Άρθρο του Αριστοφάνη Στεφάτου στην «Κ»: Αναβάθμιση προοπτικών εγχώριας παραγωγής φυσικού αερίου

Άρθρο του Αριστοφάνη Στεφάτου στην «Κ»: Αναβάθμιση προοπτικών εγχώριας παραγωγής φυσικού αερίου

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα συστηματικά αναπτύσσει σημαντικές ενεργειακές υποδομές, αυξάνοντας ταυτόχρονα το ποσοστό της εγχώρια παραγόμενης ενέργειας με την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών

3' 16" χρόνος ανάγνωσης

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα συστηματικά αναπτύσσει σημαντικές ενεργειακές υποδομές, αυξάνοντας ταυτόχρονα το ποσοστό της εγχώρια παραγόμενης ενέργειας με την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών. Σήμερα, το σύνολο και ο διαφοροποιημένος χαρακτήρας των ενεργειακών μας υποδομών, σε συνδυασμό με την προνομιακή μας γεωγραφική θέση και τις σημαντικές υποδομές μεταφοράς φυσικού αερίου, καθιστούν την Ελλάδα έναν κρίσιμο, στρατηγικού χαρακτήρα ενεργειακό εταίρο για την Ε.Ε. Πολλά έχουν ειπωθεί για τον σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσει η χώρα μας ως κόμβος διαμετακόμισης ενέργειας – επιτρέποντας τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη από άλλες χώρες παραγωγής φυσικού αερίου. Σήμερα, ωστόσο, η ανανέωση της δέσμευσης μιας από τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες ενεργειακές εταιρείες στον κόσμο για τη συνέχιση και επίσπευση των επενδύσεών της στην Ελλάδα, για την ανακάλυψη και παραγωγή φυσικού αερίου στη χώρας μας, σε συνδυασμό με την ξεκάθαρη πολιτική βούληση, αναβαθμίζουν την προοπτική και τον περιφερειακό ρόλο της. Η Ελλάδα διαθέτει όλες τις προοπτικές για να καταστεί μια νέα πηγή ευρωπαϊκού ενεργειακού εφοδιασμού και βασικός μοχλός ενεργειακής ασφάλειας.

Στις 12 Απριλίου, ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της επίσκεψης και ενημέρωσής του όσον αφορά την πρόοδο των εργασιών για τον εντοπισμό εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ανακοίνωσε την ανάδειξη των έργων εξερεύνησης/παραγωγής φυσικού αερίου σε έργα εθνικής σημασίας. Επιπλέον, ανέθεσε στην ΕΔΕΥ μια σαφή εντολή: την επιτάχυνση των εργασιών προκειμένου να αξιοποιήσουμε το συντομότερο δυνατό τα δυνητικά κοιτάσματα φυσικού αερίου της χώρας μας. Τρεις μήνες αργότερα, την προηγούμενη εβδομάδα, μία από τις κορυφαίες εταιρείες ενέργειας στον κόσμο, η ExxonMobil, αιτήθηκε όχι απλά να αναλάβει τη διαχείριση των δύο μεγαλύτερων υπεράκτιων οικοπέδων –δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης– αλλά και να διπλασιάσει σχεδόν το μερίδιό της στις σχετικές συμβάσεις παραχώρησης, αυξάνοντάς το από 40% σε 70%. Ομοίως, τα Ελληνικά Πετρέλαια, ο κορυφαίος ενεργειακός όμιλος στην Ελλάδα, αιτήθηκε να αυξήσει το μερίδιό του και στα δύο μπλοκ από 20% σε 30%.

Σε μια εποχή που η ενεργειακή ασφάλεια βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος –σε παγκόσμιο επίπεδο– η ανανέωση και ισχυροποίηση της δέσμευσης της ExxonMobil είναι η καλύτερη ψήφος εμπιστοσύνης για την προοπτική εγχώριας παραγωγής φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Αποτελεί επίσης απόδειξη του οράματος και της στρατηγικής της ΕΔΕΥ, την οποία συστηματικά προωθούμε από το 2020, εν μέσω της πανδημίας COVID-19, και την οποία δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να υπηρετούμε.

Είναι σημαντικό όμως να μη λησμονούμε ότι η ανάπτυξη των δυνητικών εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην επίτευξη μιας σειράς βασικών προτεραιοτήτων της χώρα μας, πέρα από τη διασφάλιση της ενεργειακής ανεξαρτησίας μας. Το δυνητικό μέγεθος των πιθανολογούμενων κοιτασμάτων είναι ικανό για τη δημιουργία ενός ισχυρού ενεργειακού συστήματος που προστατεύει στρατηγικά συμφέροντα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ οι σημαντικά μικρότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη χρήση φυσικού αερίου θα βοηθήσουν την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης.

Η Ελλάδα διαθέτει όλες τις προοπτικές για να καταστεί μια νέα πηγή ευρωπαϊκού ενεργειακού εφοδιασμού.

Παραμένοντας, παράλληλα, συνεπείς με τον εθνικό στόχο για μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών άνθρακα έως το 2050, το όραμα και η στρατηγική της ΕΔΕΥ δεν περιορίζονται αποκλειστικά στην προώθηση και ανάπτυξη των εγχώριων πόρων φυσικού αερίου. Στρατηγικός στόχος μας είναι και η συνδρομή της σχετικής εμπειρίας και τεχνογνωσίας της ΕΔΕΥ στην προώθηση και ανάπτυξη έργων υπόγειας αποθήκευσης αερίων (δέσμευση και αποθήκευση CO2, στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου και –στο μέλλον– υδρογόνου) καθώς και στην υποστήριξη έργων υπεράκτιων αιολικών πάρκων (ΥΑΠ).

Ηδη από την Απρίλιο του τρέχοντος έτους, ο σκοπός της ΕΔΕΥ άρχισε να διευρύνεται στους παραπάνω τομείς. Η επίτευξη των στόχων μας δεν θα ήταν φυσικά εφικτή δίχως την υποστήριξη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, των συναρμόδιων κυβερνητικών φορέων καθώς και της βιομηχανίας. Ειδικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τον υπουργό Κώστα Σκρέκα και τη γενική γραμματέα Αλεξάνδρα Σδούκου για την εμπιστοσύνη τους. Για τη διοίκηση της ΕΔΕΥ η πρόκληση δεν είναι άλλη από το να παραδώσει απτά αποτελέσματα σε όλους του τομείς δραστηριότητάς της και να διασφαλίσει την αναγκαία ενίσχυσή της με τους απαραίτητους πόρους για την επιτυχή υλοποίηση του διευρυμένου έργου της στους απαιτούμενους χρόνους.

* Διευθύνων σύμβουλος ΕΔΕΥ Α.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT