Συγχώνευση του «Ερ. Ντυνάν» με Euromedica

Την επανεκκίνηση της διαδικασίας πώλησης του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» σηματοδοτεί η κίνηση συγχώνευσης της εταιρείας «Ημιθέα» –που ελέγχει το «Ερρίκος Ντυνάν»– με τη Euromedica.

2' 35" χρόνος ανάγνωσης

Την επανεκκίνηση της διαδικασίας πώλησης του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» σηματοδοτεί η κίνηση συγχώνευσης της εταιρείας «Ημιθέα» –που ελέγχει το «Ερρίκος Ντυνάν»– με τη Euromedica. Την απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη ανακοίνωσαν η Τράπεζα Πειραιώς, 100% μέτοχος της «Ημιθέα» και κατά 30% της Euromedica. Το επενδυτικό κεφάλαιο Farallon, που αποτελεί τον βασικό μέτοχο της Euromedica, θα συνεισφέρει το 70% και θα αποκτήσει μειοψηφική συμμετοχή στον όμιλο, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς θα ελέγχει πλειοψηφικό ποσοστό. Η απόφαση προέκυψε στο πλαίσιο της διαχείρισης των συμμετοχών που είχε αναθέσει η Πειραιώς στην Blantyre Capital τον περασμένο χρόνο, μεταξύ των οποίων και το «Ερρίκος Ντυνάν».

Η συγχώνευση δημιουργεί έναν νέο καθετοποιημένο όμιλο στον χώρο της παροχής υπηρεσιών υγείας από ιδιώτες και έναν ισχυρό πόλο στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας, στον οποίο κυριαρχούν η Hellenic Healthcare μέσω του CVC Capital Partners (με τα νοσηλευτήρια Υγεία και Metropolitan), ο όμιλος «Αποστολόπουλου» με το Ιατρικό Κέντρο και τέλος το ΙΑΣΩ. Η ενδυνάμωση του ενιαίου σχήματος «Ντυνάν» – Euromedica εκτιμάται ότι θα διευκολύνει την πώλησή του στο προσεχές μέλλον και αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συγχώνευσης των δύο εταιρειών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ενδιαφέρον έχουν ήδη εκδηλώσει μεγάλοι παίκτες στον χώρο της υγείας, αλλά και μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια που δεν δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της «Ημιθέα», η νέα εταιρεία θα διαθέτει έναν πλήρως καθετοποιημένο όμιλο με παρουσία στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη και σε κέντρα αποθεραπείας και με ευρεία γεωγραφική κάλυψη της ελληνικής επικράτειας. Συγκεκριμένα, το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» θα πλαισιωθεί από 7 γενικές και μαιευτικές κλινικές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ρόδο, Κοζάνη, από ένα ευρύτατο δίκτυο 23 διαγνωστικών κέντρων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Λάρισα, Πιερία, Αλεξανδρούπολη), καθώς και από ένα Κέντρο Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη. Ο νέος όμιλος στον κλάδο υγείας θα απασχολεί πάνω από 2.700 εργαζομένους, ενώ θα διαθέτει περισσότερες από 1.000 κλίνες δευτεροβάθμιας φροντίδας πανελληνίως, έχοντας τη δυνατότητα να εξυπηρετεί πάνω από 120.000 περιστατικά τον χρόνο. Στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, το δίκτυο του ομίλου στην ωρίμανσή του, θα μπορεί να εξυπηρετεί πάνω από 1.000.000 επισκέψεις ετησίως, μέσα από ένα πλέγμα 3.500 συνεργαζόμενων ιατρών σε όλη την Ελλάδα.

Η εταιρεία «Ημιθέα», που ελέγχει το «Ερρίκος Ντυνάν», προχωράει στην απορρόφηση της Euromedica.

Οπως ανακοινώθηκε, η διαδικασία απορρόφησης θα ξεκινήσει σύντομα και η ολοκλήρωσή της τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων Αρχών Ανταγωνισμού και τη λήψη των προβλεπόμενων στον νόμο εταιρικών εγκρίσεων. Το νέο σχήμα εκτιμάται ότι θα προσελκύσει από ισχυρή θέση το ενδιαφέρον επενδυτών στο πλαίσιο της αποεπένδυσης που δρομολογεί η Τράπεζα Πειραιώς και η οποία έχει ματαιωθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Η τελευταία προσπάθεια είχε γίνει το 2018 και απέβη άκαρπη λόγω και πολιτικών παρεμβάσεων.

Εκτοτε ακολούθησε η εξυγίανση του «Ερρίκος Ντυνάν» με κεφαλαιοποίηση των χρεών του, οδηγώντας στην αναστροφή των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων που η εταιρεία εμφάνισε από συσσωρευμένες παρελθούσες ζημίες. Συγκεκριμένα η τράπεζα κεφαλαιοποίησε το σύνολο των απαιτήσεών της στην «Ημιθέα» από δάνεια, μέσω αύξησης κεφαλαίου ύψους 145,2 εκατ. ευρώ. Προηγήθηκε η μεταφορά του συνόλου της επένδυσής της στην εταιρεία στη συγγενή ιρλανδική Strix Holdings LP. Με τη μεταφορά η Πειραιώς σταμάτησε να ενοποιεί την «Ημιθέα» λόγω απώλειας ελέγχου, επιτυγχάνοντας τη μείωση του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού της.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT