Μονόδρομος η μείωση της κατανάλωσης αερίου

Μονόδρομος η μείωση της κατανάλωσης αερίου

Στις 27 Ιουλίου η Ρωσία μείωσε τις παραδόσεις μέσω του Nord Stream 1 σε μόλις 20% της χωρητικότητας του αγωγού, δηλαδή μόνο λίγες ημέρες αφότου η μεταφορά του φυσικού αερίου είχε επανέλθει στο 40%, μετά την προγραμματισμένη διακοπή λειτουργίας για συντήρηση από τις 11 έως τις 20 Ιουλίου

2' 7" χρόνος ανάγνωσης

Στις 27 Ιουλίου η Ρωσία μείωσε τις παραδόσεις μέσω του Nord Stream 1 σε μόλις 20% της χωρητικότητας του αγωγού, δηλαδή μόνο λίγες ημέρες αφότου η μεταφορά του φυσικού αερίου είχε επανέλθει στο 40%, μετά την προγραμματισμένη διακοπή λειτουργίας για συντήρηση από τις 11 έως τις 20 Ιουλίου. Με παρόμοιο τρόπο, όπως με τη μείωση από την πλήρη παραγωγική ικανότητα στο 40% στα μέσα Ιουνίου, η Ρωσία απέδωσε την κίνηση στα τεχνικά προβλήματα και στις δυτικές κυρώσεις. Ενώ οι Δυτικοί πολιτικοί απέρριψαν αυτή την εξήγηση ως δικαιολογία, η αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου έχει περαιτέρω κλιμακωθεί. Μετά τη μείωση των προμηθειών μέσω του Nord Stream 1, οι ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς στην αγορά σποτ και στα συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης για το φυσικό αέριο έχουν αυξηθεί στα 205 ευρώ η μεγαβατώρα, από τα 155 ευρώ η μεγαβατώρα κατά τη λήξη της συντήρησης του αγωγού Nord Stream 1 στις 20 Ιουλίου.

Η Ευρώπη οφείλει να προετοιμαστεί για το πιθανό ενδεχόμενο της πλήρους διακοπής των ρωσικών εξαγωγών μέσω του Nord Stream 1.

Σε μια συνηθισμένη χρονιά, η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να καταναλώνει σχεδόν 4,3 δισ. μεγαβατώρες φυσικού αερίου. Οπότε, εάν οι τιμές είναι κατά 100 ευρώ υψηλότερες για ένα έτος και η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να καταβάλει αυτό το τίμημα, αντί να επωφεληθεί από ορισμένες μακροπρόθεσμες συμβάσεις σταθερής τιμής, το κόστος θα αυξηθεί κατά περίπου 430 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ του 2021.Το μερίδιο της Ρωσίας στις εισαγωγές φυσικού αερίου της Ε.Ε. έχει μειωθεί δραστικά από 40% πριν από τον πόλεμο σε μόλις 15% τώρα. Η Ε.Ε. μπόρεσε, σε πολύ υψηλότερες τιμές, να αντικαταστήσει το μεγαλύτερο μέρος του ελλείμματος με εισαγωγές από άλλες πηγές, ιδίως με τη μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου. Βοηθούντος του ήπιου χειμώνα, κατόρθωσε να καλύψει το 61,7% της χωρητικότητας της αποθήκευσης αερίου έως τις 25 Ιουλίου, σε τροχιά επίτευξης του στόχου του 80% έως την 1η Νοεμβρίου. Τώρα, εάν η Ευρώπη συνεχίσει να διατηρεί χαμηλά την κατανάλωση φυσικού αερίου –σύμφωνα με την προσαρμοσμένη στις καιρικές συνθήκες εξοικονόμηση που επιτεύχθηκε νωρίτερα αυτό το έτος–, τα τρέχοντα επίπεδα αποθεμάτων και οι εισαγωγές τρίτων μπορεί να είναι αρκετά ώστε η Ε.Ε. να περάσει τον χειμώνα με περικοπές στη διανομή φυσικού αερίου, ακόμη και με τις τωρινές μειωμένες εξαγωγές από τη Ρωσία. Στην περίπτωση που η Ρωσία σταματήσει εντελώς τις παραδόσεις, η Ευρώπη είναι δεδομένο ότι θα κληθεί να αντιμετωπίσει σοβαρό έλλειμμα αερίου και για τον λόγο αυτό πρέπει να μεριμνήσει ώστε ο εφοδιασμός φυσικού αερίου να γίνει τμηματικά σε ορισμένους κλάδους της βιομηχανίας.

* Ο κ. Σάλομον Φίντλερ είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT