Συνεχίζεται η διολίσθηση της τουρκικής λίρας

Συνεχίζεται η διολίσθηση της τουρκικής λίρας

Συνεχίζει τη σταθερή διολίσθησή της η τουρκική λίρα που υποχώρησε εκ νέου χθες, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται πλέον περίπου στις 18 τουρκικές λίρες προς ένα δολάριο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης

Συνεχίζει τη σταθερή διολίσθησή της η τουρκική λίρα που υποχώρησε εκ νέου χθες, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται πλέον περίπου στις 18 τουρκικές λίρες προς ένα δολάριο. Στο μεταξύ εντείνονται οι ανησυχίες για τη νομισματική πολιτική που ακολουθεί η κεντρική τράπεζα υπό τις οδηγίες της κυβέρνησης Ερντογάν εν μέσω ενός ιλιγγιώδους πληθωρισμού που έχει υπερβεί το 75%, καθώς και γενικευμένου φόβου για τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης.

Διαμορφώνεται πλέον περίπου στις 18 λίρες προς ένα δολάριο.

Διαπιστώνοντας ότι και πάλι έχουν εξανεμιστεί τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τράπεζας της Τουρκίας, οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η περαιτέρω αποδυνάμωση του τουρκικού νομίσματος είναι να βρει η κεντρική τράπεζα νέα πηγή ξένων κεφαλαίων που θα καλύψουν τα ελλείμματα της χώρας και θα αναπληρώσουν τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα. Στο μεταξύ, την αβεβαιότητα για το μέλλον του τουρκικού νομίσματος εντείνει και η πρόθεση των επιχειρήσεων που διατηρούν τα κεφάλαιά τους σε τουρκικές λίρες και ενδέχεται να αποφασίσουν να τα αποσύρουν και να τα τοποθετήσουν σε σκληρό νόμισμα. Ο λόγος για τις επιχειρήσεις που παραμένουν έως τώρα σε ειδικούς λογαριασμούς με την προστασία του κράτους. Εχουν δηλαδή το προνόμιο να τους αναπληρώνει το κράτος το ποσό που χάνουν λόγω της υποτίμηση της τουρκικής λίρας με χρήματα των φορολογουμένων. Πρόκειται για ένα σύστημα που εισήγαγε η Τράπεζα της Τουρκίας για να στηρίξει την τουρκική λίρα όταν αυτή υποχωρούσε στα τέλη του περασμένου έτους, με την ισοτιμία της να βρίσκεται πλέον κάτω από τις 18 τουρκικές λίρες προς ένα δολάριο.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη αναμένονται οι εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό, που σύμφωνα με το Reuters βρίσκεται τουλάχιστον στο 75% και θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Τον περασμένο μήνα έφθασε σε υψηλό 24 ετών αγγίζοντας το 80%. Εχει προηγηθεί σειρά μειώσεων των επιτοκίων στη διάρκεια του περασμένου έτους που οδήγησαν σε πτώση της τουρκικής λίρας κατά 44%. Στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, άλλωστε, η Τράπεζα της Τουρκίας επιμένει στη διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα εν μέσω παγκόσμιας στροφής των κεντρικών τραπεζών σε περιοριστική νομισματική πολιτική με σκοπό την ανάσχεση του πληθωρισμού.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT