Η ExxonMobil ηγείται των ερευνών ​​​​​​​για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη

Η ExxonMobil ηγείται των ερευνών ​​​​​​​για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη

Mε τη σφραγίδα της μεγαλύτερης πετρελαϊκής δύναμης παγκοσμίως, της αμερικανικής ExxonMobil, θα προχωρήσουν οι έρευνες υδρογονανθράκων στις υποθαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης

3' 5" χρόνος ανάγνωσης

Mε τη σφραγίδα της μεγαλύτερης πετρελαϊκής δύναμης παγκοσμίως, της αμερικανικής ExxonMobil, θα προχωρήσουν οι έρευνες υδρογονανθράκων στις υποθαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Ο αμερικανικός κολοσσός όχι μόνο δεν ακολούθησε τον δρόμο της γαλλικής Total αλλά παραμένει στην Ελλάδα, αυξάνοντας το ποσοστό του στις δύο συμβάσεις παραχώρησης από το ελληνικό Δημόσιο και αναλαμβάνοντας ρόλο εντολοδόχου. Το ποσοστό της αμερικανικής εταιρείας στις δύο παραχωρήσεις μετά την αποχώρηση της Total αυξάνεται από το 40% στο 70%. Στην εταιρεία μεταβιβάζεται το 30% από το 40% που κατείχε η Total, ενώ το 10% μεταβιβάζεται στα ΕΛΠΕ, το ποσοστό των οποίων αυξάνεται από το 20% πριν στην κάθε περιοχή στο 30%.

Η απόφαση της ExxonMobil να παραμείνει στην Ελλάδα και μάλιστα με πιο ενεργό ρόλο, προφανώς έχει συμπεριλάβει τις διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, με την αμερικανική εταιρεία να αξιολογεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο χωρίς την ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων. Είναι ένα σαφές μήνυμα για τη σημασία που δίνει ο αμερικανικός κολοσσός στα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου και τον ρόλο τους για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων απεξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία.

«Η απόφαση της Exxon όχι απλά να παραμείνει αλλά να ενισχύει τη συμμετοχή της στα θαλασσοτεμάχια της Κρήτης αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα, την Περιφέρειά Κρήτης, την ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων) και την εγχώρια βιομηχανία που επιταχύνει και πρέπει να επιταχύνει τους ρυθμούς υλοποίησης των κατευθύνσεων που έθεσε ο πρωθυπουργός τον περασμένο Απρίλιο», δηλώνει στην «Κ» ο αν. καθηγητής Θεόδωρος Τσακίρης, επικεφαλής Επιτροπής Επιτάχυνσης του προγράμματος υδρογονανθράκων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η μεγαλύτερη πετρελαϊκή δύναμη παγκοσμίως αύξησε το ποσοστό της στις δύο παραχωρήσεις από το 40% στο 70%.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη καθώς η Exxon καθίσταται ο leader της κοινοπραξίας σε έναν κομβικό τομέα που απαιτεί τεχνογνωσία και κεφάλαια, ενώ τα ΕΛΠΕ παραμένουν διατηρώντας τις επιχειρηματικές προοπτικές ακέραιες. Η συναλλαγή, σύμφωνα με την ανακοίνωση των ΕΛΠΕ, τελεί υπό την έγκριση των αρμοδίων αρχών και δεν αναμένεται να έχει ουσιώδη επίπτωση στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας. Παράγοντες με γνώση των εξελίξεων αναμένουν επιτάχυνση του προγράμματος που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός τον Απρίλιο. Οι σεισμικές έρευνες αναμένεται να ξεκινήσουν στις δύο περιοχές της Κρήτης αμέσως μετά την εκδίκαση από το ΣτΕ της προσφυγής οικολογικών οργανώσεων κατά της απόφασης έγκρισης της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο.

Tα τελικά ποσοστά συμμετοχής των ΕΛΠΕ και ExxonMobil στις δύο παραχωρήσεις διαμορφώθηκαν μέσα από έναν κύκλο επαφών που ξεκίνησε αμέσως μετά την αποχώρηση της Total. Kατά τη συνήθη διεθνή πρακτική, οι εναπομείναντες ανάδοχοι συνήθως αναλαμβάνουν σε ποσοστό 50%-50% το μερίδιο του αποχωρούντος. Το γεγονός ότι η Exxon ανέλαβε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που της αναλογεί ερμηνεύει και το ειδικό ενδιαφέρον της εταιρείας για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες. Πολύ περισσότερο δε, που η εταιρεία θα μπορούσε να αξιοποιήσει την αποχώρηση της Total ως παράθυρο ευκαιρίας για έξοδο από την Ελλάδα. Η ExxonMobil δραστηριοποιείται ήδη στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ΑΟΖ της Κύπρου και θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι από τις πετρελαϊκές εταιρείες που δεν συμμερίστηκαν τον «βιαστικό» δρόμο της ενεργειακής μετάβασης και συνέχισε να επενδύει περισσότερο από κάθε άλλη εταιρεία στην αύξηση παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου διεθνώς.

Ο πρώτος στόχος που έχει θέσει ο πρωθυπουργός είναι η ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών σε πέντε υποθαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου και στη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων έως το 2023 ώστε να γνωρίζουμε εάν θα επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις της ΕΔΕΥ για την ύπαρξη δυνητικών αποθεμάτων της τάξης των 70-90 τρισ. κυβικών ποδιών φυσικού αερίου. Πρόκειται για ποσότητα ικανή να καλύψει το 15%-20% των ετήσιων αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο, ενώ η δυνητική αξία των συνολικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας εκτιμάται σε 250 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT