Eurobank: Διανομή μερίσματος από το 2023 σχεδιάζει η διοίκησή της

Eurobank: Διανομή μερίσματος από το 2023 σχεδιάζει η διοίκησή της

Για πρώτη φορά μετά το 2008 – Προϋπόθεση η έγκριση των εποπτικών αρχών

2' 59" χρόνος ανάγνωσης

Την πρόθεση της τράπεζας να προχωρήσει στη διανομή μερίσματος προς τους μετόχους για την τρέχουσα οικονομική χρήση επιβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας μιλώντας στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε χθες και η οποία ενέκρινε μεταξύ άλλων τον συμψηφισμό συσσωρευμένων ζημιών προηγούμενων χρήσεων ύψους 13,8 δισ. ευρώ, κίνηση που ανοίγει και τυπικά τον δρόμο για τη διανομή μερίσματος.

«Το 2022 υλοποιούμε τη δέσμευσή μας, καθώς εισερχόμαστε πλήρως σε αναπτυξιακή τροχιά και έχουμε ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή μας για διανομή μερίσματος, για πρώτη φορά μετά το 2008, από τα κέρδη του 2022, με την προϋπόθεση της σχετικής έγκρισης των εποπτικών αρχών», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου.

Η διοίκηση της Eurobank έδωσε έμφαση στο επιχειρηματικό πλάνο για την τριετία 2022-24, οι βασικοί στόχοι του οποίου αφορούν «τη διατηρήσιμη απόδοση ιδίων κεφαλαίων τουλάχιστον 10% τον χρόνο, τη μέση ετήσια αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά 13%, η οποία είναι εμπροσθοβαρής το 2022, την οργανική δημιουργία κεφαλαίου άνω των 100 μονάδων βάσης ετησίως, μέσω της οποίας θα υποστηριχθεί η αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου, την περαιτέρω βελτίωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας καθώς και τη διανομή μερισμάτων».

H Γ.Σ. ενέκρινε μεταξύ άλλων τον συμψηφισμό συσσωρευμένων ζημιών προηγούμενων χρήσεων ύψους 13,8 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον ο πρόεδρος του ομίλου Γιώργος Ζανιάς έκανε λόγο για «ασυνήθιστα υψηλό βαθμό αβεβαιότητας καθώς σημαντικοί κίνδυνοι ελλοχεύουν» και χαρακτήρισε «ανησυχητική την επιδείνωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, που έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων». Ωστόσο, όπως είπε, «η πιστοληπτική αξιολόγηση του ελληνικού Δημοσίου βρίσκεται πλέον μόλις μία βαθμίδα από την επενδυτική κατηγορία και η αναβάθμιση θα ευνοήσει τα ελληνικά ομόλογα και κατ’ επέκταση το ελληνικό Δημόσιο, καθώς θα μειώσει το κόστος δανεισμού, ενώ θα συμβάλει και στην περαιτέρω προσέλκυση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων».

Οπως επισήμανε ο κ. Ζανιάς, «η χώρα μας βρίσκεται, για πρώτη φορά μετά από καιρό, σε πιο ευνοϊκή συγκριτικά θέση και παράγοντες που συνηγορούν σε μια τέτοια διαφοροποίηση είναι: η βελτίωση της αξιοπιστίας της χώρας, η αξιοποίηση μιας σειράς ευκαιριών που δημιούργησε η μακρόχρονη κρίση, η σταδιακή απόδοση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που έγιναν κυρίως τα χρόνια των οικονομικών προγραμμάτων, τα πρωτοφανή σε ύψος ευρωπαϊκά κεφάλαια περί τα 90 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια και η εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

«Δεδομένων όμως των διεθνών προκλήσεων δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας παραμένουν περιορισμένα», συμπλήρωσε ο κ. Καραβίας, και «επομένως οποιεσδήποτε κινήσεις στήριξης από το κράτος πρέπει να είναι στοχευμένες, και όχι οριζόντιες, και να γίνονται με μέτρο». Ο κ. Καραβίας παρέπεμψε στα υπερβολικά δίδυμα ελλείμματα που ήταν αυτά τα οποία μας οδήγησαν στην κρίση, ενώ συνέδεσε τη δημοσιονομική αυτοσυγκράτηση με την προσπάθεια της χώρας για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία, όπως εκτίμησε, «αν και δυσχερέστερη σε προβληματικό διεθνή περίγυρο, πιστεύουμε ότι θα συντελεστεί, εφόσον επιδείξουμε την απαραίτητη δημοσιονομική σύνεση».

Το μοντέλο λειτουργίας μας εξελίσσεται διαρκώς πάνω σε τρεις κεντρικούς πυλώνες, εξήγησε ο κ. Καραβίας. Πρώτος πυλώνας, η Eurobank ως «Τράπεζα της Ανάπτυξης». «Εχουμε ευθυγραμμίσει τον σχεδιασμό μας με τις προτεραιότητες του σχεδίου Ελλάδα 2.0 και εστιάζουμε στη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής καθώς και των επενδύσεων από μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις». Ο δεύτερος πυλώνας συνδυάζει την ανάπτυξη και τη συμμετοχικότητα (inclusive growth). Η Eurobank είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα σε δανειακά υπόλοιπα λιανικής τραπεζικής, δηλαδή προς μικρές επιχειρήσεις, στα προσωπικά δάνεια, στην έκδοση πιστωτικών καρτών και στη στεγαστική πίστη. Ο τρίτος πυλώνας αφορά τον μετασχηματισμό της τράπεζας, το πρόγραμμα Eurobank 2030, βάσει του οποίου η τράπεζα έχει υιοθετήσει το μοντέλο phygital, που ενσωματώνει, όπως είπε ο κ. Καραβίας, «τα καλύτερα στοιχεία της αναντικατάστατης φυσικής επαφής και τις μοναδικές δυνατότητες και ευκολίες της τεχνολογίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT