Ενιαίο μέτωπο των χωρών του Νότου στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας

Ενιαίο μέτωπο των χωρών του Νότου στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας

Μορφή ολοκληρωμένης αντιπρότασης με πλήθος εξαιρέσεων λαμβάνουν οι πρώτες αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από ορισμένες χώρες, κυρίως του Νότου, στις συστάσεις της Κομισιόν για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου

1' 50" χρόνος ανάγνωσης

Μορφή ολοκληρωμένης αντιπρότασης με πλήθος εξαιρέσεων λαμβάνουν οι πρώτες αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από ορισμένες χώρες, κυρίως του Νότου, στις συστάσεις της Κομισιόν για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου. Στο στόχαστρο βρίσκεται πρωτίστως ο δεσμευτικός χαρακτήρας των συστάσεων αλλά και το οριζόντιο των συστάσεων της Κομισιόν, αδιακρίτως του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της εκάστοτε χώρας από τη Ρωσία ή άλλων παραμέτρων.

Από τη στιγμή που η Κομισιόν πρότεινε στα κράτη-μέλη ενιαία μείωση της κατανάλωσης αερίου κατά 15% από τον Αύγουστο μέχρι και τον Μάρτιο, διπλωματικές αντιπροσωπείες από τα 27 κράτη-μέλη έχουν αποδυθεί σε έναν διαπραγματευτικό μαραθώνιο για να καταλήξουν σε μια συνολική αντιπρόταση που αναμένεται να παρουσιάσουν ενώπιον του σημερινού συμβουλίου υπουργών Ενέργειας. Στο σχέδιο της αντιπρότασης, που διέρρευσε σε διεθνή ΜΜΕ, τονίζεται ότι για τις χώρες που διαφωνούν η μείωση της κατανάλωσης πρέπει να παραμείνει σε εθελοντική βάση και το ποσοστό της μείωσης της κατανάλωσης να είναι σε συνάρτηση με την ενεργειακή εξάρτηση της εκάστοτε χώρας από τη Ρωσία.

Προτείνουν πλήθος εξαιρέσεων και μείωση κατανάλωσης αερίου σε εθελοντική βάση – Η Ισπανία δηλώνει ότι δεν θα συμμορφωθεί.

Με την αντιπρότασή τους τα κράτη-μέλη ζητούν να είναι μικρότερη η μείωση της κατανάλωσης στην οποία θα υποχρεούνται χώρες με μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου, όπως επίσης και χώρες που εξάγουν φυσικό αέριο σε άλλες χώρες-μέλη είτε μέσω φορτώσεων LNG είτε μέσω αγωγών. Στην περίπτωση αυτή θα καλύπτεται από την εξαίρεση η Ισπανία, που αντέδρασε ευθύς εξαρχής με τη σύσταση της Κομισιόν και κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να συμμορφωθεί, καθώς δεν εξαρτάται από τη Ρωσία για την τροφοδοσία της στο αναγκαίο καύσιμο.

Ζητούν, επίσης, να εξαιρεθούν ζωτικής σημασίας βιομηχανίες όπως ο τομέας των χημικών βιομηχανιών και των χαλυβουργείων. Ορισμένα κράτη-μέλη εξέφρασαν ικανοποίηση για τη σύνταξη μιας εναλλακτικής πρότασης με τον ίδιο στόχο, ενώ άλλα επισήμαναν ότι προβλέπει τόσο πολλές και ουσιώδεις εξαιρέσεις ώστε θα απονευρωθεί πλήρως και δεν θα επιτύχει τον στόχο της. Μιλώντας στους Financial Times, Ευρωπαίος διπλωμάτης χαρακτήρισε την αντιπρόταση «μητέρα όλων των εξαιρέσεων». Σημειωτέον ότι η αντιπρόταση, που συνέταξε η Τσεχία ως προεδρεύουσα της Ε.Ε., ζητεί να εξαιρεθούν χώρες που δεν είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο αγωγών και διανομής αερίου της Ε.Ε., όπως, για παράδειγμα, οι νησιωτικές χώρες της Ιρλανδίας και της Μάλτας.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT