Γόρδιος δεσμός η σύνταξη του προσχεδίου προϋπολογισμού για το 2023

Γόρδιος δεσμός η σύνταξη του προσχεδίου προϋπολογισμού για το 2023

Η σύνταξη του προσχεδίου εξελίσσεται πλέον σε γόρδιο δεσμό, καθώς θα πρέπει ταυτόχρονα να επιτευχθούν πολλοί στόχοι

2' 17" χρόνος ανάγνωσης

Ενώ οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών πήραν ήδη εντολή να στείλουν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία προκειμένου να συνταχθεί μέσα στον Αύγουστο το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023, στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι τα τελικά μεγέθη θα «κλειδώσουν» φέτος κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, δηλαδή λίγο πριν από την κατάθεση στη Βουλή, που είναι προγραμματισμένη για την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου. Η σύνταξη του προσχεδίου εξελίσσεται πλέον σε γόρδιο δεσμό, καθώς θα πρέπει ταυτόχρονα να επιτευχθούν πολλοί στόχοι: να καταγραφεί δημοσιονομική εξυγίανση και η χώρα να επιστρέψει του χρόνου στα πρωτογενή πλεονάσματα. Να βρεθεί δημοσιονομικός χώρος για την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών, και φυσικά να διατηρηθεί σε λειτουργία και ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης του ηλεκτρικού ρεύματος για τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο του 2023. Ολες αυτές οι υποχρεώσεις προϋποθέτουν εξεύρεση δημοσιονομικού χώρου που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 8 δισ. ευρώ μέσα στο 2023, κάτι που δεν θα είναι εύκολο να συμβεί. Αν μάλιστα ο πρωθυπουργός επιλέξει να εμπλουτίσει την ομιλία της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης και με πρόσθετες παροχές (π.χ. αναδρομικά συνταξιούχων), ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος θα γίνει ακόμη περισσότερος.

Θα πρέπει να καταγραφεί δημοσιονομική εξυγίανση, η χώρα να επιστρέψει του χρόνου στα πρωτογενή πλεονάσματα και να βρεθεί χώρος για παροχές.

Για το 2023, οι χώρες της Ε.Ε. έχουν δικαίωμα να κάνουν χρήση του δικαιώματος της ρήτρας διαφυγής. Ωστόσο, ειδικά για την Ελλάδα η ανάγκη επιστροφής στα πρωτογενή πλεονάσματα είναι επιτακτική και για λόγους… χρέους. Η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προϋποθέτει ότι οι χώρες θα ασκούν συνετή δημοσιονομική πολιτική, οπότε η κυβέρνηση δεν θα έχει περιθώρια του χρόνου να ρισκάρει το «όπλο» που διατηρεί τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων (τουλάχιστον προς το παρόν) στην περιοχή του 3%. Επίσης, η εξεύρεση δημοσιονομικού χώρου για τον μηχανισμό στήριξης του ηλεκτρικού ρεύματος είναι ανελαστική. Ακόμη και αν χρειαστεί περί το 1,8 δισ. ευρώ αποκλειστικά από τον κρατικό κορβανά (κάτι που θα συμβεί αν παραμείνουν οι σημερινές τιμές ενέργειας), το οικονομικό επιτελείο δεν θα έχει περιθώριο να μη βρει τον σχετικό δημοσιονομικό χώρο, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε εκτόξευση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας για εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ανελαστική είναι και η εξεύρεση του δημοσιονομικού χώρου για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ασφαλιστικών εισφορών (σ.σ. ενδεχομένως να συζητηθεί και η επιπλέον μείωση κατά 0,6%, ώστε η συνολική μείωση να φθάσει στις 5 μονάδες αθροιστικά) και φυσικά για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης όχι μόνο για τον ιδιωτικό τομέα (σ.σ. επαναφορά θα σήμαινε αύξηση των κρατήσεων και μείωση των καθαρών αποδοχών), αλλά και για τον δημόσιο και τους συνταξιούχους. Οι τελευταίοι εξακολουθούν να πληρώνουν εισφορά αλληλεγγύης με το επιχείρημα ότι δεν επλήγησαν από την πανδημία, κάτι που φυσικά δεν θα μπορεί να σταθεί και για το 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT