Πολυτελή αυτοκίνητα αγοράζουν οι Βρετανοί

Πολυτελή αυτοκίνητα αγοράζουν οι Βρετανοί

Οι πωλήσεις πέρυσι αυξήθηκαν κατά 19% σε σύγκριση με το 2020, με τις αγορές σε αρκετές περιπτώσεις να ξεπερνούν το 1 εκατ. λίρες

2' 21" χρόνος ανάγνωσης

Οι πωλήσεις πέρυσι αυξήθηκαν κατά 19% σε σύγκριση με το 2020, με τις αγορές σε αρκετές περιπτώσεις να ξεπερνούν το 1 εκατ. λίρες.

Το φθηνό χρήμα και η νοοτροπία τού «μια ζωή την έχουμε» έχουν τη μέγιστη δυνατή απήχηση στους ζάπλουτους του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι το 2021 αποφάσισαν να ξοδέψουν όσο ποτέ άλλοτε σε λαμπερά, υπερπολυτελή, εμβληματικά και πανάκριβα αυτοκίνητα. Σύμφωνα με αναλυτές της συγκεκριμένης αγοράς, οι πωλήσεις αμαξιών όπως οι Maserati, Bugatti, Lamborghini, Aston Martin και άλλα συναφή ενισχύθηκαν 19% πέρυσι σε σύγκριση με το 2020. Τα σχετικά αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian, επισημαίνοντας ότι διατέθηκαν στους πλουσίους περισσότερα από 18.000 πανάκριβα οχήματα. Οσο για τις τιμές τους, αυτές έχουν μια διακύμανση από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες λίρες έως 1 εκατομμύριο λίρες και πλέον. Αλλωστε ο μεγάλος πονοκέφαλος, που εκατομμύρια νοικοκυριά αντιμετωπίζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο για τον βαρύ αντίκτυπο του πληθωρισμού στα εισοδήματά τους, δεν επηρεάζει τον ενθουσιασμό των εχόντων. Οπως αποδεικνύουν παραμένει αμετάβλητος και τους καθοδηγεί στο να επιλέγουν αυτοκίνητα-τρόπαια.

Είναι χαρακτηριστικά όσα παρατηρεί η εταιρεία παροχής λογιστικών υπηρεσιών της UHY Hacker Young, η οποία συνέλεξε τα σχετικά στοιχεία. Συγκεκριμένα, όπως τονίζει, «είναι σαν οι πλούσιοι άνθρωποι να ακολουθούν τη φιλοσοφία τού “ζούμε μόνο μία φορά” και δείχνουν ακόμα μεγαλύτερο ζήλο να ξοδέψουν χρήματα και να απολαύσουν την πολυτέλεια ενός γρήγορου αμαξιού». Ο Ντέιβιντ Κέντρικ της UHY Hacker Young προσθέτει τα εξής: «Υστερα από μια πολύ δύσκολη περίοδο που περάσαμε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, πολλοί έχοντες αποφάσισαν να προσφέρουν στον εαυτό τους ως δώρο ένα πολυτελές όχημα το 2021». Συν τοις άλλοις, όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του ο Guardian, «ο πακτωλός χρημάτων που διοχετεύθηκε από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες στον μηχανισμό της οικονομίας είναι αδιαμφισβήτητο πως βοήθησε τις πωλήσεις αυτές κατά τρόπο απροσδόκητο, όπως, λόγου χάριν, η χαμηλότατη χρηματοδότηση μέσω τραπεζικού δανεισμού για τα πανάκριβα αυτοκίνητα και η εμφάνιση εκατομμυριούχων εν μια νυκτί χάρη στην άνοδο των κρυπτογραφημένων νομισμάτων». Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του Λονδίνου και στην περιοχή του Γουέστμινστερ, όπου συγκαταλέγονται το Μέιφεαρ, το Νάιτσμπριτζ και η Μπελγκράβια, κυκλοφορούν 553 πολυτελή οχήματα, οπότε καθίσταται και η πρωτεύουσα αυτών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι περιοχές του Κένσιγκτον και του Τσέλσι βρίσκονται στη δεύτερη θέση με 507 αμάξια. Από τις δέκα περιοχές όπου κυρίως εντοπίζονται οι κάτοχοι των πολυτελών αυτοκινήτων, μόνο δύο βρίσκονται εκτός νοτιοανατολικής Βρετανίας. Η μία είναι το Ιστ Τσεσάιρ στο κέντρο και προς δυσμάς της χώρας, όπου ζουν πολλοί διάσημοι ποδοσφαιριστές, με 321 οχήματα, και η άλλη με 175 είναι το Μπέρμιγχαμ. Αξίζει να αναφερθεί, εν κατακλείδι, πως υπάρχουν και σαφείς προτιμήσεις στο ποια πανάκριβα τετράτροχα αγοράζουν οι ζάπλουτοι: η Ferrari αποδεικνύεται το δημοφιλέστερο εμπορικό σήμα όλων και το 2021 αποκτήθηκαν 11.954 αυτοκίνητα της συγκεκριμένης μάρκας, αλλά είναι οι κάτοχοι των οχημάτων της Lamborghini που αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό κατά 59% – αγοράστηκαν 2.419 Lamborghini την περυσινή χρονιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT