Αυξήσεις τιμών στα οικοδομικά υλικά τον Ιούνιο

Αυξήσεις τιμών στα οικοδομικά υλικά τον Ιούνιο

Σε υψηλά επίπεδα παρέμειναν και τον Ιούνιο οι τιμές των υλικών κατασκευής, καθώς ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών παρουσίασε αύξηση κατά 11,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης

Σε υψηλά επίπεδα παρέμειναν και τον Ιούνιο οι τιμές των υλικών κατασκευής, καθώς ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών παρουσίασε αύξηση κατά 11,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Η αντίστοιχη αύξηση του Ιουνίου του 2021 με τον Ιούνιο του 2020 είχε διαμορφωθεί σε 3,7%. Σε μηνιαία βάση πάντως, ο γενικός δείκτης της ΕΛΣΤΑΤ ενισχύθηκε κατά 0,6%, ο μέσος δείκτης του 12μήνου Ιουλίου 2021 – Ιουνίου 2022 σημείωσε αύξηση της τάξεως του 7,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του διαστήματος Ιουλίου 2020 – Ιουνίου 2021 και έναντι αύξησης κατά 0,7% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκάμηνων.

Τον Ιούνιο, τη μεγαλύτερη αύξηση σημείωσε η ηλεκτρική ενέργεια με 70,4% σε σχέση με πέρυσι, ενώ αυξημένο κατά 46,5% ήταν το κόστος του πετρελαίου κίνησης. Τα τούβλα επίσης σημείωσαν ετήσια άνοδο κατά 23,5%, καθώς απαιτείται σημαντική ενέργεια για την παρασκευή τους, ενώ οι χάλκινοι αγωγοί καταγράφουν αύξηση κατά 17,5%. Ο σίδηρος οπλισμού σημειώνει άνοδο κατά 16,9% και τα παρκέτα κατά 14,2%, ενώ οι πλαστικοί σωλήνες είναι φέτος ακριβότεροι κατά 13% και η ξυλεία οικοδομών κατά 11,6%.

Ο σχετικός δείκτης της ΕΛΣΤΑΤ ενισχύθηκε κατά 11,6% συγκριτικά με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Ο γενικός δείκτης τιμών κόστους κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών (κόστος υλικών + εργασιακό κόστος) σημείωσε αύξηση κατά 8,9% κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και έναντι αύξησης κατά 2,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021 με το 2020. Με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, η φετινή αύξηση οφείλεται στην κατά 11,3% αύξηση του δείκτη τιμών υλικών, καθώς και στην κατά 4,9% αύξηση του δείκτη τιμών αμοιβής εργασίας.

Αύξηση κατά 6,6% σημείωσε το φετινό δεύτερο τρίμηνο και ο γενικός δείκτης τιμών κατηγοριών έργων κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Σε επίπεδο τριμήνου, δηλαδή συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2022, η άνοδος ήταν της τάξεως του 1,8%, έναντι αύξησης 0,8% που είχε παρατηρηθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης τιμών κατηγοριών έργων κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών (δείκτης εκροών) παρουσιάζει τη μεταβολή των τιμών που καταβάλλονται στους κατασκευαστές-εργολήπτες των διαφόρων επιμέρους τμημάτων κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών κατά την ανάθεση κατασκευής των έργων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT