Nord Stream 1: Ανοιχτά αφήνει ο Πούτιν όλα τα ενδεχόμενα

Nord Stream 1: Ανοιχτά αφήνει ο Πούτιν όλα τα ενδεχόμενα

Κλιμακώνεται ο πόλεμος νεύρων ανάμεσα στη Μόσχα και στις Βρυξέλλες και μαζί του και η αγωνία των Ευρωπαίων που περιμένουν να δουν κατά πόσον θα αποκατασταθεί σήμερα η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream 1

2' 54" χρόνος ανάγνωσης

Κλιμακώνεται ο πόλεμος νεύρων ανάμεσα στη Μόσχα και στις Βρυξέλλες και μαζί του και η αγωνία των Ευρωπαίων που περιμένουν να δουν κατά πόσον θα αποκατασταθεί σήμερα η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream 1. Αιτία, οι αντιφατικές δηλώσεις του Ρώσου προέδρου που αν και έχει ανακοινώσει από την Τρίτη ότι ο αγωγός θα επαναλειτουργήσει εγκαίρως σήμερα με την ολοκλήρωση των έργων συντήρησης, τώρα φαίνεται να αναιρεί τη δήλωσή του και γενικώς να φάσκει και να αντιφάσκει. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μοιάζει να αμφισβητεί τα πάντα αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να μειωθεί περαιτέρω η παροχή αερίου ή ακόμη και να μην επαναλειτουργήσει τελικά ο αγωγός. Επικαλείται τεχνικά ζητήματα σχετικά με την επισκευή της τουρμπίνας του αγωγού που είχε σταλεί στον Καναδά για επισκευή, την κατάσταση στην οποία θα επιστρέψει η τουρμπίνα, αν θα επιστρέψει μια δεύτερη τουρμπίνα και γενικώς τεχνικά θέματα συνδεδεμένα, ωστόσο, με τις κυρώσεις που έχει επιβάλει ο δυτικός κόσμος κατά της Ρωσίας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την επιστροφή του από την Τεχεράνη, ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε τους Ευρωπαίους πως αν δεν επιστραφεί τελικά στη Ρωσία η περίφημη τουρμπίνα που είχε σταλεί για επισκευή στον Καναδά, τότε δεν θα μπορεί να λειτουργήσει το τμήμα του αγωγού που εξαρτάται από αυτήν και η παραγωγική του δυνατότητα θα περιοριστεί στο 20% από την επόμενη εβδομάδα. Εχει προηγηθεί, όμως, από τη Δευτέρα δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Kommersant που επιβεβαίωνε πως ο Καναδάς έστειλε πίσω στη Γερμανία στις 17 Ιουλίου την επίμαχη τουρμπίνα του Nord Stream, αφού ολοκλήρωσε την επισκευή της. Σύμφωνα όμως με τα όσα δηλώνει τώρα ο Βλαντιμίρ Πούτιν, πολλά θα εξαρτηθούν από μια άλλη τουρμπίνα που επίσης πρέπει να επισκευαστεί στον Καναδά και να σταλεί πίσω για να λειτουργήσει ο αγωγός. «Αν επιστρέψει μόνον η μία τουρμπίνα, τότε θα κινούνται 30 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου την ημέρα, ενώ όταν δουλεύουν και οι δύο τουρμπίνες κινούν 60 εκατ. κ.μ. την ημέρα», τόνισε και αναρωτήθηκε ρητορικά, «έχει καμιά σχέση η Gazprom με αυτό;».

Σύμφωνα με την Gazprom, είναι καθοριστικά τα προβλήματα με τις τουρμπίνες του αγωγού, η λειτουργία του οποίου και η δυνατότητά του να στέλνει το αέριο σε μεγάλη απόσταση διασφαλίζεται με έξι τουρμπίνες. Μόνον δύο από αυτές λειτουργούσαν προτού κλείσει ο αγωγός για συντήρηση προ 10 ημερών. Οι υπόλοιπες πρέπει να επισκευαστούν στον Καναδά από τη Siemens Energy που τις έχει κατασκευάσει. Το σίριαλ με τις τουρμπίνες φάνηκε να λήγει στην αρχή της εβδομάδας όταν ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι είχε στείλει αεροπορικώς τη μια τουρμπίνα στο Βερολίνο.

Οι Ευρωπαίοι περιμένουν με αγωνία σήμερα να δουν αν θα επαναλειτουργήσει ο αγωγός φυσικού αερίου.

Συνεχίζεται, όμως, καθώς η Gazprom όπως και ο Ρώσος πρόεδρος υποστηρίζουν πως δεν έχουν λάβει τα συνοδευτικά έγγραφα που απαιτούνται για την επανεγκατάστασή της. Ο Ρώσος πρόεδρος δεν αρκείται στα περί της επιστροφής της τουρμπίνας αλλά αμφισβητεί με ασαφείς δηλώσεις και την ποιότητα της επισκευής, δηλώνοντας πως «δεν είναι σαφές σε ποια κατάσταση θα επιστραφεί και ποιες θα είναι οι τεχνικές προδιαγραφές της μετά την επισκευή». Παραμένει, έτσι, η αβεβαιότητα για το πότε θα εγκατασταθεί η επίμαχη τουρμπίνα, και ενώ πηγές με γνώση του θέματος δηλώνουν στο Reuters σε καθεστώς ανωνυμίας ότι δεν θα έχει εγκατασταθεί σήμερα η τουρμπίνα ώστε να επανέλθει η λειτουργία του αγωγού. Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας επιμένει πως η τουρμπίνα αφορά ένα ανταλλακτικό του αγωγού που έχει προγραμματισθεί να χρησιμοποιηθεί από τον Σεπτέμβριο και μετά, και επομένως όλη η φιλολογία περί τεχνικών προβλημάτων αποτελεί πρόσχημα και όχι την πραγματική αιτία της μείωσης ή και διακοπής στην παροχή του αερίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT