Επιβολή προστίμων σε τέσσερις εταιρείες εμπορίας εργαλείων

Επιβολή προστίμων σε τέσσερις εταιρείες εμπορίας εργαλείων

Πρόστιμα σε τέσσερις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις αγορές εισαγωγής, χονδρικής και λιανικής εμπορίας μηχανοκίνητων εργαλείων χειρός αλλά και εργαλείων κήπου επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού

1' 48" χρόνος ανάγνωσης

Πρόστιμα σε τέσσερις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις αγορές εισαγωγής, χονδρικής και λιανικής εμπορίας μηχανοκίνητων εργαλείων χειρός αλλά και εργαλείων κήπου επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι εν λόγω εταιρείες επέβαλλαν τιμές μεταπώλησης στις συνεργαζόμενες με αυτές επιχειρήσεις, γεγονός που συνιστά παράβαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού σε ό,τι αφορά τις κάθετες συμπράξεις. Τα πρόστιμα που συνολικά επιβλήθηκαν είναι ύψους 1.373.307 ευρώ και είναι μειωμένα σε σχέση με αυτά που κανονικά θα επιβάλλονταν, καθώς οι εμπλεκόμενες εταιρείες συμμετείχαν στη διαδικασία διευθέτησης διαφορών. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τη διαδικασία κατά την οποία οι εμπλεκόμενες σε παράνομες συμπράξεις εταιρείες στην ουσία παραδέχονται τη συμμετοχή τους στις παράνομες συμπράξεις, στη συνέχεια παραιτούνται από ένδικα μέσα και ως «αντάλλαγμα» τους επιβάλλονται πρόστιμα μειωμένα κατά 15%.

Οι εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα είναι οι ακόλουθες:

α) Παντελής Παπαδόπουλος ΑΕΒΕ: πρόστιμο 710.964 ευρώ.

Επέβαλλαν τιμές μεταπώλησης στις συνεργαζόμενες με αυτές επιχειρήσεις.

β) Makita Ελλάς – Εμπορία Ηλεκτρικών Εργαλείων Α.Ε.: Το συνολικό πρόστιμο ανέρχεται στο ποσό των 342.806 ευρώ. Η εν λόγω εταιρεία όχι μόνο επέβαλλε τιμές μεταπώλησης, αλλά απαγόρευε και τις παράλληλες εισαγωγές.

γ) Stanley Black & Decker (Ελλάς) – Εμπόριο Εργαλείων και Μηχανημάτων ΕΠΕ: Το συνολικό πρόστιμο ανέρχεται στο ποσό των 255.699 ευρώ.

δ) Σπυρίδων Παπαθεοδοσίου ΑΕΒΕ: Το συνολικό πρόστιμο ανέρχεται στο ποσό των 63.838 ευρώ.

Χθες, εξάλλου, η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού αποφάσισε την επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 135.236 ευρώ και σε τρεις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην πορθμειακή σύνδεση Ηγουμενίτσας – Λευκίμμης. Σύμφωνα με την απόφαση, οι εταιρείες Λευκίμμη Λάινς, Σαρρής και Μακεδονία IV είχαν συστήσει καρτέλ, καθώς ακολουθούσαν εναρμονισμένη πρακτική καθορισμού τιμών αλλά και κατανομής αγορών, υπό την έννοια ότι συμφωνούσαν και για την εμπορική – εκπτωτική πολιτική αλλά και για τα δρομολόγια εις βάρος του ανταγωνισμού και των καταναλωτών. Και σε αυτή την περίπτωση οι εταιρείες συμμετείχαν στη διαδικασία διευθέτησης διαφορών. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν είναι τα ακόλουθα: 44.069 ευρώ στη Λευκίμμη Λάινς, 41.974 ευρώ στη Σαρρής Κερκυραϊκές Γραμμές Ναυτική Εταιρεία και 49.193 ευρώ στη Μακεδονία IV Ναυτική Εταιρεία. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη απόφαση που αφορά την πορθμειακή γραμμή Ηγουμενίτσα – Λευκίμμη έρχεται σε συνέχεια της αυτεπάγγελτης έρευνας της Ε.Α. που αφορούσε την πορθμειακή γραμμή της Ηγουμενίτσας με τον λιμένα της Κέρκυρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT