Τροπολογία ΥΠΕΝ για αποθήκες CO2 και υπεράκτια αιολικά

Τροπολογία ΥΠΕΝ για αποθήκες CO2 και υπεράκτια αιολικά

Τον δρόμο για την αξιοποίηση εξαντλημένων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων ως αποθηκών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) αλλά και για την κατά προτεραιότητα υλοποίηση υπεράκτιων αιολικών πάρκων που έχουν αδειοδοτηθεί στο παρελθόν ή εκκρεμεί η αίτησή τους για άδεια ανοίγει το ΥΠΕΝ με τροπολογία που κατέθεσε χθες στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ

3' 31" χρόνος ανάγνωσης

Τον δρόμο για την αξιοποίηση εξαντλημένων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων ως αποθηκών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) αλλά και για την κατά προτεραιότητα υλοποίηση υπεράκτιων αιολικών πάρκων που έχουν αδειοδοτηθεί στο παρελθόν ή εκκρεμεί η αίτησή τους για άδεια ανοίγει το ΥΠΕΝ με τροπολογία που κατέθεσε χθες στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ. Η πρώτη διάταξη λύνει προβλήματα στο επενδυτικό project της Energean για τη μετατροπή των εξαντλημένων πετρελαιοφόρων κοιτασμάτων στον Πρίνο και κοιτασμάτων που βρίσκονται προς εξάντληση σε χώρους αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα. Από τις πρώτες εκτιμήσεις που έχουν γίνει τα εξαντληθέντα αυτά κοιτάσματα μπορούν να φιλοξενήσουν κατ’ ελάχιστον γύρω στα 40 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα, δυναμικότητα που μπορεί να φτάσει έως και τα 200 εκατ. τόνους. Η Energean έχει αναθέσει τη μελέτη αξιολόγησης του δυναμικού αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στη λεκάνη του Πρίνου στη Halliburton, ενώ σε μελέτη της περιοχής θα προχωρήσει και η ΕΔΕΥ, ως φορέας διαχείρισης των κοιτασμάτων. Πρόκειται για επένδυση της τάξης των 390 εκατ. ευρώ, η οποία έχει ήδη λάβει το πράσινο φως από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Με την τροπολογία που κατέθεσε χθες το ΥΠΕΝ απεμπλέκεται η υλοποίηση του έργου από τα αδιέξοδα στα οποία βρέθηκε το έργο της υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου της Καβάλας. Δίνει τη δυνατότητα σε φορείς που τους έχουν παραχωρηθεί περιοχές για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και οι οποίοι διαθέτουν επαρκή δεδομένα, ιδίως γεωλογικά, γεωφυσικά και γεωτρητικά, για την τεκμηρίωσή τους ως τόπων αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, γεωλογικών σχηματισμών που βρίσκονται στο υπέδαφος της παραχωρηθείσας περιοχής. Αποκτούν επίσης το δικαίωμα συνέχισης και ολοκλήρωσης της διαδικασίας διερεύνησης της συγκεκριμένης περιοχής, με σκοπό να διαπιστωθεί η καταλληλότητά τους για την αποθήκευση CO2. Εφόσον διαπιστωθεί η καταλληλότητα του συγκεκριμένου γεωλογικού σχηματισμού, έπειτα από περιβαλλοντική εκτίμηση και αδειοδότηση, οι εν λόγω φορείς ή συνδεδεμένες επιχειρήσεις αυτών αποκτούν το δικαίωμα της αποθήκευσης. Η διάρκεια χρήσης ορίζεται σε 25 έτη, με δυνατότητα τροποποίησης.

Η τροπολογία ανοίγει τον δρόμο για επενδύσεις των ομίλων Κοπελούζου και RF Energy (των Φειδάκη και Ρέστη) που έχουν αδειοδοτηθεί από το 2010, και εκκρεμείς αιτήσεις της ίδιας περιόδου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Η κατά προτεραιότητα υλοποίηση θα προχωρήσει με τη διαδικασία του χαρακτηρισμού της θαλάσσιας περιοχής της Αλεξανδρούπολης που εκτείνεται νοτίως της ακτογραμμής Περιφερειακής Ενότητας Εβρου και βορείως-βορειοανατολικώς της Σαμοθράκης, ως περιοχής ανάπτυξης πιλοτικών έργων υπεράκτιων αιολικών (ΥΑΠ) πάρκων έως συνολικής ισχύος 600 MW.

Αιτήσεις για την εγκατάσταση έργων σε αυτή την περιοχή θα μπορούν να υποβάλουν μόνο κάτοχοι υφιστάμενων αδειών παραγωγής βεβαιώσεων ειδικών εργων για έργα ΥΑΠ και οι κάτοχοι εκκρεμών αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ για αντίστοιχα έργα. Η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα στους κατόχους αδειών για ειδικά έργα ΥΑΠ και των εκκρεμών αιτήσεων να υποβάλουν στον αρμόδιο φορέα αίτημα μετακίνησης της θέσης εγκατάστασης στην πλησιέστερη περιοχή, να τροποποιήσουν τη μέγιστη ισχύ παραγωγής ή την εγκατεστημένη ισχύ του σταθμού, όπως και τον αριθμό και τον τύπο των ανεμογεννητριών. Το αίτημα υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο μηνών από την έκδοση του προβλεπόμενου από τον νόμο Προεδρικού Διατάγματος και συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή 100.000 ευρώ ανά μεγαβάτ. Η άδεια παραχωρείται για 30 έτη, με δυνατότητα ανανεώσεις για επιπλέον 30.

Η τροπολογία προβλέπει επίσης εξαίρεση των έργων που θα εγκατασταθούν στην πιλοτική περιοχή της Αλεξανδρούπολης από τις δημοπρασίες για τη λήψη λειτουργικής ενίσχυσης. Τα πιλοτικά έργα θα μπορούν να λαμβάνουν λειτουργική ενίσχυση έπειτα από έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Στην περίπτωση που απορριφθεί το αίτημα, τότε συμμετέχουν στις δημοπρασίες και στην περίπτωση που η προσφορά τους είναι χαμηλότερη από των υπολοίπων συμμετεχόντων επιλέγονται για τη λήψη λειτουργικής ενίσχυσης. Αδειες που δεν εντάσσονται στα πιλοτικά έργα ακυρώνονται αυτοδικαίως με την έναρξη του νόμου.

H ίδια τροπολογία προβλέπει διατάξεις για τη λειτουργία της ΕΔΕΥ ως φορέα διαχείρισης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων και καθορίζει τα έσοδα που θα εισπράττει γι’ αυτή την αρμοδιότητα. Επίσης από την εκπροσώπηση του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας φεύγει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και παραμένει μόνον ο υπουργός Οικονομικών. Η αλλαγή, σύμφωνα με πληροφορίες, εξυπηρετεί την ταχύτερη υλοποίηση του έργου της εταιρείας, διότι οι συνεννοήσεις και οι αποφάσεις θα περιορίζονται μεταξύ ενός και όχι δύο υπουργείων.

Το ΥΠΕΝ συμπεριέλαβε επίσης στην τροπολογία διάταξη που ενισχύει τη ρευστότητα των εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος. Προβλέπει τη διάθεση προκαταβολών στους παρόχους για τη χορήγηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, με όρους και προϋποθέσεις που θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT