζεται με το κλίμα στο εξωτερικό. Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, οι βασικοί καταλύτες αυτής της εβδομάδας είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, όπως και η αντίδραση των αγορών την ερχόμενη Πέμπτη μετά την απόφαση της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων, η κατεύθυνση που θα δώσει η ΕΚΤ για τις επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς και οι όποιες λεπτομέρειες δοθούν σχετικά με το νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού.

Ετσι, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,21% στις 804,24 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 29,24 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Merit Securities, η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική, με τα σημεία στήριξης να εντοπίζονται στις 779 και 770 μονάδες και τα σημεία αντίστασης στις 840 και 867 μονάδες. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,13%, στις 1.917,52 μονάδες, ενώ στο +1,82% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης και στις 1.326,65 μονάδες.

«H ελληνική αγορά φαίνεται να έχει στερέψει από πωλητές και περιμένει το έναυσμα για μια καλή αντίδραση», παρατηρούν οι αναλυτές.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε η Aegean στο +3,36% και ακολούθησε η Quest στο +3,08%, ενώ με άνοδο άνω του 2% έκλεισαν ΟΤΕ και ΑΔΜΗΕ. Στον αντίποδα, απώλειες 2,4% σημείωσε ο ΟΠΑΠ (αποκοπή μερίσματος) και ήπια πτώση κατέγραψαν οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΕΥΔΑΠ.

Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε και σημείωσε κέρδη 2,31% στις 459,54 μονάδες, με τη Eurobank να κλείνει στο +3,44%, την Εθνική στο +3,01%, την Τράπεζα Πειραιώς στο +1,27%, ενώ με άνοδο 0,62% έκλεισε η Alpha Bank.

H ελληνική αγορά φαίνεται να έχει στερέψει από πωλητές και περιμένει το έναυσμα για μια καλή αντίδραση, εκτιμά ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, προσθέτοντας πως οι προοπτικές της οικονομίας είναι θετικές καθώς η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να καταγράψει νέο ιστορικό ρεκόρ στον τουρισμό, γεγονός που θα τη βοηθήσει να πάρει πίσω μέρος της ζημίας λόγω του πολέμου.

Παράλληλα, ο πληθωρισμός φαίνεται να κατέγραψε τα υψηλά του στην παρούσα τουλάχιστον φάση, μιας και η διόρθωση σε μέταλλα και πετρέλαιο έχει πάρει ήδη σάρκα και οστά. Την Πέμπτη περιμένουμε την ανακοίνωση της ΕΚΤ για την αύξηση των επιτοκίων και είναι δεδομένο, κατά τον αναλυτή, ότι θα αναγκαστεί να κάνει παρέμβαση στην αγορά ομολόγων, μιας και οι αποδόσεις είχαν φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα επηρεάζοντας σημαντικά την πραγματική οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT