Skills.gov.gr: Ψηφιακό αρχείο δεξιοτήτων για ανέργους και εργαζομένους

Skills.gov.gr: Ψηφιακό αρχείο δεξιοτήτων για ανέργους και εργαζομένους

Ατομικός λογαριασμός θα περιλαμβάνει κάθε μορφή εκπαίδευσης και κατάρτισης

2' 17" χρόνος ανάγνωσης

Ενας ατομικός λογαριασμός δεξιοτήτων για κάθε άνεργο και κάθε εργαζόμενο, καθώς και μια ενιαία ψηφιακή πύλη για την απόκτηση δεξιοτήτων, δημιουργείται από το υπουργείο Εργασίας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε χιλιάδες εργαζομένους να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν. Με ένα «κλικ» στον ηλεκτρονικό ιστότοπο skills.gov.gr, άνεργοι αλλά και εργαζόμενοι θα μπορούν το αμέσως επόμενο διάστημα να δημιουργήσουν ένα «ψηφιακό αρχείο» με το σύνολο των δεξιοτήτων τους.

Τη λειτουργία της νέας πλατφόρμας αλλά και του «Ατομικού λογαριασμού δεξιοτήτων» προβλέπει υπουργική απόφαση που υπέγραψαν από κοινού οι υπουργοί Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, σε εφαρμογή του νόμου για την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ, που πλέον έχει μετονομαστεί σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Βάσει αυτής, θα δημιουργηθεί άμεσα για κάθε καταρτιζόμενο ατομικός λογαριασμός δεξιοτήτων, στον οποίο θα μπορούν να πιστώνονται δικαιώματα επιδοτούμενης συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης που αντιστοιχούν σε «πιστωτικές μονάδες», οι οποίες θα εξαργυρώνονται σε υπηρεσίες συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, συμβουλευτικής και καθοδήγησης ή πιστοποίησης. Τα δικαιώματα αυτά θα μπορούν να παρέχονται και μέσω επιταγών κατάρτισης (vouchers).

Στην πράξη, ο ατομικός λογαριασμός δεξιοτήτων θα λειτουργεί και ως ψηφιακό αρχείο που θα περιέχει ενδεικτικά τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την ταυτοποίηση του κατόχου του, κάθε μορφής εκπαίδευση και κατάρτιση που έχει λάβει ο κάτοχος του λογαριασμού, το σύνολο της επιδοτούμενης κατάρτισης που έχει λάβει και τα ποσά της επιδότησης που αντιστοιχούν σε αυτή. Παράλληλα, θα περιλαμβάνει και τα διαθέσιμα δικαιώματα επιδοτούμενης συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης του κατόχου του λογαριασμού.

Η διαχείρισή του θα γίνεται μέσα από ειδική πλατφόρμα στην οποία θα διαθέτουν διαπιστευμένη πρόσβαση οι καταρτιζόμενοι, οι εργοδότες τους στην περίπτωση της ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης και οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ, για λόγους αντιστοίχισης της προσφοράς και της ζήτησης εργασίας. Ο ατομικός αυτός λογαριασμός δεξιοτήτων θα αποτελεί για τον ίδιο τον κάτοχο ένα σημαντικό μέσο απόδειξης κατοχής υφιστάμενων δεξιοτήτων και απόκτησης νέων, ένα «ψηφιακό αρχείο» προκειμένου να διαπιστωθεί από τους εμπλεκόμενους φορείς εάν και πότε ο κάτοχος του λογαριασμού είναι δικαιούχος επιδοτούμενης συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης ή για να υποστηριχθεί στην προσπάθειά του να ενταχθεί ή να επανενταχθεί στην αγορά εργασίας.

Στον ατομικό λογαριασμό δεξιοτήτων θα πιστώνονται δικαιώματα επιδοτούμενης συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης.

Στη νέα ΚΥΑ καθορίζεται ο τρόπος που θα «διαβάζονται» οι πιστωτικές μονάδες του κάθε δικαιούχου και ξεκαθαρίζεται ότι, για τα δύο επόμενα έτη, δικαιούχοι ατομικού λογαριασμού μπορούν να είναι μόνο:

α) Ανεργοι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ανέργων της ΔΥΠΑ.

β) Απασχολούμενοι με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.

Συγκεκριμένα, ξεκαθαρίζεται ότι οι «πιστωτικές μονάδες» υπολογίζονται με βάση αυτές που έμειναν αναξιοποίητες με ένα σταθερό ποσό εφάπαξ πριμοδότησης καθώς και με ένα μεταβλητό ποσό που υπολογίζεται βάσει διαφορετικών κριτηρίων, όπως το φύλο, η ηλικιακή ομάδα, το επίπεδο εκπαίδευσης, η διάρκεια κατάρτισης, η εργασιακή εμπειρία, η διάρκεια ανεργίας, αλλά και τα προγράμματα επιδοτούμενης κατάρτισης που έχουν ήδη παρακολουθήσει την τελευταία διετία πριν από τη σχετική πρόσκληση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT