Νέος CEO στην Credit Suisse μετά τις ζημίες του 1,65 δισ. δολ.

Νέος CEO στην Credit Suisse μετά τις ζημίες του 1,65 δισ. δολ.

Ο Τόμας Γκοτστάιν αντικαθίσταται άμεσα από τον Ούλριχ Κέρνερ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης

Επειτα από μια υπερμεγέθη ζημία της τάξεως του 1,65 δισ. δολαρίων (ήτοι 1,59 δισ. ελβετικών φράγκων), ο τραπεζικός κολοσσός της Credit Suisse Group αντικατέστησε τον αμφιλεγόμενο διευθύνοντα σύμβουλό της Τόμας Γκοτστάιν με τον διευθυντή του κλάδου διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της, Ούλριχ Κέρνερ. Ο Γκοτστάιν αποχωρεί έπειτα από θητεία μόλις δύο ετών, η οποία στιγματίστηκε από σκάνδαλα και μεγάλες οικονομικές απώλειες. Εν τω μεταξύ, η διοίκηση της Credit Suisse δήλωσε χθες ότι θα εκκινήσει καινούργιο σχέδιο ανάκαμψης, μόλις εννέα μήνες μετά το τελευταίο, αποσκοπώντας να περιορίσει το μέγεθος των δραστηριοτήτων επενδυτικής τραπεζικής με τις συνεχώς διογκούμενες ζημίες της. Αξίζει να αναφερθεί πως ο νέος διευθύνων σύμβουλός της Ούλριχ Κέρνερ έχει θητεία μεγαλύτερη των 20 ετών στις δύο κορυφαίες τράπεζες της Ελβετίας. Εργάστηκε πάνω από μία δεκαετία στην Credit Suisse, προτού μετακομίσει το 2009 στην ανταγωνιστική της UBS Group, όπου ασχολήθηκε με υποθέσεις της Lehmann. Το 2021, κι αφού δεν επελέγη σε διοικητικό ανασχηματισμό της UBS, επανήλθε στην Credit Suisse.

Το ελβετικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, αφού εμφάνισε το δεύτερο τρίμηνο ζημία υψηλότερη των προβλέψεων, επισήμανε πως θα προχωρήσει σε αναθεώρηση κόστους τουλάχιστον ακόμα 1 δισ. ελβετικών φράγκων και αξιολόγηση της μονάδας διαπραγμάτευσης τιτλοποιημένων προϊόντων. Ο πρόεδρός του Αξελ Λίμαν επιδιώκει να το επαναφέρει στην κερδοφορία και τη σταθερότητα, που επλήγησαν σοβαρά από την κατάρρευση των επενδυτικών κεφαλαίων Archegos Capital Management και Greensill Capital. Τα συμβάντα αυτά αποδυνάμωσαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, προκαλώντας την αποχώρηση στελεχών και τον κλονισμό δραστηριοτήτων. Η Credit Suisse άλλαξε ολόκληρη την εκτελεστική ομάδα της και το σύνολο του διοικητικού συμβουλίου της κατά τους τελευταίους 18 μήνες, αποπειρώμενη να ξεπεράσει τις διαδοχικές κρίσεις της.

Η Credit Suisse άλλαξε το σύνολο του διοικητικού συμβουλίου της κατά τους τελευταίους 18 μήνες λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων.

Τα τελευταία τρία χρόνια τα πέρασε βυθισμένη σε σκάνδαλα, αρχής γενομένης από ένα φιάσκο κατασκοπείας, το οποίο κατέληξε να αναλάβει ο Τόμας Γκοτστάιν τα ηνία από τον Τιτζάνε Τίαμ. Κι αυτό συνέβαινε την ίδια στιγμή που πολλοί από τους ανταγωνιστές της επέκτειναν την παρουσία τους σε δυναμικές αγορές για να αναπτυχθούν περαιτέρω. Τώρα, βέβαια, με τον φόβο του πληθωρισμού και των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία να προκαλεί μεγάλη αναταραχή, οι απώλειες του ελβετικού κολοσσού ανήλθαν σε σχεδόν 4 δισ. ελβετικά φράγκα τα τελευταία τρία τρίμηνα. Η Credit Suisse ανέφερε σε δήλωσή της την Τετάρτη ότι «εξετάζει επιλογές για ουσιαστική αναμόρφωση» της επενδυτικής τράπεζας, ώστε να προσελκύει κεφάλαια τρίτων για τις συναλλαγές σε τιτλοποιημένα προϊόντα. Η δραστηριότητα αυτή είναι συνήθως επικερδής, αλλά χρησιμοποιεί σχεδόν το ένα τέταρτο του κεφαλαίου του βραχίονα επενδυτικής τραπεζικής. Τα έσοδα, πάντως, της επενδυτικής τράπεζας μειώθηκαν δραστικά κατά 55% το δεύτερο τρίμηνο, λόγω της πτώσης των συναλλαγών, ενώ οι ανταγωνιστές της εμφάνισαν κέρδη. Η Credit Suisse, εν κατακλείδι, εκτίμησε πως οι δύσκολες ημέρες όχι μόνο δεν ανήκουν στο παρελθόν, αλλά θα συνεχισθούν και αυτό θα αποτυπωθεί στο τρίτο τρίμηνο.

Πηγή: BLOOMBERG

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT