«Βουτιά» στην απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου

«Βουτιά» στην απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου

Διαμορφώθηκε χθες στο 3,07% και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο

3' 48" χρόνος ανάγνωσης

Ισχυρό ράλι κατέγραψαν τα ελληνικά ομόλογα, κόντρα στις πιέσεις που δέχτηκαν τα υπόλοιπα της Eυρωζώνης, με το κόστος δανεισμού της Ελλάδας να επιστρέφει κοντά στο 3%, έχοντας υποχωρήσει πλέον έναντι της Ιταλίας και το μεταξύ τους spread να έχει γίνει αρνητικό. Μάλιστα, από τα μέσα περίπου του Ιουνίου, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έχει σημειώσει υποχώρηση που αγγίζει το 35%.

Η έγκριση του νέου εργαλείου TPI λειτουργεί υποστηρικτικά για τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους, αφού η Ελλάδα διατηρεί έτσι την ισχυρή στήριξη της ΕΚΤ, γεγονός που δεν εκτροχιάζει την ανοδική τάση των αξιολογήσεών της από τους οίκους, με στόχο την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας το 2023, ενώ και οι επανεπενδύσεις του PEPP οι οποίες έχουν ενεργοποιηθεί από τις αρχές του μήνα, βοηθούν στη βελτίωση της εικόνας των ελληνικών ομολόγων. Επιπλέον, με την Ιταλία να βιώνει νέα πολιτική κρίση και τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ να έχει «ξεδιπλωθεί» –με την αγορά να έχει ξεπεράσει το αρχικό σοκ της σύσφιγξης–, οι επενδυτές πιο ψύχραιμα πλέον τιμολογούν και συγκρίνουν το ρίσκο και τις προοπτικές των χωρών.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου σημείωσε χθες «βουτιά» 6,5% και διαμορφώθηκε στο 3,07% και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο, ενώ τo spread υποχώρησε στις 202 μ.β. Σημειώνεται πως στις 14 Ιουνίου και ένα 24ωρο πριν από την έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ τότε, η απόδοση του 10ετούς είχε αγγίξει το 4,7% (υψηλό 4,5 ετών) ενώ το spread ήταν στις 305 μ.β.

Πιέσεις δέχτηκαν τα υπόλοιπα ομόλογα της Eυρωζώνης – Στην Ιταλία ενισχύ- θηκε χθες το δεκαετές στο 3,5%.

Στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε χθες στο 3,5% (+1,1%) και το spread στις 239 μ.β., ανάλογες πιέσεις δέχτηκαν τα πορτογαλικά και τα ισπανικά ομόλογα, ενώ η απόδοση των 10ετών γερμανικών σημείωσε άνοδο κατά 5%, στο 1,071%, λόγω των νέων επιθετικών σχολίων από αξιωματούχους της ΕΚΤ σχετικά με τις προσεχείς αυξήσεις επιτοκίων. Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε σε άρθρο της ότι το Δ.Σ. θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για όσο διάστημα χρειαστεί για να μειωθεί ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα. Παράλληλα πρόσθεσε πως η απόφαση της ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου θα εξαρτηθεί από τα εισερχόμενα δεδομένα.

Παράλληλα, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μάρτινς Καζάκς, δήλωσε ότι η ΕΚΤ μπορεί να μην έχει τελειώσει με τις μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων, προσθέτοντας ότι η αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο πρέπει να είναι «αρκετά σημαντική». Σύμφωνα με τους αναλυτές της Société Générale, το επόμενο διάστημα και ενόψει των πρόωρων εκλογών, τα ιταλικά spreads θα διευρυνθούν απότομα στις 270-300 μ.β.

Αν και η Ελλάδα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα, σε αντίθεση με την Ιταλία, αυτό από μόνο του σημαίνει ότι το μεταξύ τους spread θα έπρεπε να είναι θετικό. Ωστόσο, συγκρίνοντας τις δύο χώρες, η ζυγαριά των πλεονεκτημάτων γέρνει προς την πλευρά της Ελλάδας, με την Ιταλία να έχει ξεκάθαρα πάρει τη θέση της χώρας μας ως η μεγάλη ανησυχία για την Ευρωζώνη. Οι οικονομικές προοπτικές και τα θεμελιώδη μεγέθη Ελλάδας, καθώς και το προφίλ του ελληνικού χρέους είναι πιο ευνοϊκά σε σχέση με την Ιταλία. Επιπλέον, η Ελλάδα βρίσκεται σε σχετικά πλεονεκτική θέση και λόγω του περιορισμένου μεγέθους της αγοράς εμπορεύσιμων ομολόγων της, ενώ στο ενεργειακό μέτωπο η Ιταλία είναι πολύ πιο ευάλωτη.

Πάντως, η Moody’s προειδοποίησε πως αν και το νέο εργαλείο της ΕΚΤ θα βοηθήσει στην αποφυγή του επιπέδου μετάδοσης που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, ωστόσο δεν αποτελεί πανάκεια. Το TPI έχει σχεδιαστεί για να περιορίσει μόνο τις αυξήσεις στις αποδόσεις των ομολόγων που δεν δικαιολογούνται από θεμελιώδεις παράγοντες. Κατά τη Moody’s αυτό σημαίνει ότι το TPI δεν θα προστατεύσει τα κράτη της ζώνης του ευρώ από το υψηλότερο κόστος δανεισμού. Αλλωστε, η Λαγκάρντ έχει καταστήσει σαφές ότι η τράπεζα θα ανεχθεί αυξήσεις στο κόστος χρηματοδότησης που αντικατοπτρίζουν την επιδείνωση των θεμελιωδών μεγεθών. «Ανεξάρτητα από την εισαγωγή του εργαλείου, η ομαλοποίηση της πολιτικής της ΕΚΤ θα αυξήσει σταδιακά τα κρατικά κόστη δανεισμού και θα οδηγήσει σε υψηλότερες πληρωμές τόκων με την πάροδο του χρόνου. Για τα υπερχρεωμένα κράτη, η αυξανόμενη επιβάρυνση των επιτοκίων περιορίζει περαιτέρω το πεδίο απομόχλευσης εν μέσω επιβράδυνσης της ονομαστικής ανάπτυξης, με την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης να αντιστρέφει τις βελτιώσεις στην προσιτότητα του χρέους και να περιορίζει τον δημοσιονομικό χώρο, ενώ οδηγεί επίσης σε αύξηση του κόστους δανεισμού για εταιρείες και τράπεζες, επιβαρύνοντας τις επενδύσεις και τις χρηματοοικονομικές συνθήκες», αναφέρει ο οίκος.

Η Moody’s προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο κατά 50 μ.β. και αναμένει περαιτέρω αυξήσεις κατά 25 μ.β. τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο. Επίσης, εκτιμά πως η ΕΚΤ θα αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια κατά περαιτέρω 75-100 μ.β. στις πρώτες συνεδριάσεις του 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT