Αυξημένα 17% έναντι του στόχου τα έσοδα του πρώτου εξαμήνου

Αυξημένα 17% έναντι του στόχου τα έσοδα του πρώτου εξαμήνου

Ανήλθαν σε 24,67 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,58 δισ. ευρώ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης

Σχεδόν κατά 1 δισ. ευρώ υπερέβησαν τον στόχο τα έσοδα από ΦΠΑ το πρώτο εξάμηνο του έτους, κάτι που σε μεγάλο βαθμό είναι αποτέλεσμα του πληθωρισμού, που «φούσκωσε» τις τιμές και κατά συνέπεια και τα φορολογικά έσοδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, τα φορολογικά έσοδα το α΄ εξάμηνο ήταν αυξημένα κατά 17% έναντι του στόχου που είχε περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκαν σε 24.673 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 3.584 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η υπερεκτέλεση αυτή οφείλεται στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους, καθώς και στην είσπραξη της πρώτης και της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, ενώ είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθούν τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο αντίστοιχα.

Ειδικότερα για τους κυριότερους φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούνται τα εξής:

Οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ υπερέβησαν τις αρχικές εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ κατά 1 δισ. ευρώ, καθώς οι αυξημένες τιμές λόγω ανατιμήσεων ενίσχυσαν τα κρατικά έσοδα.

Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 9.853 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 985 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 3.198 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 121 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 1.664 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 1.051 εκατ. ευρώ εξαιτίας της είσπραξης της πρώτης και της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ, όπως προαναφέρθηκε.

Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 6.484 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 745 εκατ. ευρώ.

Το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ήταν ύψους 6.548 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 7.981 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2022 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2022 και ελλείμματος 12.221 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 3.425 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 4.896 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 9.093 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT