Aκαρπη η επίσκεψη Μπάιντεν στο Ριάντ, ανοδικά ξανά το πετρέλαιο

Aκαρπη η επίσκεψη Μπάιντεν στο Ριάντ, ανοδικά ξανά το πετρέλαιο

Δεν κατάφερε να πείσει τη Σαουδική Αραβία να αυξήσει την παραγωγή

2' 45" χρόνος ανάγνωσης

Την ανιούσα πήραν και πάλι χθες οι τιμές του πετρελαίου, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος γύρισε άπραγος από τη Μέση Ανατολή, χωρίς να κατορθώσει να πείσει τη Σαουδική Αραβία να αυξήσει την παραγωγή.

Οι προσδοκίες από την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο βασίλειο ήταν έτσι κι αλλιώς περιορισμένες, αν και ο Τζο Μπάιντεν ήλπιζε να αποσπάσει μια υπόσχεση του Ριάντ για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου με στόχο την αποκλιμάκωση των τιμών. Μεσολάβησαν όμως οι δηλώσεις του Σαουδάραβα πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ που διέλυσαν κάθε ελπίδα για συμφωνία και η τιμή του Brent σημείωσε άνοδο 2,6% στα 103,88 δολ. το βαρέλι, ενώ το αργό Δυτικού Τέξας πλησίασε και πάλι τα 100 δολ. το βαρέλι.

Η καταλυτική δήλωση του Αλ Σαούντ ήταν ο ισχυρισμός του πως στη συνάντηση κορυφής το Σάββατο δεν συζητήθηκε το θέμα του πετρελαίου, αλλά και η εμφατική του δήλωση πως τα επίπεδα της παραγωγής θα συζητηθούν στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ από κοινού με τους συμμάχους του και θα αποφασιστούν βάσει αξιολόγησης των συνθηκών της αγοράς. Σχολιάζοντας σχετικά ο Ναΐμ Ασλάμ, αναλυτής αγοράς στην Avatrade, ερμήνευσε τις δηλώσεις του Σαουδάραβα πρίγκιπα ως «ο ΟΠΕΚ είναι αυτός που αποφασίζει ποια θα είναι η προσφορά και το καρτέλ δεν ενδιαφέρεται καθόλου γι’ αυτό που προσπαθεί να επιτύχει ο πρόεδρος Μπάιντεν». Οπως τονίζει ο ίδιος, «ο ΟΠΕΚ θα εξακολουθήσει να ελέγχει την προσφορά πετρελαίου και μόνο μία χώρα μπορεί να αποφασίζει και να καθορίζει τα επίπεδά της, τουλάχιστον αυτό ήταν το μήνυμα που πήρε ο Τζο Μπάιντεν από την επίσκεψη στην Σαουδική Αραβία».

Η τιμή του Brent σημείωσε άνοδο 2,6% στα 103,88 δολ. το βαρέλι, ενώ το αργό Δυτικού Τέξας πλησίασε και πάλι τα 100 δολ. το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν, πάντως, αποκλιμακωθεί από τον Μάρτιο όταν το Brent είχε φτάσει περίπου στα 130 δολ. το βαρέλι τις πρώτες εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Την περασμένη εβδομάδα υποχώρησαν για πέμπτη συναπτή εβδομάδα, καθώς η ανησυχία της αγοράς για το ενδεχόμενο παγκόσμιας ύφεσης έδιωξε τους επενδυτές μακριά από τα εμπορεύματα. Είναι ενδεικτική η πορεία της τιμής του χαλκού που έχει υποχωρήσει κατά 25% από τα υψηλά επίπεδα του Μαρτίου.

Σημειωτέον ότι παράλληλα με την ατυχή προσέγγισή του στον Σαουδάραβα πρίγκιπα, ο Αμερικανός πρόεδρος επιχειρεί να τιθασεύσει τις τιμές του «μαύρου χρυσού» και με την επιβολή σχεδόν παγκόσμιου πλαφόν στις τιμές του. Εχει προωθήσει την ιδέα στο πλαίσιο του G7 και παράλληλα προσπαθεί να εμπλέξει σε αυτήν και όσο περισσότερους συμμάχους μπορεί. Οι σχετικές συζητήσεις συγκλίνουν σε ένα επιθυμητό επίπεδο από 40 έως 60 δολ. το βαρέλι. Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως τελικά το όριο στις τιμές θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στην αγορά. Το φάσμα από 40 έως 60 δολ. το βαρέλι έχει προκύψει, πάντως, από τους υπολογισμούς για το κόστος με το οποίο παράγει πετρελαιοειδή η Ρωσία, αλλά και από τις τιμές στις οποίες πουλούσε το πετρέλαιό της προτού εισβάλει στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει εκφράσει φόβους, άλλωστε, ότι ένα πλαφόν της τάξης των 40 δολ. το βαρέλι θα είναι υπερβολικά χαμηλό. Πολλώ δε μάλλον αν λάβουμε υπόψη ότι η τιμή του ρωσικού αργού κυμαινόταν γύρω στα 80 δολ. το βαρέλι στις αρχές της εβδομάδας. Οι συζητήσεις περί της επιβολής ορίου στην τιμή του πετρελαίου ξεκίνησαν μετά την απόφαση της Ε.Ε. να προχωρήσει σε σταδιακή απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού αργού.

The Guardian, Bloomberg

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT